Boží Dar vyhlásil kalamitní stav, výstraha pro turisty v Beskydech

Město Boží Dar v Krušných Horách, které v minulých dnech sníh dočasně odřízl od zbytku světa, dnes vyhlásilo kalamitní stav na celém svém území. Důvodem je neustálé sněžení a komplikovaná dopravní situace. Do města mohou vozem jen rekreanti, kteří mají zajištěné ubytování s parkováním. ČTK o tom dnes informoval starosta města Jan Horník (STAN). Kalamitní stav potrvá nejméně do pondělka.

"Na odstraňování sněhu ze silnic vedoucích do osad Ryžovna a Zlatý Kopec silničáři usilovně pracují s tím, že tyto silnice se budou udržovat průjezdné pouze pro vozidla místních obyvatel, zásobování a IZS. Pro ostatní vozidla je a bude minimálně do pondělního dopoledne vjezd zakázán," upřesnil starosta nejvýše položeného města v České republice. "Chceme, aby si naši pracovníci, kteří uklízí sníh a už tři noci nespali, odpočinuli," řekl ČTK Horník.

Město také požádalo o pomoc při uvolňování komunikací hasiče. "Na místo jede technika ze stanice Karlovy Vary a ze záchranného útvaru Zbiroh," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Vyhlášení kalamitního stavu umožňuje obcím nedodržet běžná pravidla pro údržbu veřejných komunikací. Vyhlašuje se v situaci, kdy přírodní podmínky, například sněžení, výrazně zasahují do běžného života většího počtu obyvatel.

Město Boží Dar žádá návštěvníky města, zejména běžeckou veřejnost, aby do samotného města vjížděli pouze, pokud zde mají zajištěné ubytování s parkováním. Vjezd pro ostatní motoristy je zakázán.

Podle Horníka aktuálně napadlo dalších deset centimetrů sněhu a hustě sněží dál. Některé místní komunikace jsou prozatím s velkým rizikem průjezdné pouze pro zásobování, a to v šíři menší než 2,5 metru. Sněhové bariéry místy dosahují až 1,5 metru. Kalamitní stav nouze pro správní území města Boží Dar platí do odvolání.

Přístupové komunikace na Boží Dar byly v posledních dnech kvůli sněžení neprůjezdné a teprve ve čtvrtek se podařilo zprovoznit hlavní silnice na Boží Dar.

Výstrahy pro turisty v Beskydech

Horská služba Beskydy nedoporučuje pohyb turistů v lesích. Větve i celé stromy se lámou vinou větru a velkého zatížení sněhem. Dál hrozí i malé laviny. 

"Nad výškou 700 metrů nad mořem jsou stromy obalené vrstvou těžkého sněhu. V horách nyní fouká silný, místy prudce nárazový vítr a větve i celé části stromu se lámou. Proto za těchto podmínek považujeme jakýkoliv pohyb v lese za riziko ohrožení zdraví či dokonce života," řekl náčelník beskydských záchranářů Radim Pavlica.

Zvýšenou pozornost tomuto varování by podle něj měli věnovat především všichni, kdo se chystají v sobotu na akci Ledové sochy na Pustevnách. "Očekáváme kolem deseti tisíc návštěvníků a ti všichni by se měli vyvarovat vstupu pod stromy. Především je důležité, aby dali pozor na své děti," dodal.

Už dříve horští záchranáři varovali před lavinami. Lyžaři by se měli vyvarovat pohybu ve volném terénu, hlavně v roklích a korytech potoků. Pokud do rizikových míst sportovci vyrazí, nemají zapomínat na lavinové vybavení - sondu, vyhledávač a lopatku.

Související

Hasiči

Na úpravně vody u Božího Daru se propadla střecha, nevydržela nápor sněhu

Na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru se propadla střecha pod tíhou sněhu. Před propadem se hasiči pokoušeli odlehčit střešní konstrukci a sníh z ní shazovali. Dodávku vody do Božího Daru i Jáchymova havárie nepřerušila, vlastník ale bude muset střechu zajistit, informovali dnes krajští hasiči. Kvůli havárii zasedne krizový štáb města Ostrov, řekla novinářům hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Více souvisejících

Boží Dar Beskydy Zima sníh Počasí

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy