Liga mistrů: Basilej se Suchým a Vaclíkem prohrála s Realem 5:1, Dortmund si poradil s Arsenalem, Olympiakos Pireus porazil madridské Atlétiko

Madrid - V úterý večer začala osmi zápasy skupinová fáze letošního ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěži Ligy mistrů UEFA. A o góly rozhodně nebylo nouze. Největší gólovou nadílku nadělili fotbalovým fanouškům v Madridu, kde domácí Real hostil švýcarskou Basilej s brankářem Tomášem Vaclíkem a obráncem Markem Suchým. Ovšem právě druhý jmenovaný český fotbalista odstartoval gólové představení, jelikož si vstřelil nešťastný vlastní gól. V dalším duelu se střetla Borussia Dortmund s Arsenalem, tým Arséna Wengera na německý klub nestačil a prohrál 2:0. Překvapivý výsledek se však uhrál v Řecku, kde Olympiakos Pireus hostil finalistu posledního ročníku této soutěže Atlétiko Madrid. Řecký celek dokázal nad úřadujícím španělským šampionem 3:2.

Outsider tohoto duelu ze švýcarské Basileje začínal tento zápas opatrně, ovšem běžela 14. minuta a Real Madrid otevřel skóre. Domácí fotbalista Nacho totiž chtěl centrovat do pokutového území, ale tento centr si do vlastní sítě nešťastně srazil Marek Suchý. V následujících minutách pak hrál především Bílý balet. Gólman Vaclík se ukázal v dobrém světle nejprve proti tvrdému zakončení Modriče, poté i proti hlavičce Pepeho. Po odehraných třiceti minutách se pak Real Madrid rozhodl k pojištění svého jednobrankového vedení. Ve 30. minutě začal celou gólovou akci svou šajtlí Modrič, který tak poslal balón Baleovi, tento Velšan pak překonal českého gólmana ve službách švýcarského celku. Uběhla minuta od tohoto gólu a Bale byl tentokrát v roli přihrávajícího, když předal míč před branku Cristianu Ronaldovi a ten tak vstřelil třetí branku.

Ve 37. minutě to už bylo o čtyři branky a to poté, co Kolumbijec James Rodriguez dorazil ránu jeho kolegy Karima Benzemy. V podstatě hned po následném rozehrání se dostal do rychlé protiakce basilejský klub, na jjejíž konci byl gól Gonzáleze. Ve druhé půli se ukázal opět Tomáš Vaclík, když se mu povedlo svým zákrokem zneškodnit šanci Balea. Na druhé straně pak mohl stav snížit Schär, jenž nastřelil z dálky tyč. Zápas tak nakonec skončil výsledkem 4:1.

Atlétiko nečekaně prohrálo na hřišti Olympiakosu, Ludogorec potrápil Liverpool

Na hřišti německého Dortmundu se v dalším úterním duelu představil londýnský Arsenal. V základní sestavě tohoto anglického klubu se opět nedostal český reprezentant Tomáš Rosický, jenž tak mohl nastoupit proti svému bývalému klubu. Arsenal se skoro do pořadné šance během prvních pětačtyřiceti minut nedostal a pak v poslední minutě této části nakonec inkasoval. A to když se přesně trefil Immobile. Vstup do druhé půle se hostům taktéž nevyvedl. Ve 48. minutě totiž vstřelil druhou branku domácích Aubameyang. Duel tak skončil 2:0 pro Dortmund.

Překvapivý výsledek se zrodil na hřišti řeckého Olympiakosu, kde v rámci skupiny A hostil tento klub poslední finalisty této soutěže, hráče Atlétika Madrid. Poté, co se dosítě úřadujícího španělského mistra trefili Masuaku, Afellay a Mitroglou, se mohli domácí radovat z výhry 3:2.

Nováček v této soutěži, bulharský Ludogorec Razgrad, nastoupil ke svému prvnímu zápasu na věhlasném stadionu s názvem Anfield Road. Tedy na hřišti Liverpoolu. Chtělo by se říct, že tento duel je celkem jasná záležitost, ovšem nebylo tomu tak. Bulhaři tým kolem Stevena Gerrarda trápil a góly padaly až v závěrečné desetiminutovce. Nejprve v 82. minutě otevřel skóre Mario Balotelli, což byl pro něj první gól po přestupu do tohoto klubu. Další branky byly k vidění až v nastaveném čase. V první minutě nastavení vyrovnal Abalo a schylovalo se k senzaci. Nakonec o dvě minuty později zachránil tři body pro anglický celek kapitán Steven Gerrard, jenž proměnil pokutový kop.

Konečné výsledky zápasů Ligy mistrů (16. 9. 2014):

SKUPINA A:

Olympiakos Pireus - Atlético Madrid 3:2Branky: 13. Masuaku, 31. Afellay, 73. Mitroglou - 38. Mandžukič, 86. Griezmann

Juventus Turín - Malmö 2:0Branky: 59. a 90. Tévez

SKUPINA B:

Liverpool - Ludogorec Razgrad 2:1Branky: 82. Balotelli, 90.+3. Gerrard (z pen.) - 90.+1. Abalo

Real Madrid - FC Basilej 5:1Branky: 14. Suchý (vl.), 30. Bale, 31. Ronaldo, 37. J. Rodríguez, 79. Benzema - 38. D. González

SKUPINA C:

Monako - Leverkusen 1:0Branka: 61. Moutinho

Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad 0:2Branky: 5. Hulk, 22. Witsel

SKUPINA D:

Galatasaray Istanbul - Anderlecht Brusel 1:1Branky: 90.+1. Yilmaz - 52. Praet

Borussia Dortmund - Arsenal 2:0Branky: 45. Immobile, 48. Aubameyang

Související

Barcelona přivítá na svém monumentálním stadionu Manchester United.

Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů Real Madrid Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy