Ostrov Kjúšú devastují lijáky a sesuvy půdy, má se evakuovat milion lidí

Japonské úřady dnes nařídily kvůli lijákům evakuovat více než milion lidí na ostrově Kjúšú na jihozápadě země. Očekávají se tam rozsáhlé sesuvy půdy. Opatření se týká tří z osmi prefektur ostrova, informovala agentura AP. Prudké deště sužují jihozápad Japonska od pátku, při sesuvu půdy zemřela ve městě Kagošima starší žena. Zaplaveny byly desítky domů.

Nařízení má větší váhu než doporučení, ale pokud je lidé neuposlechnou, nehrozí jim žádná penalizace.

Na některých místech Kjúšú napršelo od pátku minulého týdne až 1000 milimetrů, což je obvykle množství za celý červenec. Podle televize NHK má do čtvrtečního večera v některých oblastech napršet dalších až 300 milimetrů.

Japonský premiér Šinzó Abe obyvatele ostrova vyzval, aby "učinili opatření k ochraně svého života, včetně bezodkladné evakuace". Nařídil také armádě, aby se připravila na záchranné operace. Zatím je v pohotovosti 14.000 vojáků.

Premiér Abe čelil kritice za pomalou reakci vlády loni v červenci, kdy při záplavách a následných sesunech zemřelo přes 200 lidí.

Související

Festival přiblíží umění, kulturu a život v Japonsku

Japonský festival představí tradiční kulturu Země vycházejícího slunce

Praha - Japonské divadlo, tanec gejš, tradiční pochutiny nebo ukázky bojového umění. To vše a mnohé další můžete zažít již tento víkend 8. a 9. března v Galerii harfa, kde se pořádá pod záštitou společnosti Bušidó Japonský festival. Vždy od 13 do 19 hodin čeká na malé i velké návštěvníky zajímavý program, přičemž vstup je zdarma.

Více souvisejících

Japonský festival povodně v Japonsku Sesuv půdy Povodně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nasazením jednotek na Ukrajině by se státy NATO nestaly účastníky války s Ruskem, tvrdí experti

Nasazením pozemních jednotek členského státu NATO na Ukrajině by se automaticky nestaly všechny ostatní země Aliance účastníky konfliktu s Ruskem. Vyplývá to ze zatím nepublikované zprávy odborného panelu německého parlamentu, na kterou se odvolává agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy