Vražedný mráz řádí: V USA je větší zima než na jižním pólu

Washington - Nejhorší vlna mrazů ve Spojených státech za posledních dvacet let v noci na dnešek dorazila ze Středozápadu i na severovýchod země. New York prožil razantní ochlazení z plus 12 na minus 14 stupňů Celsia během 24 hodin. Mrznout má přes noc dokonce i na Floridě a v Texasu. Jenom v pondělí americké aerolinky kvůli počasí zrušily přes 4400 letů, dnes už jich jsou další více než dvě tisícovky.

Úřady ve státech Nové Anglie obyvatele vyzvaly, aby se dnes připravili na třeskuté mrazy a ledový vítr. Newyorský guvernér Andrew Cuomo oznámil, že kvůli extrémnímu počasí budou preventivně uzavřeny některé úseky dálnic. Úřady v New Yorku vyhlásily pohotovost kvůli více než 55.000 bezdomovcům, z nichž 22.000 jsou děti, uvedla DPA. 

Lidé na Středozápadě se už v pondělí potýkali s pociťovanými teplotami kolem minus 40 stupňů Celsia. Zavřené zůstaly školy a úřady lidem radily, aby nevycházeli ven. Minus 27 stupňů bylo v pondělí naměřeno v Chicagu. Další rekordy podle agentury AP padaly ve státech Oklahoma, Texas a Indiana. Dnes by mohly rekordně nízké teploty až minus 17 stupňů sužovat také státy Georgia a Alabama na jihovýchodě USA. Pociťovaná teplota v Atlantě by mohla dosáhnout minus 23 stupňů a v Baltimoru minus 24.

Ve státech Indiana a Kentucky už bylo naměřeno mezi minus 13 a minus 17 stupni, subjektivně kolem minus 30, a úřady tamní obyvatele vyzvaly, aby nevycházeli ven. Jedním z nejmrazivějších míst bylo Hot Springs ve Virginii, kde prý lidé kvůli větru vnímali teplotu jako minus 55 stupňů Celsia.

Pro srovnání - na Jižním pólu či v ruském Irkutsku nyní panuje relativně mírný mráz kolem minus 33 stupňů Celsia, uvedl server BBC. "Polární vítr" podle meteorologů pocítí dohromady kolem 187 milionů Američanů.

Třeskuté mrazy sužují také Kanadu. Jižní část provincie Ontario hlásí pociťované teploty kolem minus 40 stupňů. V provinciích Nový Foundland a Quebec jsou od páteční bouře bez proudu stále ještě stovky lidí. Částečně ochromené je mezinárodní letiště v Torontu, kde do deseti hodin místního času (16:00 SEČ) nepřistávala žádná letadla. Aerolinky podle nationalpost.com varovaly, že návrat k normálu potrvá dny.Kvůli mrazům mají problémy letadla i vlaky. Více než 500 cestujících muselo strávit noc na dnešek ve vlacích, které ma severozápadě Illinois uvázly. trojice souprav směřujících do Chicaga musela nouzově zastavit kvůli sněhu a ledu, topení a sociální zařízení ale i ve zhruba minus 20 stupních Celsia fungovaly.

Zimní počasí si v USA a Kanadě v posledních dnech vyžádalo nejméně 16 lidských životů. Největším mrazům za poslední dvě desítky let čelí více než třetina země.

Velmi mrazivé počasí s sebou nese i ne zrovna idylická zdravotní rizika, a to nejen pro lidi bez domova. Nízké teploty mohou být z hlediska poškození chladem nebezpečné pro všechny, ale zvlášť ohroženy jsou malé děti, starší lidé a chronicky nemocní.

Jen v Česku umírají každoročně na podchlazení desítky lidí. Podchlazení je stav, kdy tělesná teplota klesne pod 35 ˚C. Může být smrtelné, když není rychle rozpoznáno a správně řešeno. K úmrtí může dojít i za 1 – 2 hodiny po začátku prvních příznaků podchlazení! Právě senioři a malé děti se hůř přizpůsobují změnám teploty a můžou mít problémy si uvědomit, že jejich teplota nebezpečně klesá.

Na co si dát pozor - příznaky:

Jste-li podchlazení, nejdřív je vám zima, třesete se a cítíte, že je vám jedno, co se kolem vás děje. Pokud se podchlazení prohlubuje, ztrácíte soudnost, zhoršuje se koordinace pohybů, jste zmatení, ospalí a přestáváte pořádně vyslovovat. V dalším stadiu se začne nebezpečně zpomalovat srdeční akce, postižený upadá do bezvědomí. Posledním stadiem je tzv. zdánlivá smrt, kdy nelze zjistit tep ani dýchání. Nedojde-li k poklesu tělesné teploty pod 20 – 15 °C, trvá naděje na oživení i při déle trvající zástavě oběhu a dýchání, protože takto nízká tělesná teplota minimalizuje potřebu kyslíku.

Pokud začnete pozorovat příznaky podchlazení, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Pokud není možné přivolat pomoc ihned, je třeba svléknout případné mokré oblečení a zabalit postiženého do teplé deky, abyste zabránili dalšímu úniku tepla. S postiženým nepohybujte, netřete ho, nemasírujte. Teplé nápoje pomohou zvýšit tělesnou teplotu, ale vyhněte se „zahřívání" alkoholem. Alkohol zvyšuje ztráty tepla a podchlazení urychluje. Neřešte podchlazení horkou sprchou nebo koupelí, mohlo by dojít k srdeční zástavě.

Při zachovaném vědomí podávejte horké oslazené nápoje bez alkoholu, sledujte dýchání a oběh, nepodávejte léky. Při bezvědomí sledujte dýchání a oběh. Při zástavě dechu a/nebo dýchání je třeba provádět umělé dýchání a srdeční masáž až do doby, než dorazí lékařská pomoc, informuje server ordinace.cz.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy