Česko zasáhne sněhová vánice. Může napadnout až 40 centimetrů, hrozí závěje

Většinu České republiky zasáhne další sněžení. Od úterního do středečního rána napadne v nižších polohách od pěti do 15 centimetrů sněhu a na horách mezi deseti až 40 centimetry. V Čechách se ke sněžení přidá i silný vítr a bude na silnicích místy tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Vítr může dosáhnout v Čechách rychlosti v nárazech až 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů v hodině. V noci na středu začne pomalu slábnout, přičemž na severozápadě zeslábne ve středu večer.

"V důsledku kombinace větru a sněhu se budou od úterního rána od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Jejich tvorba bude ustávat během středečního rána," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Se sněhovými jazyky by měli řidiči počítat od úterního do středečního rána ve většině krajích v polohách nad 500 metrů nad mořem, v Pardubickém kraji a na Vysočině od 400 metrů nad mořem. Novou sněhovou pokrývku avizují meteorologové pro celý Karlovarský, Liberecký a Zlínský kraj a Vysočinu a pro část okresů Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Vzhledem k očekávanému sněžení a silnému větru proto doporučují řidičům, jezdili maximálně opatrně a na cesty se nevydávali bez zimní výbavy, do hor i se sněhovými řetězy. Turisté by se pak neměli vydávat do hřebenových částí.

Předpověď na úterý (00-24):Převážně zataženo, občas sněžení, přechodně pod 400 m, v Čechách i pod 600 m déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle i mrznoucí. Na horách vydatnější sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, na Moravě a ve Slezsku -3 až -8 °C, na východě až -10 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na východě -1 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C v Beskydech kolem -3 °C, informuje portal.chmi.cz.

Čerstvý západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). V noci od vyšších, přes den od středních poloh místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí. Na východě Moravy a ve Slezsku vítr mírný jihozápadní 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Převážně zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, v polohách pod 300 m přechodně i srážky smíšené. Na horách na severozápadě a severu vydatnější sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Čerstvý západní, postupně severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s a to zejména v Čechách. Od středních poloh místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima Sněžení Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy