Do zápasu se Srbskem nastoupí lvíčata s Kalasem a Kadlecem a bez Krejčího

Praha - V sobotu od 18:00 nastoupí na pražské Letné fotbalová "lvíčata", tedy čeští reprezentanti do 21 let, k veledůležitému zápasu v rámci právě probíhajícího fotbalového mistrovství Evropy této věkové kategorie. Střetnou se se Srbskem a je nutné, aby naši hráči proti tomuto balkánskému soupeři bodovali, nejlépe vyhráli, aby mohli pomýšlet na postup ze skupiny A do vytouženého semifinále. První zápas totiž Češi prohráli s Dánskem 1:2 a to i přesto, že po první půli vedli díky gólu Pavla Kadeřábka. Na Srby tak dnes Česko vyrukuje se změněnou sestavou.

„Bude to buď, anebo. Bodovat musíme, protože jedině tak zůstaneme dál ve hře. Prohra by znamenala náš konec," ví o nadcházejícím duelu kouč fotbalové "jedenadvacítky" Jakub Dovalil. Ten se tak po úvodní porážce s Dány rozhodl obměnit sestavu a tak do ní zařazuje duo hráčů, kteří by celé mužstvo měli táhnout, tedy Tomáše Kalase a Václava Kadlece. Ti nemohli v úvodním zápase šampionátu nastoupit a to proto, že před dvěma a půl lety byli oba dva vyloučení v barážovém zápase s Ruskem. „Pomohou nám a mužstvo určitě zkvalitní. Vždyť oba za sebou mají dobrý poslední půl rok," věří kouč Dovalil.

Do duelu na Letné nenastoupí v základní jedenáctce poslední dobou se trápící Ladislav Krejčí, jenž na jaře neměl takovou fazónu, jakou měl na podzim a dost dobře se mu nedařilo v poslední době ani v reprezentačním "áčku". Půvdně o něm Dovalil uvažoval a věřil, že by Krejčímu mohla pomoct samotná pražská Letná, kde tedy hraje za Spartu domácí ligové zápasy. I přesto, že mu kouč věřil, tak ho nakonec do základní jedenáctky nepostavil.

V sestavě ale i tak hned tři hráči, kteří prošli sparťanským celkem. Řeč je o Pavlu Kadeřábkovi (jenž ze Sparty krátce před tímto turnajem přestoupil do německého Hoffenhaimu), Jakubu Brabcovi a Václavu Kadlecovi, který tu letos na jaře hostoval z Frankfurtu. „Nemohu mluvit za ostatní, ale nám čtyřem to určitě pomůže. Zvládneme to. Musíme," burcuje ostatní své kolegy právě Václav Kadlec.

„Musíme hlavně navázat na výkon v první půli proti Dánům. Pokud to zvládneme a vyvarujeme se chyb, jichž jsme se dopustili v úvodním duelu po přestávce, pokud udržíme míč, budeme si počínat agresivně a nezalezeme k vlastní bráně, pak máme šanci uspět a zůstat ve hře," pokračuje pak kouč s receptem jak na Srby, kteří ve svém prvním zápase hráli velice aktivně proti favorizovaným Němcům, se kterými nakonec vybojovali bod za remízu 1:1.

„Po dva roky hrají stejně, teď ovšem jejich síla narostla příchodem Djuričiče, který má na kontě už dvacet startů za reprezentační áčko," analyzoval dnešního soupeře Dovalil a pokračoval: „Zdobí je individuální technika, přechod do útoku, mají ve svém středu v porovnání s Dány větší individuality, ale co je u balkánského celku zajímavé především - hrají i disciplinovaně a organizovaně."

Útočník Václav Kadlec pak dodal (stejně tak jsou trenér Dovalil), že i Srbové dělali hrubky v obraně. Mezery tam zkrátka také mají. „Víme o nich. Dopředu umí, v obraně ale mají mezery, takže je v našich silách zápas s nimi zvládnout," řekl Kadlec.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Čeští fotbaloví mladíci mají na Euru na dosah postup ze skupiny. Porazili totiž Němce 2:1

Zatímco v úvodním zápase evropského šampionátu hráčů do 21 let v Rumunsku a Gruzii nebojácný výkon Čechů nakonec na úspěch proti Anglii nestačil, když s ní nakonec prohráli 0:2, ve druhém zápase skupiny už svěřenci kouče Jana Suchopárka splnili to, co sám český stratég sliboval, tedy, že góly budou padat v dalších zápasech. Němce totiž uzemnili v utkání s Českem trefy Sejka a Vitíka. Naši západní sousedé si tak připsali po úvodní remíze s Izraelem (1:1) další ztrátu, to Češi mají před středečním duelem s Izraelem velkou šanci postoupit. 
Čeští fotbalisté na EURO 2021 (EURO 2020)

Škoda, proti Dánům jsme mohli vytěžit více, řekl Schick. Vaclík zaháněl chmury: Odcházíme se vztyčenou hlavou

Čišelo z něj zklamání a byla na něm znát neuvěřitelná únava. Fotbalový útočník Patrik Schick právě kvůli vyčerpanosti nedohrál čtvrtfinále v Baku proti Dánům. Jeho už pátý gól na mistrovství Evropy jen mírnil porážku i následné vyřazení. „Pět dosažených branek za turnaj mě samozřejmě těší, ale asi všichni cítíme, že jsme mohli z utkání proti Dánsku vytěžit mnohem více,“ řekl Schick pro ČT. Brankář Tomáš Vaclík, který předvedl opět famózní zákroky, tišil smutek. „Jsem na tým hrdý, odcházíme se vztyčenou hlavou. Před šampionátem nám nikdo nevěřil. Čtvrtfinále je úspěch.“

Více souvisejících

Fotbal ME 21 Václav Kadlec (fotbalista) Tomáš Kalas (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 54 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

Ruská armáda údajně postupuje. Tvrdí, že dobyla další ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy