Ve FIFA se korumpovalo už v devadesátých letech, říká "Santa Claus" Blazer

New York - Korupční skandál Mezinárodní fotbalové federace FIFA, jenž vyšetřují američtí vyšetřovatelé, nabírá na obrátkách. Federální soud v New Yorku totiž zveřejnil zápis z výslechu bývalého dlouholetého člena výkonného výboru FIFA Chuck Blazer, který je médii díky své mohutné postavě a i obličejem zarostlým bílým plnovousem přezdíván Santa Claus, a jak je z tohoto zápisu patrné, ve FIFA se korumpovalo už v 90. letech. Bez korupční skvrny teď není ani světový šampionát v roce 1998, který se konal ve Francii a kterému také předcházela podezřelá volba pořadatele.

"Mimo jiné jsem se zhruba v roce 1992 dohodl s dalšími osobami na přijetí úplatků v souvislosti s výběrem hostitelské země pro světový šampionát 1998," řekl Chuck Blazer v roce 2013 při uzavřeném výslechu ve federálním soudu v New Yorku. Právě z tohoto roku nyní zveřejněný zápis pochází. V tomto protokolu, ve kterém jsou místy začerněné některé osobní údaje, se ale žádná konkrétní jména neobjevila. Pokud se ovšem podíváme do dalších dokumentů amerických vyšetřovatelů, zjistíme, že tehdy upláceli předvším lidé z marockého fotbalového svazu. Připomeňme, že turnaj v roce 1998 nakonec hostila Francie a že právě Maroko bylo jednou z protikandidátských zemí.

Blazer také mimo jiné potvrdil i podezření, že se uplácelo i v rámci volby pořadatele světového šampionátu roku 2010, jenž se nakonec konal v Jihoafrické republice. Podle jeho slov on sám, ale i další funkcionáři FIFA tehdy dostali úplatky za to, že podpořili právě tuto africkou zemi. Dalším kolegou, který měl společně s Blazerem (ve své funkci ve výkonném výboru FIFA byl od roku 1997 až do roku 2013, od roku 1990 do roku 2011 pak působil jako generální sekretář CONCACAF, tedy severoamerické fotbalové konfederace) dostat taky nějaký ten peníz (konkrétně 10 miliónů dolarů) za hlas pro JAR, byl někdejší viceprezident FIFA a také někdejší šéf CONCACAF (1990-2011) Jack Warner z Trinidadu a Tobaga. Ten mimochodemv současné době spolupracuje s policií, minulý týden se dokonce - po několika zatýkáních funkcionářů v Curychu - na ni sám přihlásil. „Už nebudu skrývat žádná tajemství. Bude to lavina," řekl dnes Warner a dodal: „Vím, jak to ve FIFA chodí. Mám dokumenty, které se týkají Seppa Blattera. A nejen jeho."

Mezitím se opět ozvali Britové a to rovnou samotná britská vláda v čele s premiérem Davidem Cameronem, která si jednak přeje (stejně jako anglická fotbalová asociace v čele s Gregem Dykem) odebrání světového šampionátu Kataru, kde by se měl tento sportovní svátek konat v roce 2022, jelikož se vyeštřuje, jestli i v tomto nebylo korupční jednání, jakože nejspíše ano. A zároveň také britská vláda oznámila, že je připravena, v případě odebrání této akce Kataru, v roce 2022 fotbalové mistrovství pořádat.

Zajímavé věci se dějí i na dalších kontinentech. Například v Austrálii vyšetřují podezřelou volbu pořadatele světového šampionátu, který tedy nakonec vyhrál kontroverzní Katar. Právě Australané totiž byli protikandidátem této blízkovýchodní země. Australský organizační výbor totiž poslal na účet CONCACAF 500 000 dolarů a podle tamních vyšetřovatelů je někdejší druhý muž FIFA zpronevěřil. Veselo mají taky na africkém kontinentu. To pro změnu jihoafričtí vyšetřovatelé vyšetřují podivné okolnosti kolem volby pořadetele fotbalového MS roku 2010.

Co se týče Chucka Blazera, jenž tedy už čtyři roky spolupracuje na tomto případu s FBI a který byl po desetimilionové kauzi (samozřejmě v dolarech), tak ten je v současné době v nemocnici, jelikož má rakovinu střev. Kvůli této těžké nemoci se nyní nemůže k celé kauze nikterak vyjadřovat.

Související

FIFA, ilustrační fotografie.

FIFA zřídila zvláštní komisi proti rasismu. Povede jí Vinícius Júnior, ve Španělsku je terčem útoků

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se rozhodla ustanovit zvláštní komisi proti rasismu, jejímiž členy budou fotbalisté mající za úkol navrhovat přísnější tresty za diskriminaci ve fotbale. Tuto informaci uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na samotného prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten zároveň potvrdil, že požádal útočníka Realu Madrid Viníciuse Juniora, aby tuto komisi vedl. 
Zřejmě nejlepší fotbalista planety Lionel Messi.

Messi se stal nejlepším fotbalistou FIFA za minulý rok. Benzema se následně opřel do federace

Na pondělním galavečeru v Paříži byl vyhlášen novým držitelem ceny mezinárodní fotbalové federace FIFA pro nejlepšího fotbalistu roku, přičemž se tradiční anketa nově jmenuje The Best, argentinský fotbalista Lionel Messi. Čerstvý mistr světa vyhrál tuto anketu před Kylianem Mbappém a Karimem Benzemou, jenž tak nenavázal na premiérový zisk Zlatého míče z října loňského roku. Organizátory ankety pak francouzský útočník Realu Madrid na sociálních sítích nepřímo nařkl ze lži. 

Více souvisejících

FIFA Jack Warner Sepp Blatter (FIFA)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy