Výstraha se vyplnila: Na Sněžce řádil orkán, po celém Česku padají stromy a větve

Výstraha meteorologů na silný vítr se na řadě míst republiky vyplnila. Nejvíce foukalo dnes ráno na Sněžce, v poryvech dosáhl vítr na nejvyšší české hoře až 130 kilometrů v hodině. V nížinách naměřili nejsilnější vítr v Dukovanech a v Náměšti nad Oslavou v Kraji Vysočina, a to shodně téměř 94 kilometrů za hodinu, řekli dnes pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vítr spolu se sněhem od rána působí problémy v silniční i železniční dopravě, některé silnice jsou uzavřeny. Padají stromy a větve, tisíce lidí jsou bez dodávek elektrického proudu. Potíže hlásí hlavně horské oblasti v Čechách.

Na většině území Česka by měl silný severozápadní až západní vítr zeslábnout dnes večer. Na východě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny ale bude silně foukat i v úterý.

Na horách by lidé měli omezit túry a zejména se nevydávat do hřebenových partií. Zvýšené opatrnosti by kvůli větru měli dbát řidiči. Dobré je také upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky, radí meteorologové.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo a místy občasné sněžení, na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy polojasno. Během dne bude sněžení na jihozápadě ustávat, ale na severu a severovýchodě se objeví postupně v polohách pod 700 m, na severovýchodě jen pod 300 m déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na východě až -7 °C, ojediněle výskyt náledí nebo zmrazků. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Čerstvý severozápadní, postupně západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severu kolem 25 m/s (90 km/h). Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků, informuje portal.chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, na severovýchodě až zataženo. Na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle občasný déšť, v polohách nad 700 m déšť se sněhem nebo sněžení. Odpoledne ustávání srážek a později částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Zpočátku čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, postupně během dne mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Související

Více souvisejících

Počasí Vichřice sněžka dukovany

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy