Jaký bude květen? Mrkněte na dlouhodobou předpověď

Praha - V pátek nás čeká ještě pořádné parno, na některých místech může být podle meteorologů až 27 °C. O víkendu, kdy spousta z nás vyrazí na chalupy a zahrádky, budeme zklamaní. V sobotu a v neděli se totiž ochladí a objeví se i déšť.

Konečně přišlo jaro, všichni se radují z krásného počasí. Jenže předpovědi meteorologů na další dny nás asi příliš nepotěší. O víkendu, kdy budeme mít volno, se totiž ochladí a na většině území bude dokonce pršet!

"Přes naše území přejde zvlněná studená fronta a následkem toho se ochladí. Nejvíce to 'odnesou' na západě Čech, kde budou teploty jen okolo 14 °C, v Praze bude okolo 17 °C, na Moravě a ve Slezsku pak 22 °C," vysvětlila meteroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Ačkoliv v neděli bude zpočátku dne ještě chladno, postupně by se mělo zase oteplovat. "Znovu nás čeká příliv teplého vzduchu a teploty budou výrazně stoupat. V pondělí bude zase slunečno a dočkáme se teplot až okolo 28 stupňů. Měly by padat teplotní rekordy, mohl by být překonán i rekord z roku 1800," usmívá se Honsová. "I v dalších dnech se můžeme čekat na teplé počasí, čeká nás jeden z nejteplejších dubnů v historii," dodala.

Čtvrtek

Ve čtvrtek bude podle meteorologů jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 21 až 25 °C, v noci pak bude 9 až 5 °C.

Pátek

Meteorologové očekávají, že v pátek bude jasno až polojasno. V Čechách bude během odpoledne oblačno, na západě Čech místy, jinde jen ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty budou 23 až 27 °C. Nejnižší noční teploty pak budou 10 až 6 °C.

Sobota

První víkendový den nás čeká ochlazení, na většině území se dočkáme deště a přeháněk, na Moravě a ve Slezsku ale bude skoro jasno až polojasno. Na některých místech se mohou objevit v průběhu dne i bouřky.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C, na Moravě a ve Slezsku bude až 24 °C. Teploty v noci budou 12 až 8 °C.

Neděle

V neděli bude většinou oblačno, ojediněle se objeví přeháňky. Postupně se bude vyjasňovat a bude jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat 14 až 19 °C, v noci bude 10 až 5 °C.

Vyhlídka počasí do konce dubna:

V pondělí se zase oteplí, v dalších dnech ale bude přibývat oblačnost a na většině území se objeví přeháňky, místy i bouřky. Nejvyšší denní teploty budou 23 a 28 °C.

Předpověď počasí na květen podle Meteopressu:

Období od 1. do 10. května

V první části května bude převážně oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Postupně částečné ubývání oblačnosti i srážek. Ranní teploty se budou pohybovat okolo 9 až 4 °C. Denní teploty pak kolem 15 až 20 °C, ke konci období až kolem 24 °C.

Období od 11. do 20. května

Většinou bude oblačno až polojasno, na většině území se budou objevovat občasné přeháňky a místy bouřky. Ranní teploty 11 až 6 °C. Denní teploty budou 18 až 23 °C, koncem období až 26 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Jaro

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy