Liga mistrů: Neskutečný večer. Oslabené PSG dokázalo v prodloužení vybojovat postup, Bayern sedmi góly deklasoval Šachtar

Londýn - Ve středu dalšími dvěma odvetnými zápasy pokračovalo osmifinále nejprestižnější evropské fotbalové soutěže. Na Stamford Bridge se odehrál neskutečný souboj domácí Chelsea s Paris Saint Germain. Zápas plný ostrých soubojů, neshod mezi soupeři a špatnému rozhodování rozhodčího nakonec dospěl až do prodloužení. Tam sice nejprve vstřelil gól z penalty Eden Hazard, pak ale vyrovnal na konečných 2:2 Thiago Silva, tedy ten hráč, kvůli němuž se několik chvil před tím kopala zmíněná penalta. Tento stav tak posunul do čtvrtfinále pařížský celek. I v Mnichově jsme mohli sledovat zajímavé věci. Kromě nejrychlejší červené karty v historii této soutěže bylo k vidění především sedm gólů v síti Šachtaru Doněck. To tedy znamenalo, že dalším letošním čtvrtfinalistou je tým Bayernu Mnichov.

Vyloučení Ibrahimoviče PSG neskolilo. V prodloužení dokázal vybojovat postup

V domácím stánku londýnské Chelsea, tedy na Stamford Bridge, se utkali v odvetném utkání domácí fotbalisté s Paris Saint Germain. Je pro připomenutí: první duel v Paříži skončil nerozhodně 1:1. Tento výsledek tak znamenal to, že začátek středečního zápasu bbyl ze strany obou mužstev opatrný. První zásadní moment přišel po odehraných 30ti minutách hry, kdy rozhodčí tohoto utkání Nizozemec Kuipers dal červenou kartu Zlatanu Ibrahimovičovi, hvězdnému forvardovi, jenž do té doby byl prakticky neviditelný. Nutno ale dodat, že červená karta byla tomuto švédskému reprezentantovi udělana neoprávněně, neboť to byl faul akorát tak na žlutou. Ze strany sudího to však, bohužel, nebyl jediný přehmat během tohoto duelu.

V závěru první půle tu totiž bylo další kontroverzní rozhodnutí, tentokrát v neprospěch Chelsea. Ta totiž jasně měla kopat penaltu a to po zákroku Cavaniho na Diega Costu. Jenže tehdy byla píšťalka němá. Co se týče dalších špatných rozhodnutí sudího Kuiperse, tak například v 75. minutě měl rozhodně vylouřit domácího Diega Costu, jenž byl vůbec v tomto utkání velmi agresivní, čtvrthodinu před koncem základní hrací doby však však předvedl takový zákrok zezadu, že si to ani jný než červený kartonek nezasloužilo. Ale nestalo se tak. Po faulu na Thiaga Silvu uviděl aktuálně nejlepší střelec anglické Premier League pouze žlutou kartu.

Většinu času byl až překvapivě lepším celkem francouzský klub a to i poté, co hrál o deseti lidech. V 58. minutě jsme mohli vidět obrovskou příležitost hostů, když po brejkové situaci trefil Cavani z ostrého úhlu pouze tyč Courtoisovy branky. Pak přišla 81. minuta a fanoušci Londýňanů se mohli konečně radovat. Nejprve chttěl sice zakončovat Diego Costa, ovšem svou nepovedenou střelou vlastně přihrál Cahillovi a ten střelou z voleje otevřel skóre zápasu, 1:0. Už se zdálo, že Chelsea má už postup jistý, jenže pak přišla 86. minuta rohový kop Pařížanů. Na jeho konci pak byla hlavička bývalého hráče týmu Blues Davida Luize a bylo to opět vyrovnané, 1:1. Tento výsledek tedy znamenalo prodloužení tohoto střetnutí.

A tam se psal příběh Thiaga Silvy. Tento fotbalista Paris Saint Germain totiž nejprve v první části prodloužení zavinil penaltu a to tím, že hrál ve vlastní šestnáctce rukou. Následný pokutový kop s přehledem proměnil v gól na 2:1 pro Chelsea Eden Hazard. Jenže, byla tu 113. minuta utkání a z nešťastníka duelu se rázem stal hrdina. Po dalším rohovém kopu hostujícího celku se totiž hlavou trefil právě Thiago Silva a zařídil tak postup svého celku do čtvrtfinálových bojů.

Nejrychlejší červená karta rozhodla duel v Mnichově

I na mnichovské půdě byl vidět celkem zajímavý duel, když domácí Bayern hostil ukrajinský Šachtar Doněck. Ten na Ukrajině dokázal s německým velkoklubem uhrát bezbrankovou remízu. V Mnichově chtěl rozhodně bavorskou mašinu potrápit, ovšem naděje na to zhasly hned ve 3. minutě. Tehdy totiž v šestnáctce fauloval Götzeho Kučer a právě ten uviděl onu nejrychlejší červenou kartu v historii Ligy mistrů. Následnou penaltu pak proměnil Müller.

V následujících minutách už hrál pouze domácí tým, ukrajinský celek téměř k ničemu nepustil. Druhou branku pak vstřelil ve 34. minutě Boateng. O gól se ještě před tím snažili ve svých příležitostech Robben a Ribéry, ovšem ti neuspěli. V první půlhodině jsme mohli navíc vidět hned dvě penalty v neprospěch doněckého celku, ovšem hru rukou v šestnáctce sudí zápasu neviděl.

Do konečného hvizdu pak nasázeli mnichovští dalších pět branek. Jednu z nich vstřelil ve 49. minutě i Ribéry, jenž se ale v pozdějším čase zranil a musel předčasně opustit trávník. To samé před tím potkalo další velikou hvězdu Bayernu a to Robbena. I přesto ale mohli být domácí fanoušci maximálně spokojení, neboť díky vysoké výhře 7:0 nad Šachtarem Doněck postoupil Bayern Mnichov do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Konečné výsledky odvetných osmifinálových zápasů Ligy mistrů UEFA (11.3.2015):

Chelsea - Paris Saint Germain 2:2 po prodlouženíBranky: 81. Cahill, 96. Hazard (z pen.) - 86. David Luiz, 113. Thiago SilvaPrvní zápas: 1:1, postupuje Paris Saint Germain

Bayern Mnichov - Šachtar Doněck 7:0Branky: 4. (z pen.) a 52. Müller, 34. Boateng, 49. Ribéry, 63. Badstuber, 75. Lewandowski, 87. GötzePrvní zápas: 0:0, postupuje Bayern Mnichov

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Paris Saint-Germain FC Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy