Velká předpověď počasí: Bez deštníku ani ránu, hrozí i povodně

Praha - Špatná zpráva. Deštníky a pláštěnky se nám budou hodit zřejmě ještě celý květen. A rozhodně je neodkládejte ani dnes, ani zítra a raději ani o víkendu. Bude zkrátka každou chvíli pršet. Přinášíme velkou předpověď počasí s výhledem na celý měsíc.

To počasí je opravdu bláznivé, napadne asi každého. Dlouhá zima přešla po krátké horké přestávce opět do pošmourného jara. A zatímco Češi ještě oblékají svetry a schovávají se pod deštníky, na Slovensku panují bezmála tropy. Teploty se tam šplhají ke 30 °C. Jak je tohle možné?

Je to celkem jednoduché. Česko má tu smůlu, že se nad ním právě ocitla vlnící se studená fronta. Ta odděluje studený vzduch na severozápadě Evropy. Teploty se tam pohybují kolem 12 °C, takže jsme na tom jako Středoevropané ještě poměrně dobře, mohlo by být i chladněji.

Slovensko má naopak to štěstí, že ho "české" mraky od téhle sloty oddělily. "Leží tak v teplé vzduchové hmotě a nejvyšší odpolední teploty se tam opravdu šplhají až k tropické hodnotě 30 °C," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. Celý jev dokládají i teploty naměřené v Česku. "Prvního máje bylo na západě Karlovarska 10 °C, ale na jižní Moravě už 20 °C," doplnila Honsová.

Pozor na přívalové lijáky a rozvodněné řeky

Už dnes dopoledne zasáhly silnější deště sever Moravy. Během odpoledne od jihu přibyde oblačnosti a srážek, místy vydatných. S tím tedy souvisí i nejaktuálnější varování meteorologů: "Na východě země do pátečního odpoledne spadne ojediněle až kolem 50 mm srážek. Ojediněle se objeví i silné bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h. Mohou se tedy místy rozvodňovat menší toky," varovala Honsová.

Tolik tedy k vysvětlení toho, co se nám teď nad hlavami odehrává. A jaké jsou konkrétní důsledky? Že se s deštěm nebo alespoň občasnými přeháňkami a zataženou oblohou musíme na nějaký čas smířit.

Předpověď počasí na týden

V pátek bude zataženo, déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně od jihozápadu ustávání srážek, později ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, ojediněle až 20 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 10 °C.

V sobotu bude převážně oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 17 až 21 °C. Proměnlivý vítr do 4 m/s.

V neděli bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Noční teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

V pondělí bude polojasno až skoro jasno. Noční teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

V úterý bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Ve středu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. bouřky. Noční teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 19 až 23 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

A jak by měl vypadat celý květen?

"Z výhledu počasí na květen se prozatím zdá, že budeme často potřebovat deštníky nebo pláštěnky a letní teploty naměříme pouze při zmenšené oblačnosti. Ledoví muži letos také přinesou hlavně velkou oblačnost a déšť," potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová.

Období 11.-20.5.2013

V první polovině období oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně částečné ubývání oblačnosti i srážek. Ranní teploty 11 až 5 °C, postupně 14 až 10 °C. Denní teploty 16 až 21 °C, postupně až kolem 25 °C.

Období 21.-31.5.2013

Zpočátku období převážně polojasno, postupně přibývání oblačnosti, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 13 až 7 °C. Denní teploty 20 až 26 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Déšť

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy