Los LM a EL: V osmifinále LM se střetne Chelsea s PSG, Citizens s Barcelonou či Basilej s Portem. V EL se přemožitel Sparty Bern střetne s Evertonem

Nyon - V pondělí v poledne se ve švýcarském Nyonu losovovala jednak osmifinálová fáze Ligy mistrů UEFA a jednak také první vyřazovací fáze Evropské ligy UEFA, kam se dostalo celkem 32 týmů. Český klub jsem sice jak v Lize mistrů, tak ani v Evropské lize neměli, přesto i čeští fanoušci se mohli zajímat o tento los, neboť se mohl dozvědět s kým si v osmifinále LM zahraje například duo z Basileje Tomáš Vaclík a Marek Suchý či s kým se střetnou společně s kolegy ve svých londýnských klubech Tomáš Rosický (Arsenal) a Petr Čech (Chelsea). Pokud ovšem poslední dva jmenovaní v průběhu zimního přestupového období nezmění dresy.

Co se týče zmíněných českých hráčů Tomáše Vaclíka a Marka Suchého ze švýcarské Basileje, tak ti se na jaře v osmifinálové fázi s celkem přijatelným soupeřem z Portugalska, tedy s FC Portem. "Ze soupeřů v osudí se může podle jména zdát, že Porto je jeden z těch přijatelnějších. Já věřím, že do posledních minut se bude hrát o postup na obě strany. Věřím, že tu šanci budeme mít. Určitě to bude padesát na padesát," řekl k nadcházejícímu střetnutí švýcarského celku s portugalským gólman Basileje Tomáš Vaclík. Velmi interesantní duel to bude především pro kouče švýcarského klubu Paula Sousu, jenž se tak postaví proti svým krajanům.

Jedním z nejatraktivnějších duelů bude zápas mezi londýnskou Chelsea s francouzským mistrem Paris Saint Germain. S tímto francouzským celkem se tým Josého Mourinha utkal už v minulém ročníku Ligy mistrů, tehdy ovšem o jednu fázi dál a to ve čtvrtfinále. Z tohoto dvojzápasu letos na jaře vyšlo nejlépe Paris Saint Germain.

Dalším zajímavé střenutí slibuje duel Barcelona vs. Manchester City. I tyto kluby mají zkušenost ze vzájemných duelů. Už v loňském ročníku a také v osmifinále se tyto celky spolu utkaly. Dál tehdy postoupila Barcelona, když oba duely vyhrála, nejprve 2:0 a pak 2:1. "Byly to velmi těžké zápasy, ale znovu se na ně těšíme. O City víme všechno, mají vynikající kádr s výborným trenérem. Střetnou se dva velké týmy s úžasnými hráči a může se stát cokoliv," uvedl k tomuto losu Andoni Zubizarreta, sportovní ředitel katalánského klubu.

Další dvojice jsou následující: Schalke vs. Real Madrid, tito soupeři se spolu střetli i v loňském ročníku v osmifinále, poslední finalista Atlético Madrid se střetne s Leverkusenem, Arsenal půjde na Monako, Byrern Mnichov se utká s Šachtarem Doněck, Juventus Turín Pavla Nedvěda si osmifinále zahraje s Dortmundem.

V Evropské lize půjde Sivok na Liverpool. Bern taktéž navštíví britské ostrovy

Zajímavé duely budou i ve fázi Evropské ligy, ve které zbylo 32 mužstev. I tady můžeme sledovat české fotbalisty. Mezi nimi je třeba Tomáš Sivok, který hájí barvy Besiktase Istanbul, tento celek se může těšit na Gerrarda a spol., tedy na Liverpool. Další Češi Ondřej Mazuch a Jan Laštůvka, kteří v současnosti hrají za Dněpropetrovsk, si zahrají s Olympiakosem Pireus.

Přemožitel pražské Sparty z rozhodujícího duelu v rámci skupiny I Evropské ligy se utká s Evertonem.

Los osmifinále Ligy mistrů UEFA (od 17. 2. 2015 do 18. 3. 2015):

Paris St. Germain - Chelsea FC Manchester City - FC BarcelonaBayer Leverkusen - Atlético MadridJuventus Turín - Borussia DortmundSchalke 04 - Real MadridŠachtar Doněck - Bayern MnichovArsenal FC - AS MonakoFC Basilej 1893 - FC Porto

Los play-off Evropské ligy UEFA:

Young Boys Bern - EvertonTurín – Athletic BilbaoSevilla – Borussia MönchengladbachWolfsburg – Sporting LisabonAjax Amsterdam – Legia VaršavaAalborg – BruggyAnderlecht Brusel – Dynamo MoskvaDněpr Dněpropetrovsk – Olympiakos PireusTrabzonspor – NeapolGuingamp – Dynamo KyjevVillarreal – SalzburgAS Řím - Feyenoord RotterdamPSV Eindhoven – Zenit PetrohradLiverpool – Besiktas IstanbulTottenham – FiorentinaCeltic Glasgow – Inter Milán

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů Evropská liga (fotbal) Fotbal

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy