F1: VC Španělska a Verstappen opět školil konkurenty. Mercedes všechny překvapil

Max Verstappen z týmu Red Bull v grandiózním vystoupení ovládl Velkou cenu Španělska a navýšil tak svůj náskok v celkovém pořadí mistrovství světa Formule 1. V dramatickém souboji o druhé místo se mezi sebe pustili oba jezdci týmu Mercedes, britská ikona Lewis Hamilton a mladý talent George Russell. Nakonec to byl Hamilton, kdo se přes svého kolegu prosadil a dojel na druhé pozici.

25letý jezdec Red Bullu získal třetí vítězství za sebou na Velké ceně Španělska, celkem páté v této sezóně a jubilejní 40. v jeho kariéře. Dosud se na vítězství v letošní sezóně radovat mohl pouze jeho týmový kolega Sergio Perez.

Perez, který obsadil 4. místo ve Španělsku si udržuje 2. pozici v průběžném hodnocení šampionátu. Fernando Alonso se poprvé v této sezóně nedostal do nejlepší čtyřky a skončil na 7. místě ve svém domácím závodě. Pro Hamiltona to bylo druhé pódium v této sezóně a pro Russella první.

Leclerc a Sargeant museli odstartovat z boxů kvůli výměně komponent ve svých monopostech. Verstappen získal výhodnou pozici na startu z prvního místa, čímž si zajistil svou čtvrtou pole position v této sezóně.

Sainz, který startoval vedle Verstappena v první řadě, ukázal rychlost před první zatáčkou, ale Verstappen ho předstihl.

Norris odstartoval ze třetího místa, ale v prvním kole po kontaktu s Hamiltonem utrpěl poškození přední části monopostu. Po neplánované zastávce v boxech se propadl na konec startovního pole. Za Verstappenem, který si postupně navyšoval svůj náskok, se drželi Sainz a Stroll.

Avšak v osmém kole kanadský jezdec prohrál souboj s Hamiltonem, který se posunul na třetí místo. Ve 12. kole se předvedl Hülkenberg, kdy elegantním manévrem předjel zároveň Čhou a Cunodu.

Výrazný posun ze svých startovních pozic dokázali Russell (12. místo) a Perez (11. místo). Postupně se dostali do dosahu pódiových příček, stejně jako jejich týmový kolega Hamilton. V 28. kole Hamilton předjel Sainze a posunul se na druhou pozici za Verstappenem, který v té době měl náskok přes deset sekund.

Russell se brzy dostal před Sainze a Mercedesy se seřadily za Verstappenem. Toto pořadí v čele se již do konce závodu nezměnilo. Ani černobílá vlajka za překročení traťových limitů příliš nevyrušila Verstappena, ačkoli představovala hrozbu pětivteřinového trestu.

Trestu se však nevyhnul Cunoda, kterého traťoví komisaři potrestali za souboj s Čhouem. Verstappen nakonec získal plný počet bodů, protože zajel i nejrychlejší kolo.

Další závod seriálu F1 je naplánován na neděli 18. června na Okruhu Gillese Villeneuvea, kde se pojede Grand Prix Kanady.

Související

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Max Verstappen (F1)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy