Teploty v Česku překračovaly stoleté rekordy

Praha - Teploty na mnoha místech České republiky překročily v sobotu stoleté rekordy. V Českých Budějovicích se rtuť teploměru podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhala na 19,4 °C.

„Rekord byl naměřen také v pražském Klementinu. Teplota zde dosáhla ve 14 hodin 17,8 °C,“ řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Dosavadní teplotní rekord pro 13. listopad - 14,6 °C - byl v Klementinu naměřen v roce 1866.

Rtuť teploměru vyšplhala nezvykle vysoko i na dalších místech v České republice. V Plzni bylo 17,2 °C, v Čáslavi 17,8 °C, v Praze-Ruzyni 16,2 °C, ve Znojmě 17,9 °C, v Ostravě-Mošnově 17,5 °C a v Brně 16,5 °C .

V Českých Budějovicích sobotní maximum překonalo teplotní rekord z roku 1926 o 3,9 stupně. "Průměr pro 13. listopad je ve výši tří stupňů Celsia, sobotní rekord jej tedy překonal více než šestinásobně," řekl Gustav Sysel z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Teplotní rekordy padly mimo jiné také v Hradci Králové a v Pardubicích. Podle Jiřího Jakubského z ČHMÚ v Pardubicích padl rekord dokonce již v osm hodin ráno, kdy teploty překonala maximum 14,6 °C z roku 1951. „V osm hodin jsme naměřili 15,3 stupně, odpoledne pak dokonce 17,3 °C,“ řekl Jakubský.

V Hradci Králové byl překonaný rekord 15,2 °C z roku 1938, když ve tři hodiny odpoledne meteorologové naměřili 16,9 stupně.

V sobotních ranních hodinách padaly teplotní rekordy také na severu Čech. Prognostik Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem na Kočkově Daniel Tudor agentuře Mediafax řekl, že v Ústeckém a Libereckém kraji padaly rekordy už v pět hodin ráno.

„Teploty se v regionu pohybovaly od 16 do 18 stupňů. Rekordní teploty jsme zaznamenali například ve Smolnici, Stráži pod Ralskem, Tušimicích nebo v Žatci. V pět hodin ráno bylo v Žatci naměřeno 14 stupňů, je to o desetinu více než v roce 1951,“ uvedl Tudor.

Jak dodal, teplý charakter počasí bude pokračovat i v neděli. „Bude teplo, ale jestli padnou rekordy, nelze říci. Průběh listopadu je zatím obecně velmi teplý,“ poznamenal Tudor.

Dokazuje to i skutečnost, že rekord padl také na stanici na Milešovce v Krušných horách. Zde meteorologové naměřili 11,8 °C.

Sobota byla nejteplejším 13. listopadem za několik desetiletí také na jihu Moravy. Kromě Brna padl teplotní rekord například ve Strážnici na Hodonínsku, kde naměřili 18,7 °C, čímž byl překonán rekord z roku 1996.

Teplo bylo i v Dubicku na Šumpersku a v Jihlavě, kde meteorologové naměřili rekordních 18,8 stupňů respektive 18 °C.

Podle meteorologů se zatahovat začne až v pondělí, kdy Česko zasáhne studená fronta. "V noci na úterý můžeme očekávat i příchod srážek a během dne pak teploty dosáhnou hodnot kolem 10 stupňů," uvedl českobudějovický meteorolog Gustav Sysel.

Související

Více souvisejících

Počasí

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy