V USA umrzlo už 13 lidí, pocitová teplota -55 stupňů. Podívejte se, co to udělá s bublinou

Přinejmenším 13 obětí už si vyžádaly extrémní mrazy, které zasáhly americký středozápad. Informovala o tom dnes agentura AP. Podle meteorologů by se mělo dnes trochu oteplit, teploty ale dál zůstanou hluboko pod bodem mrazu. Na řadě míst se nadále potýkají s komplikacemi v dopravě či s problémy s dodávkami elektrické energie, informovala americká média. Na chicagských letištích byly zrušeny stovky letů.

Také v noci na dnešek naměřili na mnoha místech teploty kolem minus 40 stupňů Celsia. Například ve městě Ponsford v Minnesotě byla pocitová teplota, při jejímž výpočtu se zohledňuje například i rychlost větru či vlhkost vzduchu, minus 55 stupňů. V Chicagu by dnes mělo být opět chladněji než v Antarktidě.

Na některých místech padly dlouhodobé teplotní rekordy. Například ve městě South Bend na severu státu Indiana dnes ráno teplota klesla na minus 29 stupňů Celsia, což je nejnižší hodnota, jaká tu kdy byla naměřena 31. ledna. Předchozí rekord byl minus 11 stupňů z roku 1936..

Listen to a Bubble Crack, Chicago is Cold #BubbleCrack #PolarVortex #PolarVotex2019 #coldweather #freezing #Cold #ice #bubble #icebubble #art #lighting pic.twitter.com/ajJCy38DWA

— Create & Innovate (@Siah3_5) 31. ledna 2019

V Rockfordu na severu Illinois bylo dnes ráno minus 34 stupňů, tedy o stupeň méně, než činil dosavadní absolutní záporný rekord v tomto městě z 10. ledna 1982. V samotné illinoiské metropoli Chicagu dnes bylo naměřeno minus 27 stupňů.

Chicagská letiště hlásí za posledních 24 hodin na 1700 zrušených letů, z toho 1450 na O'Hareově mezinárodním letišti, které patří mezi nejrušnější v celých Spojených státech. Tuhé mrazy negativně ovlivňují pracovní síly, zařízení i doplňování paliva.

Železniční společnost Amtrak už ve středu zrušila všechna vlaková spojení s Chicagem, neboť kolejnice se v mrazu smršťují a vznikají mezi nimi mezery. Během dneška však Amtrak začal spojení obnovovat.

Ve státech Wisconsin, Michigan a Illinois dál platí stav nouze. I když se dnes oteplí, oddychnout si podle meteorologů budou moci obyvatelé amerického středozápadu až v neděli, kdy by měla teplota dosáhnout až plus 20 stupňů.

V řadě okresů zůstaly i dnes uzavřené školy. Americká pošta oznámila, že nebude vzhledem k tuhým mrazům doručovat zásilky v Iowě, Minnesotě a částech Wisconsinu.

Mráz zasáhl i východní pobřeží USA. V noci na dnešek tak meteorologové naměřili minus 21 stupňů Celsia v Bostonu a minus 16 stupňů na Long Islandu. Ve Washingtonu rtuť teploměru klesla na minus 12 stupňů. Na západě státu New York navíc napadlo až půl metru sněhu.

Automobilka General Motors kvůli mrazu přerušila provoz 11 svých závodů a technologického centra ve státě Michigan na severu USA. Automobilka Fiat Chrysler dnes zrušila jednu směnu ve dvou svých závodech.

Mrazivé podmínky jsou důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno, a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka. Horký vzduch polární vortex rozštěpil a způsobil jeho posun na jih.

Související

Více souvisejících

mráz chicago Zima USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy