Dokážou kroupy zabít? Kusy ledu už zmasakrovaly stovky lidí

Praha - Českou republiku zasáhnou podle meteorologů velmi silné bouřky. Měli by se lidé obávat, že jim majetek poškodí, nebo zničí kroupy? Víte však, jak tyto ledové míčky, které vám „klidně“ rozmlátí auto a zničí zahradu, vznikají?

Kroupy jsou ledové či sněhové hrudky pokryté vrstvou či několika vrstvami zmrzlé vody vznikající v bouřkovém oblaku a následně dopadající na zemský povrch. Jejich velikost dosahuje od pěti milimetrů až do několika centimetrů v průměru. Vytvářejí se vlivem silného výstupného proudění vzduchu o rychlostech až několika desítek metrů za sekundu uvnitř mraků, kde je teplota vzduchu pod bodem mrazu.

K ledovým částicím neseným v silných vzdušných proudech bouřkového mraku přimrzají kapky přechlazené vody. Tyto částice opakovaně stoupají a klesají tak dlouho, než proudy zeslábnou, nebo když kroupy přesáhnou hmotnost, kterou jsou proudy schopny unést. Pak začíná krupobití. Ve středních zeměpisných šířkách padají kroupy při každé osmé až desáté bouřce.

Největší kroupa vážila třičtvrtě kilogramu Velice ojediněle se vyskytují kroupy obřích rozměrů. Úředně ověřená a fotograficky dokumentovaná kroupa z Coffeyville v Kansasu vážila 766 gramů, měla obvod 44 cm a pádovou rychlostí 43 m/s dopadla 3. září 1970.

V roce 1981 v Číně kroupy údajně dosahovaly hmotnosti 7 kg. Ve francouzské obci St. Julien-les Villas nedaleko města Troyes 8. července 1984 rozdrtil střechu rodinného domu kus ledu o hmotnosti 10 kg, nelze však vyloučit, že nespadl při přeletu letadla. Nejsilnější krupobití bylo registrováno 14. dubna 1986 v Bangladéši − padaly při něm kroupy o hmotnosti až 1 kg a bylo zabito 92 lidí.

V USA byl coffeyvillský rekord překonán 23. července 2010 ve Vivian v Jižní Dakotě, kde byla zaznamenána kroupa (tzv. Scott's hailstone) o hmotnosti 879 g a průměru 20,3 cm. Jedno z nejničivějších krupobití všech dob se událo 30. dubna 1888 v Morabádu v indickém státě Uttarpradéš, kdy bylo kroupami velkými údajně jako pomeranče zabito nejméně 230 lidí a více než 1600 ovcí a koz, vrstva krup dosahovala až 60 cm.

Související

Více souvisejících

Počasí Kroupy

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy