Evropská liga: Everton čtyřmi góly rozstřílel Lecjaksův celek z Bernu, Liverpool vyhrál nad Besiktasem díky Balotelliho penaltě

Liverpool - Poté, co svou jarní část začala prestižní Liga mistrů UEFA, se ve čtvrtek na scénu dostavila i druhá evropská soutěž a to Evropská liga UEFA. Ta měla na programu první zápasy vyřazovací fáze, kde se nachází celkem 32 klubů. Pro českého fotbalového fanouška byl zajímavý duel mezi Young Boys Bernem a Evertonem, kdy za domácí švýcarský celek nastoupil český fotbalista Jan Lecjaks. Proti klubu z Liverpoolu však to tým ze země helvétského kříže neměl jednoduché a celkem jasně prohrál výsledkem 1:4. V tomto kole se představil i další klub z Liverpoolu a to samotný FC Liverpool, jenž na svém Anfield Road hostil turecký Besiktas Istanbul. Tento duel nakonec rozhodl v závěru Mario Balotelli, který proměnil pokutový kop.

Co se týče duelu mezi Bernem a Evertonem, tak pro anglický klub to bylo vůbec první střetnutí se švýcarským celkem ve své historii. A bylo velmi vyvedené. První se sice trefili do branky domácí, když se po deseti minutách mohl radovat z gólu Hoarau. To ale bylo prakticky ze strany tohoto klubu všechno. Sice nějaké šance tu z jeho strany byly, ovšem v brance Evertonu se už balón neobjevil. Naopak mezi 24. a 39. minutou se angličtí fanoušci mohli radovat hned třikrát. Největší hvězdou hostů byl Lukaku, jenž vstřelil v tomto zápase hattrick. I díky tomu se mohli hosté radovat ze zasloužené výhry 1:4.

V dalším zápase se domácí Trabzonspor střetl s italskou Neapolí. Ještě na světelné tabuli svítila 30. minuta, tak si do té doby hosté vybudovali pohodlný třígólový náskok. Pak to mohlo být 0:4 poté, co Mertens zahrával penaltu, ovšem ta nakonec proměněná v gól nebyla. Čtvrtá branka ale přeci jen na řadu přišla. V ssamotném závěru se trefil Zapata.

Zajímavý zápas se odehrál na věhlasném Celtic Parku, kde domácí Celtic Glasgow hostil Inter Milán. Ve 13. minutě to už bylo 0:2 pro italský celek a to poté, co se trefili Shaqiri a Palacio. Ve 24. a 26. minutě se ovšem dokázali trefit i domácí a tak to bylo 2:2. Dodejme, že nejprve se z gólu radoval Armstrong a pak si dal neštastný vlastní gól Campagnaro. Ještě před tím, než všichni hráči odešli na poločasovou přestávku do kabin, tak padl ještě jeden gól a to do sítě gólmana Gordona, jenž udělal velkou chybu a následně tak měl snadnou práci Palacio, 2:3. V samotném nastavení po uběhnuté základní hrací době se přesně trefil Guidetti, tedy hráč, jenž před tím střídal, a skotští fandové se tak mohli radovat alespoň z remízy 3:3.

Na liverpoolském Anfield Road se představili fotbalisté Besiktase Istanbul, ovšem bez českého reprezentanta Tomáše Sivoka, který je v tuto chvíli mezi zraněnými. Hned několikrát mohl padnout gól ze hry, na istanbulské straně měl největší příležitost po brejkové situaci Demba Ba, ve druhé půli se pak do odkryté klece netrefil v tutovce Adam Lallana. Nakonec rozhodla penalta, kterou proměnil celkem s přehledem kontroverzní italský forvard Mario Balotelli. Liverpool tak vyhrál 1:0.

AS Řím na svém stadionu hostil nizozemský Feyenoord, kterému příliš dobrou reklamu neudělali jeho vlastní fanoušci, kteří v centru hlavního italského města prováděli výtržnosti. Nejprve se trefil do branky nizozemského celku Gervinho, v 55. minutě se pak z gólu z dorážky mohl radovat Kazim-Richardon a duel tak skončil nerozhodně 1:1. Další zajímavé střetnutí se odehrálo na britských ostrovech, konkrétně na domácím stadionu Tottenhamu Hotspur. Ten hostil italskou Fiorentinu a i když za domácí v základní sestavě nenatoupil útočník č. 1 Harry Kane, tak i přesto šli domácí jako první do vedení. Střelou z voleje se prosadil již v 6. minutě Soldado. Pak Fiorentina vyrovnala, když se k odraženému balónu od gólmana Llorise dostal Basanta a ten tak vyrovnal na konečných 1:1.

Do play-off nastoupili i německé kluby, například Mönchengladbach si jel zahrát Evropskou ligu do Španělska, konkrétně do Sevilly. Ta ale nakonec vyhrála, když v 70. minutě vstřeliil jediný gól zápasu Iborra. Úspěšnějším bundesligovým klubem tak byl Wolfsburg, jenž doma hostil Sporting Lisabon. Byl to Bas Dost, který zařídil výhru 2:0. A pokud byla řeč o Španělsku, tak dalším šapnělským celkem, který ve čtvrtek nastoupil, byl Villarreal. Ten vyhrál nad Salcburkem 2:1.

Zápas mezi francouzským Guingampem a ukrajinským Dynamem Kyjev byl k  vidění i obrat. V 19. minutě se nejprve trefil hostující Veloso, pak ale šli hosté dokonce po dvou vyloučeních do devíti a domácím se tak podařilo zvrátit nevyhovující skóre. Po gólech Beauvuea a Dialloa tak domácí vyhráli 2:1. V zápase mezi Dněpropetrovskem a Olympiakosem Pireus se neobjevil ani jeden z českých legionářů v dněpropetrovských službách. Ondřej Mazuch je zraněn a Jan Laštůvka byl pouze na lavičce. Duel skončil výhrou domácích 2:0.

Konečné výsledky úvodních zápasů play-off fáze Evropské ligy UEFA (19.2.2015):

Young Boys Bern - Everton 1:4Branky: 10. Hoarau - 24., 39. a 58. Lukaku, 28. Coleman

FC Turín - Bilbao 2:2Branky: 18. a 42. López - 9. Williams, 73. Gurpegi

Wolfsburg - Sporting Lisabon 2:0Branky: 46. a 63. Dost

Dněpropetrovsk - Olympiakos Pireus 2:0Branky: 50. Kankava, 54. Rotan

Trabzonspor - Neapol 0:4Branky: 6. Henrique, 20. Higuaín, 27. Gabbiadini, 90.+2 Zapata

AS Řím - Feyenoord Rotterdam 1:1Branky: 22. Gervinho - 55. Kazim-Richards

PSV Eindhoven - Zenit Petrohrad 0:1Branka: 64. Hulk

Aalborg - Club Bruggy 1:3Branky: 71. Helenius (z pen.) - 25. Oularé, 29. Refaelov, 61. Petersen (vl.)

Sevilla - Mönchengladbach 1:0Branka: 70. Iborra

Ajax Amsterodam - Legia Varšava 1:0Branka: 35. Milik

Anderlecht - Dynamo Moskva 0:0

Guingamp - Dynamo Kyjev 2:1Branky: 72. Beauvue, 75. Diallo - 19. Veloso

Villarreal - Salcburk 2:1Branky: : 32. Uche, 54. Čeryšev - 48. Soriano (z pen.)

Liverpool - Besiktas 1:0Branka: 85. Balotelli (z pen.)

Tottenham - Fiorentina 1:1Branky: 6. Soldado - 36. Basanta

Celtic Glasgow - Inter Milán 3:3Branky: 24. Armstrong, 26. Campagnaro (vl.), 90.+3 Guidetti - 13. a 45. Palacio, 4. Shaqiri

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Mario Balotelli Fotbal

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy