Jih USA zaskočilo mrazivé počasí, vyhlášen stav nouze. VIDEO

New Orleans - Mrazivé počasí spojené s padajícím sněhem nebo deštěm se sněhem ochromilo jižní části Spojených států, které na ně nejsou zvyklé. V pěti státech potýkajících se s dopravní kalamitou byl vyhlášen stav nouze.

Příliv arktického vzduchu od severu měl přinést prudký pokles teplot až k minus 34 stupňům Celsia. Stav nouze s doporučením motoristům, aby svoje jízdy odložili, vyhlásily státy Georgie, Louisiana, Mississippi, Severní Karolína a Jižní Karolína. Studená fronta má zasáhnout i Floridu.

"Obyvatelé by neměli reagovat přehnaně, ale měli by si udělat takové plány, aby zajistili, že jsou připraveni na delší mráz a zledovatělé vozovky," citovala agentura Reuters guvernéra státu Mississippi Phila Bryanta. Velká část lidí jej vyslyšela: udělala si velké zásoby potravin a tvrdého alkoholu.U Atlanty, kde napadlo až osm centimetrů sněhu, kvůli dopravním zácpám těhotná žena nestihla dojet do porodnice a rodila ve svém voze za asistence manžela a policisty. Rodička i dítě jsou v pořádku.

V Alabamě přišli při hromadné havárii dva lidé o život a pět dalších utrpělo zranění. Ledovka překvapila i řidiče v Texasu, kde došlo k více než 150 dopravním nehodám za jediný den. Ty se obešly bez mrtvých.

Místní obyvatelé a turisté vítali první sněhové vločky s nadšením a neobvyklý jev zvěčňovali svými fotoaparáty a videokamerami. "V New Orleansu to je opravdu nezvyklé. Stává se to tak jednou za deset let," řekl Mike Efferson z americké národní meteorologické služby NWS.

Počasí v USA dokáže nachystat mimořádná překvapení

Změny mohou být náhle a teplotní výkyvy přicházejí ze dne na den dokonce i z hodiny na hodinu. Jižní státy a oblasti Velkých plání na středozápadu charakterizují v létě úmorná vedra. Totéž platí o jižní části atlantického pobřeží, Floridě a státech u Mexického zálivu. Tam se navíc přidá i nesnesitelná vlhkost. Na americkém jihozápadě a v jižní Kalifornii jsou sice léta také horká, ale suchá. Mějme na paměti, že na jihu Arizony, Kalifornie, Nového Mexika a Texasu panují běžně v létě teploty kolem 30-40 °C. Naopak západní pobřeží je trvale pod vlivem Tichého oceánu a klima je zde po celý rok stabilní.

Voda v oceánu je v letních měsících studená a teploty příjemné cca 16-25 °C (v zimě o něco méně). Mlhy jsou u Pacifiku na denním pořádku. Podle podobného vzorce se chová počasí v USA rovněž v přímořských státech Nové Anglie u Atlantiku, informuje amerika.cz.

Věčné léto trvá na jihu Kalifornie, na Floridě a také v nejjižnějším výběžku Texasu. V létě je pochopitelně chladněji ve Skalistých horách a Sierra Nevadě. V těchto pohořích bývají v zimě silné mrazy a neobyčejně vydatné přívaly sněhu. V nejvyšších polohách leží i pěti šesti metrová pokrývka. Velké otevřené plochy středozápadu a Texasu sužují od května do září nebezpečná tornáda. Mnohem ničivější uragány čas od času zasáhnou Floridu, pobřeží Karolín a státy u Mexického zálivu.

Související

Více souvisejících

Počasí USA (Spojené státy americké) Zima

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy