F1 v Rusku: Šťastná sedmička pro Rosberga, duel Vettel a Kvjat měl reprízu

Soči - Čtyři závody, čtyři vítězství - to je vizitka Nica Rosberga v letošním šampionátu. Jeho týmový kolega Lewis Hamilton měl cestu k vítězství ztíženou horší startovní pozicí a také problémy během závodu.

Třetí Grand Prix Ruska a dosud se vítěz nerekrutoval z jiné stáje než Mercedes. Jestli doufal Lewis Hamilton v určitý obrat a ohrožení náskoku týmového kolegy, musel si opět nechat zajít chuť.

O zásadních věcech se rozhodlo už na startu, který pro ty, kteří nestihli Grand Prix Číny, nabídl reprízu boje Sebastiana Vettela a Daniila Kvjata. Natěšený domácí pilot se před druhou zatáčkou pověsil do závětří Němcova Ferrari, které mělo po boku Ricciarda a před sebou Bottase, ale Rus svůj optimismus evidentně přehnal. První ránu dostalo Ferrari ještě před zatáčkou (a trefilo Ricciardův red bull), druhý a značně nesmyslný kontakt pak přišel v následném dlouhém oblouku, po němž Vettel s prázdnou levou pneumatikou a neovladatelným vozem mířil do bariéry, zhruba ve stejném místě jako loni Grosjean. S vylomeným pravým předním kolem a notnou dávkou vzteku se po několika stovkách metrů vracel do boxů, snad aby si vynahradil závodní absenci, tak si vydobyl místo za řidítky přepravního skútru.

Poněkud utajenější byla další strkanice na chvostu startovního pole, kde nedobrzdil Esteban Gutiérrez svůj Haas a podobně jako Kvjat do Vettela naremploval před sebou jednoucího Nico Hülkenberga. Odnesla to levá zadní pneumatika a poskakující Force India ještě trefila Harjantův Manor.

Na trať po krátkém avizování virtuální podoby pochopitelně putoval safety car a když se po třech kolech stáhl do boxů, Rosberg ostatním soupeřům odskočil a kromě krátkého úseku mezi 33. a 34. kolem nenechal nikoho na pochybách, že závodu dominuje. Dokonce v samotném závěru, asi jako by chtěl zdůraznit, v jaké pohodě se nachází, zajížděl nejrychlejší kola.

Po restartu zaskočil Bottas Räikkönena a když Iceman v 7. kole chyboval ve čtvrté zatáčce, objevil se před ním i tentokrát dobře startující Hamilton. Jenže pak se do jisté míry opakovala situace z Číny, kde si obhájce titulu nedokázal poradit s Massou. Bottas jeho útokům odolával až do zastávky v boxech, kam zamířil Fin jako první (17. kolo). Lewis k mechanikům zajel v následujícím okruhu, ale před Bottase se dostal až v 19. kole. Rosberg v čele si mezitím najel pohodlný náskok, který sice Hamilton dokázal do určité doby stahovat, pak mu ale tým v 38. kole hlásil problémy s únikem vody a Hamilton se tak na pět okruhů musel vzdát ambice na dojetí svého kolegy a podřídit vše tomu, aby se vůbec dostal do cíle.

Räikkönen po zastávce v boxech (21. kolo) poskočil před Bottase a pak už si jel vlastně závod sám pro sebe. Za ním jedoucí duo Williamsů nestíhalo, on zase neměl reálnou šanci dostihnout Hamiltona. To, že se mu přiblížil v samotném závěru až na 8 vteřin bylo spíš poklidným finále ruské Grand Prix. Přes své 82. umístění na stupních vítězů a celkově 700. výsledek stejného druhu pro Ferrari se Iceman nad svým výsledkem zvláště neradoval.

Ruskou Grand Prix provázela také nemalá snůška penalizací a trestů. Ten první a největší vyfasoval za svůj nálet Daniil Kvjat, v depu si postál 10 vteřin stop & go a propadl se tak na samotný chvost startovního pole. I proto si asi vyzkoušel non-stop jízdu na bíle označených pneumatikách. O něco podobného se pokusil i Ricciardo, ale tahle strategie Red Bullu nevyšla. Dalším hříšníkem byl Felipe Nasr, který dostal pětivteřinový trest za vyjetí z trati při souboji s Wehrleinem. Do třetice dostal nepříjemnou "desítku" Carlos Sainz jr., kterýžto trest se mu připočetl ke konečnému výsledku. Svůj souboj s Buttonem o 10. příčku ale prohrál už v samotném závěru závodu, takže ho to nemuselo tolik mrzet.

Překvapily tentokrát vozy bez bodového zisku, ovšem dá se říci, že jak Magnussen, tak Alonso s Buttonem vydělali na postartovních zmatcích, do nichž byl zapleteni oba piloti Force Indie. Nutno ale říci, že jak Dán, tak piloti McLarenu odjeli dobrý závod bez chyb. K nim se řadí i živou vodou pokropený Romain Grosjean, který po hodně dlouhou dobu dokázal odolávat útokům Sergia Péreze. Mexičan měl smůlu, protože po startu musel s roztrženou pravou zadní pneumatikou do boxů. Na Francouze dotíral v těsném závěsu v téměř celou závěrečnou třetinu Grand Prix, ale svou šanci nevyužil.

Na chvostu zůstaly opět Saubery a Manory, třebaže Ericsson jednu chvíli srdnatě obhajoval 8. příčku a Wehrlein několika souboji naznačil, že by se mohl ucházet o vyšší příčky. Jeho konečný výsledek, kdy jako jediný zaznamenal ztrátu dvou kol, do jisté míry ovlivnily i potíže při zastávce v boxech v 41. kole, kdy setrval u svých mechaniků nekonečných 27 vteřin. Pokud nebudeme počítat piloty vyřazené v důsledku kolize v prvním kole, jediným mužem stiženým poruchou byl Max Verstappen, který shodou okolností v 33. kole (jeho startovní číslo je 33) musel kvůli motoru odstavit svůj vůz - v té době obhajoval 6. příčku.

Sergio Pérez a Nico Hülkenberg slaví 100 GP se svými kamarády v SočiSergio Pérez a Nico Hülkenberg slaví 100 GP se svými kamarády v Soči. Ovšem ke sté Grand Prix oběma pilotům ještě něco chybí | foto: Sahara Force India

Závod v Rusku opět poukázal na to, že pokud jsou vozy minimálně vyrovnané, je předjíždění obtížné a pořadí se příliš nebude měnit. Dominance Mercedesu přetrvává, Ferrari si drží od těla Williams, Red Bull tentokrát předvedl, jak se závodit rozhodně nemá a zbytek startovního pole se postaral aspoň o částečné vzrušení. Budeme doufat, že na barcelonském okruhu za dva týdny bude podívaná o něco dramatičtější.

P.S. Pouze k polemice v přímém přenosu. Ohledně mistra světa F1 s nejmenším počtem vítězství doporučuji věnovat pozornost Mike Hawthornovi (3 vítězství) a také dr. Giuseppe Farinovi, který je na tom stejně jako Keke Rosberg s 5 výhrami.

Výsledky GP Ruska zde

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Nico Rosberg (F1)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy