Euro 2024: Gruzie senzačně postoupila ze skupiny do osmifinále po výhře nad Portugalci

Čeští fotbalisté by mohli v lecčems Gruzii závidět. Nejen to, jakým fotbalem se nováčci na fotbalovém Euru prezentují, ale také to, že díky tomu dokázali porazit oproti nám Portugalce 2:0 a díky tomu tak navíc postoupit do historického osmifinále. Jihoevropanům vzhledem k jistotě postupu už vlastně o nic nešlo a možná i proto do posledního duelu ve skupině F nastoupili s lehkovážností. Hned po dvou minutách totiž Portugalce Gruzínci šokovali otevřením skóre zásluhou výtečně hrajícího Kvaraccheliji. Gruzínci ve druhé půli zvýšili z penalty a došli si tak k nečekané výhře a stejně tak k nečekanému postupu do osmifinále.

Přestože první minutu a půl ovládali míč na svých kopačkách favorizovaní Portugalci, právě po tomto časovém úseku o balon přišli a hned z první gruzínské akce padl nečekaný rychlý gól. Na začátku všeho byla chybná rozehrávka Antónia Silvy a na konci pak únik Kvaraccheliji, který tato největší gruzínská hvězda zakončila přesnou křižnou střelou, 1:0.

Tento nečekaný gruzínský vstup do utkání Portugalce očividně zaskočil natolik, že se jen těžce drali za adekvátní odpovědí. Proto se první portugalská akce datuje až do 16. minuty, kdy se Ronaldo osmělil a vyslal ránu z 30 metrů. Tuto střelu z přímého kopu ale gólman Mamardašvili dokázal vyrazit nad svou branku. V 28. minutě zase pro změnu míč po protaženém centru propadl ke Conceicaovi, který tentokrát nenavázal na svůj vítězný gól proti Česku a napálil míč jen do boční sítě. Záhy jen těsně vedle zamířil v další portugalské šanci Joao Félix.

V úvodu druhé půle se opět do šance dostal hvězdný Ronaldo, ani tehdy se ale nezapsal mezi střelce, přestože pálil z bezprostřední blízkosti, ale vše mu zhatil svým zákrokem na poslední chvíli Dvali. Postupem času to byli skutečně čím dál více Portugalci, kteří bušili na vrata, ale marně. Gruzínci se zásluhou Kvaraccheliji dostali do jedné z mála šancí, v tomto případě však střelou z voleje sám před gólmanem Costou neuspěl. Nicméně druhý gruzínský gól i tak přišel, neboť v 54. minutě sudí Schärer po zhlédnutí videa nařídil penaltu po faulu Antónia Silvy na Ločošviliho. Následnou penaltu tak zahrával Mikautadze, jenž se střelou k pravé tyči nemýlil, 2:0.

Jakkoli zbytek zápasu drželi neustále Portugalci míč u nohou, do příležitostí už se moc nedostávali. Když proti Mamardašvilimu neuspěli ani Semedo svým pokusem, ani Dalot svou střelou z dálky, po závěrečném hvizdu mohla propuknout gruzínská radost z historického postupu mezi nejlepších šestnáct mužstev.

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (26.6.2024):

SKUPINA F (Gelsenkirchen):

Gruzie – Portugalsko 2:0 (1:0)
Branky:
2. Kvaracchelija, 57. Mikautadze z pen. Rozhodčí: Schärer – Zogaj (oba Švýc.), Lupp (Něm.) – San (video, Švýc.). ŽK: Mekvabišvili – Ronaldo, Neto, R. Neves. Diváci: 50 000

Gruzie: Mamardašvili – Gvelesiani (75. Kvirkvelija), Kašija, Ločošvili (63. Citaišvili) – Kakabadze, Čakvetadze (81. Mekvabišvili), Kočorašvili, Kiteišvili, Dvali – Mikautadze, Kvaracchelija (81. Davitašvili). Trenér: Sagnol

Portugalsko: Costa – A. Silva (66. Semedo), Pereira, Inácio – Dalot, J. Neves (75. Nunes), Conceicao, Palhinha (46. R. Neves), Neto (75. Jota) – Ronaldo (66. Ramos), Joao Félix. Trenér: Martínez

Související

Češi podlehli Turecku. Na Euru 2024 končí

EURO 2024: Češi v oslabení proti Turecku bojovali až do konce, na vysněný postup ale nakonec nedosáhli

Češi do poslední chvíle živili naději na vysněný postup do osmifinále, museli však v posledním zápase skupiny F porazit našeho neoblíbeného soupeře, tedy Turecko. Svěřenci kouče Ivana Haška nechtěli navazovat na předešlé dva podobné důležité duely s Tureckem na Eurech 2008 a 2016, které Češi nezvládli. A bohužel tato záporná bilance s tímto soupeřem na fotbalovém ME pokračuje nadále. Výrazný podíl na tom měl Antonín Barák, jenž už po dvaceti minutách hry musel předčasně ze hřiště po druhé žluté kartě a tudíž červené. 
Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

Více souvisejících

Euro 2024 Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 58 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

včera

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

včera

včera

včera

Íránci v prvním kole nevybrali nástupce Raísího. Účast byla historicky nízká

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy