Blíží se víkend. Jak bude a kdy se zase oteplí?

Praha - Mrazivé ráno zažili dnes lidé v nejvyšších polohách Jeseníků. Teploty se tam pohybují pod bodem mrazu a poletuje sníh. Někteří řidiči se museli dnes nad ránem vrátit ke škrabání oken aut. Podle meteorologů se teploty udrží v Jeseníkách nízké i přes víkend, oteplovat by se mělo začít až od začátku příštího týdne.

"Přijel jsem v 08:00 na Praděd, jsou tady dva stupně pod nulou, poletuje sníh a přimrzá to. Místy zamrzají i kaluže, zima se hlásí o slovo," řekl provozovatel hotelu a restaurace Praděd umístěné ve věži vysílače.

Podotkl, že zamrzlá byla ráno i auta. Lidé, kteří chtějí od vysílače odjet, však raději vyčkávají, až povolí mráz. "Není to ale zas až tak něco neobvyklého, chlapi, co jsou tady na vysílači už 30 let, si pamatují sněžení v každém měsíci v roce," doplnil Hrazdil.

Podobně nízké teploty jako v Jeseníkách byly dnes i v Krkonoších. V nadcházejících nocích by s minimálními teplotami pod nulou měli lidé počítat ve vyšších polohách Krušných hor a Šumavy, řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu.

Výkyvy počasí zaznamenávají na horách v tuto dobu i dispečeři jesenické horské služby. "Loni v květnu už bylo teplo, nemrzlo ani nepadal sníh. Naopak zima se vrátila v květnu předloni, to tehdy už bylo vše v květu a napadlo i hodně sněhu, který tady ležel čtyři dny," řekl dispečer horských záchranářů.

Podle meteorologů se nízké teploty udrží i v příštích dnech. "Ve vrcholových partiích Jeseníků očekáváme, že se teploty zvednou na dva až tři stupně a udržet by se to mělo i o víkendu. Noční teploty by se k nule ještě přiblížit mohly," řekl Eduard Jarcovjak z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Očekávat lze v horách i sněhové přeháňky, i když by neměly být podle odborníků výrazné. Na začátku příštího týdne by se již mělo oteplovat.

Déšť se sněhem očekávají meteorologové v noci na pátek i na hřebenech Krušných hor a Šumavy. Smíšené srážky budou podle předpovědi na vrcholcích Šumavy i v noci na sobotu. "Sníh, který by se udržel, to ale nebude," doplnil meteorolog.

Související

Více souvisejících

Počasí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy