Safety car, přerušený závod, nečekaný vítěz a boj na cílové pásce v Baku

Ačkoliv se v metropoli na břehu Kaspického moře jel už druhý závod F1, poprvé tu byla Grand Prix označena jako první pod hlavičkou Ázerbajdžánu. A byla od samotného počátku až do posledních centimetrů dramatem jak se patří.

Na startu došlo k dramatu, když v zatáčce 2 Bottas najel příliš agresivně na obrubník a poslal do zdi Räikkönena. Ferrari mělo zničený bok a zaplavilo trať první částí karbonových úlomků. Na kolizi ale doplatil více Bottas, který musel do boxů s prázdným pravým předním kolem. O něco více vzadu vyjel mimo trať Kvjat a při návratu vyděsil natolik svého týmového kolegu Sainze jr., který vytočil hodiny, ale aniž by o něco zavadil. To byl první důležitý moment závodu.

Další kolize na konci cílové rovinky a nové úlomky v tomto úseku vedly vedení závodu k vyslání safety caru na trať. Setrval tu od 13. do 16. kola a umožnil Bottasovi, který jel na chvostu pole se vrátit do boje o přední pozice. Sotva došlo k restartu, piloti Force Indie nevyřešili vlastní souboj ideálně - výsledkem byl zdemolovaný spoiler Péreze, rozříznutá zadní pneumatika Räikkönena a další výjezd safety caru. Před restartem došlo k incidentu mezi Vettelem a Hamiltonem: Lewis v zatáčce 16 prudce zpomalil a Vettel do něj narazil. Vzápětí najel vedle něj a následoval náraz do boku Mercedesu. 

Po půl kole se objevil v městských ulicích Baku potřetí safety car a pak už Charlie Whiting ztratil trpělivost - závod byl v 23. kole přerušen. Po restartu kroužili v čele Hamilton následovaný Vettelem, ale i oni se dostali do úzkých: Hamiltonovi se uvolnil headrest a byl povolán v boxech. Ve stejné chvíli byl Vettel vyrozuměn o penalizaci 10 vteřin stop & go, ale díky provozu na trati se dostal před Hamiltona. Oba potom procházeli startovním polem, před nimi se snažil Bottas stáhnout rozdíl od vedoucí dvojice - Ricciardo vedl před totálním překvapením, Lance Strollem. Na Australana jeho finiš nestačil, ale Strolla dostihl a předjel několik metrů před cílovou čarou. Kanaďan se prakticky po roce postaral opět o pódiové umístění pro Williams, měl pochopitelně velké štěstí, že se mu všechny nepříjemnosti a karamboly vyhnuly.

Potrestáni byli ještě Räikkönen a Pérez, kteří se přes zmíněné problémy vrátili do závodu, museli projet boxovou uličku kvůli opravám v nedovoleném prostoru, ale ani jeden cíl nakonec neviděl. Povzbuzením byla určitě první bodovaná pozice pro McLaren, nakonec se z dobrého umístění těšili Ocon a Magnussen a po vzájemném dramatu a jízdě kolo na kolo urval poslední bodík Sauber díky Pascalovi Wehrleinovi.

KLASIFIKACE GRAND PRIX ÁZERBAJDŽÁNU (51 kol)

1. Daniel RICCIARDO (AUS), Red Bull, 2:03,55.5702. Valtteri BOTTAS (SF), Mercedes, + 3,9043. Lance STROLL (CDN), Williams, + 4,0094. Sebastian VETTEL (D), Ferrari, + 5,9765. Lewis HAMILTON (GB), Mercedes, + 6,188...

Závod dojelo 13 pilotů

Detailní popis závodu najdete na www.f1news.cz.

Související

Max Verstappen v Bahrajnu, 2023

Formule 1 v Rakousku: Verstappen vyhral sprint a postěžoval si na kolegu Pereze

Max Verstappen v první řadě vedle svého týmového kolegy u Red Bullu představoval očekávaný souboj o vedení v týmu. Situace se však velmi rychle vyhrotila a hrozilo, že to celé skončí negativně. Nicméně, nakonec se situace uklidnila a Verstappen suverénně projel okruhem Red Bull Ringu bez větších potíží.

Více souvisejících

Formule 1 Lewis Hamilton Sebastian Vettel (F1) Daniel Ricciardo (jezdec F1) Red Bull Racing

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 49 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy