Euro 2024: Italové s bezzubým výkonem na Švýcary neměli a úřadující mistři Evropy po osmifinále končí

Švýcarsko celkem v klidu a s přehledem pokořilo Itálii v prvním osmifinále letošního fotbalového Eura v Německu 2:0 a i když trochu senzačně, tak přeci jen zaslouženě postoupilo do čtvrtfinále. Italové coby úřadující evropští šampioni si prakticky nevytvořili žádnou velkou příležitost a o jejich největší šanci se postaral svou tečí Schär, který hlavou namířil ve druhé půli míč na tyčku své vlastní branky. Jinak ale se o výkonu Itálie nedá říct nic, co by stálo za zmínku.

Přestože italský kouč Spalletti udělal pro osmifinále změnu v obraně, kdy musel být kvůli žlutým kartám nahrazen Calafiori debutantem Mancinim. Kromě toho se v základu ještě objevili fotbalisté, kteří dokázali vytvořit tlak na Chorvatsko v posledním zápase skupiny B, v rámci které však Italové celkově nepřevedli výkony hodné úřadujících evropských šampionů.

A na takové nemastné neslané výkony navázali Italové i v osmifinále. V něm byli od úvodních minut pod švýcarským tlakem a prakticky se nedostali k ohrožení branky soupeře. Díky švýcarskému presinku to byli právě reprezentanti země helvétského kříže, kteří se dostali do první velké šance ve 24. minutě. Tehdy se míč dostal za italskou obrannou linii, kde byl osamocený Embolo, ten se rozhodl k obstřelu gólmana Donnarummy, kterého se mu ale ještě překonat nepodařilo. 

Když už se Itálie dostala do nějakého náznaku příležitosti, většinou to skončilo velmi nedůrazným zakončením, se kterým si Švýcaři snadno poradili. Bylo tomu tak třeba i v případě akce Chiesy, kterému se sice podařilo prokličkovat se do vápna, jenže pak přišlo ono nedůrazné zakončení, které bránící Akanji zahrál na roh. Mimochodem šlo o jedinou střelu Itálie za celý první poločas.

Proto přišel zasloužený trest za italskou nemohoucnost. Ve 37. minutě totiž přihrál do italské obrany nabíhajícímu Freulerovi a ten si poradil se skákavým míčem, kterým následně prostřelil bránícího Manciniho i gólmana Donnarummu. Navíc v první půli nemuselo zůstat jen u jednoho švýcarského gólu. Rieder se snažil Italy zaskočit z přímého kopu, Donnarumma však díky rychlé reakci míč dokázal vyrazit.

A tak si Švýcaři museli na svoji druhou přesnou trefu počkat na úvod druhé půle, kdy se Italům nepovedla rozehrávka z prostředku hřiště podle jejich představ a jen krátce poté, co míč zavítal na kopačky Švýcarů, se dostal kulatý nesmysl k Vargasovi a ten z hranice šestnáctky nádhernou střelou zvýšil na kýžených 2:0.

Se štěstím se mohli Italové vrátit do zápasu, kdyby v 51. minutě Schär netrefil ve snaze zabránit italskému útoku svou hlavičkou tyč vlastní branky. Čtvrthodiny před koncem pak mohl ještě zdramatizovat zápas Scamacca, kdyby ale poté, co dostal míč na hranici ofsajdu, netrefil tyč.

Bezzubý výkon Itálie ale na víc nestačil a zaslouženě se tak musí balit už po osmifinále, za to Švýcaři postupují.  

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (29.6.2024):

Osmifinále (Berlín):

Švýcarsko – Itálie 2:0 (1:0)
Branky:
37. Freuler, 46. Vargas. Rozhodčí: Marciniak – Listkiewicz, Kupsik – Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: El Shaarawy, Mancini, Barella (všichni It.). Diváci: 68.172

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder (71. Stergiou), Freuler, Xhaka, Aebischer (90.+2 Steffen) – Ndoye (77. Sierro), Embolo (77. Duah), Vargas (71. Zuber). Trenér: Yakin

Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (74. Cambiaso) – Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi), Barella (64. Retegui) - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni). Trenér: Spalletti

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.
Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Divoký zápas pod rozbouřeným nebem zvládli Němci a přes Dány postoupili do čtvrtfinále

Domácí reprezentace bude nadále dělat radost svou účastí na fotbalovém Euru německým fanouškům. Po divokém osmifinále, které bylo poznamenáno nečekanou pětadvacetiminutovou pauzou kvůli bleskům s kroupami a vodopády deště, ale také častými vstupy videosystému VAR, který neuznal dva góly (po jednom na obou stranách), ale zase přisoudil Němcům penaltu po Andersenově ruce. Tu následně proměnil Havertz, po chybném rozhodnutí gólmana Schmeichela pak po úniku zvýšil na 2:0 Musiala a dvougólový náskok si už Němci dokázali pohlídat.

Více souvisejících

Euro 2024 Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 14 minutami

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

před 31 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Situace na Krymu demonstruje neschopnost Rusů i Američanů chovat se jako zodpovědné velmoci

Situace na Krymském poloostrově jasně demonstruje, jak dvě světové mocnosti zatratily jakoukoli možnost situaci řešit, dokud byl čas. Stojí za tím neschopnost k jakémukoli jednání. Teď se musí Moskva a Washington popasovat s problémem, který si jejich lídři způsobili sami a postupem času ho ještě umocnili. Nenávist ale roste do nepřijatelných mezí a brzy nemusíme mluvit o diplomatických rozmíškách, ale otevřené válce. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Sportovní vůz poháněný rychlonabíjecí baterií.

Baterie elektromobilu Nybolt se nabije za méně než 5 minut

Britský startup možná našel řešení pro jednu z největších nevýhod elektromobilů – dlouhé čekání na nabití baterie. A vydrží 965 786 kilometrů během své životnosti, píše web TopGear. Bateriový nadšenci z Cambridge staví příklad pro britský dodavatelský řetězec baterií.

včera

NATO nasadilo do vzdušného prostoru Polska letadla AWACS

NATO nasadilo do vzdušného prostoru Polska letadla výstražného a řídícího systému (AWACS), aby monitorovala oblohu nad Ukrajinou. Uvedl to server UK Defence Journal.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy