VIDEO: Blízký východ pod sněhem. Cunami, zděsil se starosta Jeruzaléma

Jeruzalém - Sněhová bouře ochromila Jeruzalém a část západního břehu Jordánu. Podle izraelských úřadů ve čtvrtek v oblasti napadlo 50 centimetrů sněhu a sněžit má ještě celý dnešek. Silnice do Jeruzaléma jsou uzavřeny a na pomoc uvízlým motoristům byli vysláni vojáci. Podle izraelských sdělovacích prostředků bylo několik stovek lidí ošetřeno kvůli omrzlinám.

"Za 54 let svého života jsem nic takového neviděl," řekl jeruzalémský starosta Nir Barkat. Situaci přirovnal k cunami a řekl, že město není na nic takového připraveno. Mezinárodní Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu asi na hodinu přerušilo kvůli bouři provoz.

Na silnicích uvízlo v noci mnoho aut, někteří v nich strávili i deset hodin. Město zřídilo na několika místech provizorní útulky, které vyhledalo na 700 lidí.

"Využíváme k evakuaci uvízlých lidí všechny dostupné prostředky. Silnice do města otevřeme, až se bouře zklidní. Snažíme se hlavně zachránit lidské životy," řekl Barkat. Mezi evakuovanými bylo také asi 20 žen, které začaly rodit.Obyvatelé města mají dnes raději zůstat doma a nevyjíždět na silnici, školy zůstaly druhým dnem zavřené. Několik tisíc domácností je bez elektřiny.

Na pobřeží v centrálním Izraeli silně prší a policie připravuje uzavírku dálnice v Tel Avivu, protože hrozí zaplavení.

Podobně mrazivé počasí zaskočilo i Libanon a sever Sýrie, což znamená velké problémy pro uprchlíky v libanonských táborech. Většina z nich není na takovou situaci vybavena.

Do sněhu se ráno probudili také obyvatelé Káhiry, kteří sníh v egyptské metropoli neviděli mnoho let. 

V zimě do Izraele raději ne

Izrael je i přes svou malou rozlohu zemí s velmi rozmanitým podnebím. Na severu uvidíte horské sjezdovky, přestože nemají zrovna alpské parametry, a naopak zcela na jihu panuje především žhavá nehostinná poušť. Obecně lze říci, že úplný sever země je poměrně hornatý, s relativním dostatkem vláhy. Oblast pod ním je využívána především k zemědělství, neboť zde funguje důmyslný systém zavlažování. Krajina místy působí až evropským dojmem.

Nejjižnější třetina země je tvořena až na výjimky Negevskou pouští, která není písečná, ale hornatá a kamenitá. Není právě běžné, aby se v ní člověk sám libovolně pohyboval, ale navštěvují ji organizované turistické výpravy.

V zimě se do Izraele většinou nejezdí. Počasí nebývá právě vlídné, na většině území často prší nebo je alespoň pod mrakem. Ani severní horská rekreační střediska nemají stále sněhovou pokrývku. Rekreují se zde převážně místní a s turisty se pravděpodobně nesetkáte. Nejvyšší hora v zemi je severoizraelský Hermon (1 207 m), který rovněž není pod sněhem po celou zimu. Někdy se zimní sezona vydaří a lyžování je relativně běžné, jindy je jasně vidět, že se nacházíte na Blízkém východě.

V tomto období lze klasickou dovolenou zažít snad jen úplně na jihu v Eilatu, kde si Rudé moře stále drží teplotu na koupání a počasí je slunečnější. Budete však nejspíš jediní, kdo se bude koupat. Hotely obvykle zejí prázdnotou a turistická místa upadají do zimního spánku, píše hedvabnastezka.cz.

Související

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Více souvisejících

Izrael Sněžení Počasí

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 31 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy