Michel Platini bude i nadále prezidentem UEFA

Vídeň - Bývalý francouzský fotbalový reprezentant Michel Platini bude i nadále prezidentem Evropské fotbalové asociace UEFA. Tím je už od roku 2007, kdy ho kongres UEFA zvolil poprvé do čela této organizace. Pak obhájil svůj mandát o čtyři roky později v roce 2011 a i nyní v roce 2015 byl úspěšný. Celkem pochopitelně. Stejně jako před čtyřmi lety, i dnes v úterý neměl žádného protikandidáta. Ještě připomeňme, že v roce 2007 Platini protikandidáta měl a tehdy jím byl dlouholetý šéf UEFA Lennart Johansson ze Švédska.

Po znovuzvolení Michela Platiniho do funkce prezidenta UEFA okomentoval tuto skutečnost samotný Platini, bývalý fotbalista Nancy, St. Etienne a také Juventusu Turín, následujícími slovy: "Znamená to pro mě víc, než si jen dokážete představit. Jsem pyšný, že mohu být váš spoluhráč, kapitán tohoto úspěšného mužstva."

Právě díky Platinimu se v předchozích letech, kdy zastával tuto funkci, uskutečnily reformy evropských fotbalových soutěží, jakými jsou Liga mistrů UEFA, Evropská liga UEFA či mistrovství Evropy ve fotbale. A nejen to. S jeho přispěním se zavedlo i tzv. finanční fair play, které by mělo pomoci stabilizovat ekonomickou situaci ve fotbale. Vítězná je i myšlenka společného pořadatelství fotbalového evropského šampionátu v roce 2020. Právě v tomto roce se bude tento šampionát konat hned ve třinácti evropských zemí.

Poté, co se mistr Evropy roku 1984 tedy opět stal šéfem evropského fotbalu, oznámil, že na konci května letošního roku nebude kandidovat na post šéfa Světové fotbalové asociace FIFA. Zároveň ale jednak podpořil všechny tři protikandidáty Seppa Blattera (dosavadního šéfa FIFA) a jednak také potvrdil to, že by chtěl s FIFA úzce spolupracovat. "Na FIFA nám záleží, proto chceme, aby byla perfektní. My Evropané chceme silnou FIFA, která bude seriózní a respektovaná," uvedl Platini ve Vídni, kde byl přítomen právě i šéf FIFA Blatter.

Platini také kromě jiného odsoudil i čím dál více sílící extremismus a to jak na klubové, tak i na mezinárodní úrovni. "Potřebujeme tvrdší zákazy na stadiónech na evropské úrovni, a jak už jsem říkal, i vytvoření evropské sportovní policejní síly," řekl.

Kromě Platiniho zvolení do funkce šéfa UEFA zvolil kongres ve Vídni i seedm nových členů výkonného výboru této organizace. Usednou tak do něj Chorvat Davor Šuker, Portugalec Fernando Gomes, Sándor Csányi z Maďarska, Španěl Ángel María Villar Llona, Ukrajinec Hrihorij Surkys, Švýcar Peter Gilliéron a Borislav Mihajlov z Bulharska. Všichni tak získali nové čtyřleté mandáty.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal Michel Platini (prezident UEFA) UEFA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy