Příští týden bude teplo, alergiky opět potrápí alergeny

Praha - Po několika nevydařených dnech se obloha opět vyjasní a teploty porostou, ne však přes dvacet stupňů. Dvacítek se dotkneme pouze v pondělí, jinak se musíme spokojit maximálně s 19 °C.

Začátek nového pracovního týdne bude slunečný, v pondělí čekáme skoro jasno až polojasno, jen na jihu území ještě ojedinělé přeháňky. Noční teploty budou stále nízké, mezi 6 až 2 °C, počítejte i s přízemními mrazíky, takže ráno se ještě teple oblečte. Odpoledne už budeme moci bundy odložit, bude 16 až 20 °C.

Celý úterní den bude ve znamení skoro jasné oblohy. Teploty ráno opět klesnou až ke dvěma stupňům a neminou nás ani přízemní mrazíky, ale odpolední teploty budou příjemnější, interval teplot se bude pohybovat od 15 do 19 °C. Od středy do neděle předpokládáme, že bude zpočátku polojasno, postupně oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ojediněle bouřky. Noční teploty 8 až 2 °C. Denní teploty 13 až 19 °C.

Ačkoliv nám počasí posledních dvou dnů moc nevyhovuje, alespoň alergici si mohli na chvíli oddechnout. vzhledem k poměrně vydatným srážkám se pročistilo ovzduší nejen od škodlivých látek, ale navíc ztěžkly pyly a alergikům se bezprostředně po dešti lépe dýchalo. Jenže tomu je opět konec, od neděle nás na většině území čeká většinou slunečná obloha a srážky se budou vyskytovat už jen ojediněle, převážně však dopoledne.

Pro následující dny bude jasně nejagresivnějším vzdušným alergenem pyl břízy, ale jeho množství od druhé poloviny týdne začne pozvolna klesat. Vysokých koncentrací bude stále dosahovat pyl habru. Postupně bude přibývat pylu buku, hlavní sezona dubu a platanu začne až ke konci dubna. Sezona jasanu je za vrcholem a množství tohoto alergenu ve vzduchu bude vytrvale klesat a právě kvetoucí ovocné stromy téměř nealergizují.

Související

Více souvisejících

Počasí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy