Morava zažila nejteplejší 11. duben za posledních padesát let

Brod nad Dyjí - Sobota byla nejteplejším 11. dubnem na jižní Moravě za posledních padesát let. Potvrdil to v neděli ředitel brněnských meteorologů Jaroslav Rožnovský.

"Nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí u Mikulova, tamní meteostanice ukázala 25,2 stupně Celsia," řekl Rožnovský s tím, že dosavadní teplotní rekord z loňského roku byl v nejižnějším cípu Moravy o půl druhého stupně nižší. Ve Strážnici na Hodonínsku naměřil ve své stanici meteorolog Jiří Homola 25 stupňů Celsia, skoro o stupeň více než v roce 1989.

Pozadu nezůstala ani jihomoravská metropole. V Brně překonaly rekordy obě měřící stanoviště v Tuřanech i Žabovřeskách. V Tuřanech vyšplhala rtuť na 24,4 stupně, v Žabovřeskách ukázal zase teploměr 24,3 stupně. Dosavadní dubnová maxima z roku 1989 byla pro tento den zhruba o stupeň nižší. Neoficiální elektronická veřejná měřidla na brněnské Kraví hoře ukazovala v sobotu dokonce 27,7 stupně Celsia ve stínu.

"Teploty, které na Moravě v současnosti panují, patří mezi nejvyšší v celé Evropě," řekl Rožnovský.

Související

Více souvisejících

Počasí morava

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy