F1: Šílený závod vyhrál Hamilton před Raikkonenem. Jezdci Red Bullu půjdou za kolizi na kobereček

GRAND PRIX AZERBAJDŽÁNU: Ačkoliv nepršelo, dnes to byla Formule 1 se vším, co k ní patří. Ač mnoho lidí ve vítězství Hamiltona na městském okruhu v Baku nevěřilo, byl připravený a využil zaváhání svých soupeřů. V celkovém hodnocení šampionátu jde do čela.

Hamiltonovi spadlo vítězství do klína poté, co jeho týmového kolegu Bottase, jedoucího si pro vítězství, zastavil defekt pneumatiky od zbytků z monopostů Red Bull.

Už start závodu přinesl dramatické okamžiky. Kimi Raikkonen se dostal do několika kontaktů, které vyvrcholily nárazem Ocona do bariéry. Tohle se bude po závodě vyšetřovat. Sirotkin skončil se zlomeným závěsem kola poté, co kolidoval s Alonsem, ruský pilot neměl mnoho místa, zavíral ho Hülkenberg. Alonso měl defekt na obou pravých pneumatikách a poškozenou podlahu, v zvodě ale pokračoval a dojel na sedmé pozici.

Nico Hülkenberg se spolu se Sainzem drželi velmi slušně v závodě, německý poliot však trefil zeď a musel odstoupit. Španěl dojel na páté pozici, což je jeho nejlepší výsledek při působení v týmu Renault.

Ještě před kolizí býků, kdy Ricciardo zezadu narazil do podivně bránícího se Verstappena a výjezdem bezpečnostního vozu, hrálo vše do karet jedničky Ferrari Vettela. Ricciardo jezdící za Verstappenem byl v průběhu první poloviny závodu o něco rychlejší a voze se dokonce v jedné ze zatáček lehce dotkly, vše vyvrcholilo ale těžkým nárazem, při kterém se záď Verstappenova monopostu na chvíli zvedla do vzduchu. Helmut Marko byl velmi rozhořčený a zmínil nedostatek vzájemného respektu jeho pilotů.

Při výjezdu bezpečnostního vozu chyboval Grosjean, který při zahřívání pneumatik trefil zeď ohraničující dráhu a ze závodu odstoupil.

Vettel po restartu nezvládl útok na Bottase a později se propadl až za kolegu Raikkonena a Pereze, aby dokončil výborně rozjetý závod až jako čtvrtý.

Charles Leclerc z týmu Sauber dokončil závod na vynikající šesté pozici a získal tak své první body do šampionátu. Do cíle dojelo pouze třináct vozů. Na bodech skončili za Alonsem ještě Stroll, Vandoorne a Hartley.

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Lewis Hamilton

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy