Opět padaly teplotní rekordy, bylo až jarních 14,6 °C

Praha - Nadprůměrně teplé Vánoce pokračovaly i na Boží hod, padlo 32 teplotních rekordů, sdělil v úterý mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Nejtepleji (14,6 °C) bylo ve Vlkonicích.

"Nebyla tak překonaná absolutně nejvyšší teplota pro tento den, změřená v Kocelovicich 25. 12. 1983, a to 16,4 °C, případně v Žatci týž den 16,2 °C, na územi České republiky," uvedl Dvořák, podle kterého měl ale i tak dnešek doslova jarní charakter.

Teplotní rekordy překonalo počasí v Hejnicích (14,1 °C), v Příbrami (11,7 °C) nebo v Železné rudě (13,1 °C). Teplo by mělo být ještě na Štěpána i ve čtvrtek. "Pak se na dva dny přechodně ochladí k nule, a potom se opět oteplí na hodnoty kolem 5 °C, tzn. teplý ráz počasí bude pokračovat i na přelomu roku," uzavřel Dvořák.

Teplotní maxima tak příroda překonává již druhý den za sebou. Na Štědrý den ukázaly teploměry v západních, jižních a středních Čechách na 9 až 13 °C, padlo 33 rekordů. V Příbrami, kde bylo v pondělí naměřeno 11,3 °C, padl rekord z roku 1915, tehdy v městě bylo 7,7 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Vánoce Zima

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy