Česko má za sebou další mrazivou noc. Kdy se oteplí? Předpověď

Celá ČR - Česko má za sebou další mrazivou noc, nejníže teplota klesla na Rolavě v Krušných horách, kde teploměr ukázal minus 25,2 stupně Celsia. Méně než minus 20 stupňů zaznamenalo 11 stanic, na většině pak bylo mezi minus 15 až minus 20 stupni.

Nejnižší teploty zaznamenaly podle mluvčího horské stanice, vedle Rolavy například Nejdek, Plechý nebo Klínovec. Nejtepleji bylo naopak v pražském Klementinu, teploměr zde ukázal minus 11 stupňů Celsia.

Další noc by se v nížinách i na horách už mělo oteplovat. "Vypadá to, že dnes jsme prožili jednu z nejstudenějších nocí," řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. 

Liberecký kraj dnes zažil páté ráno v řadě se silnými mrazy. V Jizerských horách klesly ráno rtuti teploměrů pod minus 17 stupňů Celsia. Na Jizerce, která patří k nejchladnějším místům, naměřili ráno minus 17,8 stupně. V horách navíc fouká nárazový severní vítr, který pocit chladu ještě zvyšuje.

V Královéhradeckém kraji dnes ráno na Labské boudě v Krkonoších, v Peci pod Sněžkou a v Holovousích na Jičínsku padly teplotní rekordy pro 28. únor. Na Labské boudě bylo minus 21,1 stupně Celsia, dosavadní teplotní minimum tam bylo z roku 2005 a mělo hodnotu minus 16,7 stupně. V Peci pod Sněžkou naměřili minus 18,5 stupně a v Holovousích minus 13 stupňů. I na těchto stanicích pocházely dosavadní rekordy z roku 2005 a měly v Peci hodnotu minus 14,9 stupně a v Holovousích minus 12,8 stupně. V Holovousích se teploty měří 54 let, v Peci 48 let a na Labské boudě 36 let.

Ve středních Čechách bylo v noci z úterý na středu místy až minus 17,5 stupně Celsia. Právě takovou teplotu naměřili meteorologové na měřicí stanici v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku. V Ondřejově padl rekord z roku 1986, tehdy stanice naměřila minus 13,6 stupňů Celsia. V noci na dnešek tam meteorologové naměřili minus 15,1 stupně Celsia. Na stejné stanici padl rekord také v noci na úterý.

Čtyři teplotní rekordy naměřili dnes meteorologové v jižních Čechách - na Táborsku, v Churáňově a u Blatné. Největší mráz byl v Pohoří na Šumavě, minus 22,3 stupně.

Na Vysočině byl ráno i sedmnáctistupňový mráz, teplotní rekordy platné pro tento den byly překonány na Pelhřimovsku. V Černovicích - Dobešově meteorologové naměřili 17,6 stupně Celsia, bylo tam o 0,8 stupně chladněji než v roce 1963. V Košeticích, dnes teplota klesla na minus 17,4 stupně, dosavadní rekord z roku 2005 byl překonán skoro o tři stupně.

V Jeseníkách na Šeráku meteorologové naměřili 22,1 stupně pod nulou. Dlouhodobý teplotní rekord ale padl pouze na stanici v Luké na Olomoucku, kde bylo ráno zaznamenáno 15,1 stupně pod nulou. Dosavadní teplotní minimum z roku 2005 tam bylo minus 14,3 stupně.

Na Lysé hoře v Beskydech byl dnes ráno překonán teplotní rekord starý 55 let. Meteorologové tam naměřili minus 21 stupňů Celsia. Dosavadní nejnižší teplota platná pro dnešní den byla 19,3 stupně. Naměřili ji v roce 1963. V polohách do 600 metrů nad mořem se teplota v noci a nad ránem pohybovala okolo minus 12 stupňů Celsia. Chladno ale například bylo i v Dolní Lomné. Tam stanice naměřila 18 stupňů pod nulou. Nelze zjistit, zda tam šlo o rekord, neboť je tam stanice v provozu teprve rok.

Dnes bude blačno až polojasno, na severovýchodě a zpočátku i na jihu až zataženo. Místy slabé sněžení. K večeru ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty -9 až -5 °C, v 1000 m na horách kolem -14 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě místy a během odpoledne a večera postupně i na jihu a jihovýchodě až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při sněhové pokrývce a na severu a severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severu a severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zpočátku polojasno až skoro jasno, v jihovýchodní polovině území a během dne postupně i na ostatním území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -8 až -13 °C, na severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v Čechách při déletrvajícím svitu až -1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, bude večer slábnout. Na severovýchodě vítr slabý do 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy slabé sněžení, v Čechách odpoledne i srážky dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na severovýchodě a ojediněle i jinde kolem -2 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti na severovýchodě kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 8 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.

Související

Více souvisejících

Zima mráz Počasí Krušné hory Krkonoše

Aktuálně se děje

před 35 minutami

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

před 1 hodinou

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 4 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 5 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy