Liga mistrů: Paris Saint Germain si lehce poradilo s Malmö, Juventus zvítězil nad Manchesterem City

Malmö - I ve středu svými dalšími osmi zápasy pokračovalo 5. kolo skupinové fáze fotbalové Ligy mistrů UEFA a i po tomto kole bylo jasné, kdo dále ze skupin postoupí a kdo se ještě bude o postup bojovat. A tak se mimojiné ví, že dalším klubem, který si již s předstihem zajistil účast v jarní vyřazovací části, je francouzské Paris Saint Germain, které muselo ke svému dalšímu utkání do švédského Malmö. Tento duel byl pikantní zvláště pro největší hvězdu francouzského celku Zlatana Ibrahimoviče, jelikož právě v Malmö s fotbalem začínal. Malmö ale nikterak jeho klub nešetřil, nasázel jim hned pět branek a tím pádem se tak už teď mohou radovat z jistého postupu. Místo v osmifinále už mají zajištěné i následující celky: Atlético Madrid, Benfica Lisabon či Juventus Turín, který v tomto narazil v rámci skupiny D na Manchester City a nad ním dokázala Stará dáma vyhrát 1:0. Co se týče dalšího manchesterského celku, tedy Manchesteru United, tak ten si pro změnu zase musí na svůj postup ještě počkat, neboť s nizozemským Eidhovenem, v zápase, který řídíl český sudí Pavel Královec, remizoval 0:0.

Duel mezi Malmö a Paris Saint Germain v rámci skupiny A měl celkem jasného favorita. Prakticky hned od začátku bylo jasné, že se bude jednat spíše o jednostranné utkání, protože už ve 3. minutě zápasu skóroval Rabiot. Uběhlo deset minut od tohoto okamžiku a už to bylo o dvě branky. Tehdy byl zase šťastným střelcem pro změnu Di María, pro kterého to byl mimochodem jubilejní 7 000. gól v Lize mistrů a pro zajímavost, stalo se tak na den přesně 23 let od duelu v Lize mistrů, ve kterém vstřelil svou úplně první branku právě v této soutěži. Pět minut po obrátce se pak z gólu na 3:0 radoval i Zlatan Ibrahimovič. Následně pak mohli domácí snížit, to by ovšem musel Rosenberg proměnit pokutový kop, který byl nařízen po Maxwellově faulu. Hráč švédského klubu tehdy trefil pouze tyč a tak mohli v následujících minutách v klidu zvýšit stav na konečných 5:0 svými trefami jak Di María, tak i Lucas. V rámci této skupiny se spolu utkaly ještě Real Madrid a Šachtar Doněck. V tomto zápase vedli v 52. minutě svěřenci kouče Rafaela Beníteze 4:0 a to i proto, že se hned dvakrát trefil Cristiano Ronaldo. Do konce zápasu však fanoušci Bílého baletu rozhodně v klidu nebyli, protože hosté mohli dokonce i vyrovnat. Nakonec stihli za jedenáct minut (mezi 77. a 88. minutou) vstřelit "pouze" tři branky a na vyrovnání už pak hráči Šachtaru neměli. Real tak nakonec vyhrál 4:3.

Benfica Lisabon postoupila dál i přes remízu s Astanou, Manchester United si postup musí ještě vybojovat

V rámci skupiny C se Atlético Madrid utkalo s tureckým Galatasarayem Istanbul, nad kterým nakonec španělský klub vyhrál 2:0 a právě díky tomuto výsledku umožnil postup dál z této skupiny i Benfice Lisabon, která při tom celkem překvapivě pouze remizovala s kazašskou Astanou 2:2. V silné skupině D jjsou taktéž dva jistí účastníci jarních bojů, neboť Juventus Turín, finalista loňského ročníku této soutěže, zvítězil nad Manchesterem City 1:0. Ani manchesterský celek tato prohra mrzet zrovna dvakrát nemusí, jelikož mají svěřenci Manuela Pellegriniho taktéž již zajištěný postup ze skupiny.

Zatímco první zmiňovaný manchesterský celek už se z postupu raduje, ten druhý, tedy Manchester United, si musí na tuto radost ještě počkat, neboť tým z Old Trafford na hřišti svého nizozemského soupeře z Eidhovenu pouze bezbrankově remizoval. A tak tabulku této skupiny, tedy skupiny B, vede německý Wolfsburg, který porazil moskevské CSKA 2:0. Na manchesterský celek má však náskok pouhých dvou bodů.

Konečné výsledky 5. kola fotbalové Ligy mistrů UEFA (25.11.2015):

SKUPINA A:

Malmö - Paris St. Germain 0:5Branky: 14. a 68. Di María, 3. Rabiot, 50. Ibrahimovic, 82. Lucas

Šachtar Doněck - Real Madrid 3:4Branky: 77. (z pen.) a 88. Teixeira, 83. Dentinho - 18. a 70. Ronaldo, 50. Modrič, 52. Carvajal

SKUPINA B:

Manchester United - Eindhoven 0:0

CSKA Moskva - Wolfsburg 0:2Branky: 67. Akinfejev (vl.), 88. Schürrle

SKUPINA C:

FC Astana - Benfica Lisabon 2:2Branky: 19. Twumasi, 31. Aničič - 40. a 72. Jiménez

Atlético Madrid - Galatasaray Istanbul 2:0Branky: 13. a 65. Griezmann

SKUPINA D:

Juventus Turín - Manchester City 1:0Branka: 18. Mandžukič

Mönchengladbach - FC Sevilla 4:2Branky: 29. a 83. Stindl, 68. Johnson, 78. Raffael - 82. Vitolo, 90.+1. Banega (z pen.)

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Fotbalová Sparta zlomila prokletí. Po devatenácti letech se vrací do hlavní fáze Ligy mistrů

Po prvním zápase v Malmö, kde sparťani vyhráli 2:0, věřili dost možná i ti nejzarytější odpůrci pražské Sparty, že se úřadujícímu českému mistrovi konečně podaří postoupit do milionářské Ligy mistrů. Nakonec si výhru 2:0 sparťani zopakovali i doma, když se ve druhé půli nejprve trefil ze třetí penalty v zápase Haraslín, aby na něj navázal krátce po příchodu na hřiště svou první přesnou trefou v novém působišti Rrahmani. Zbývalo tak jen dočkat se závěrečného hvizdu, aby mohly propuknout oslav, dá se říct, historického postupu pražské Sparty do Ligy mistrů.
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blízko k první účasti v hlavní fázi Ligy mistrů od roku 2005. V Malmö vyhrála 2:0

Oproti Slavii, která v úterý ve svém venkovním zápase s Lille v rámci 4. předkola Ligy mistrů prohrála 0:2, se Spartě dařilo o poznání lépe, jelikož ta ve svém středečním venkovním zápase v rámci stejné fáze bojů o Ligu mistrů vyhrála 2:0 nad švédským Malmö. Vedle kontrolovaného bezchybného výkonu jí k této cenné výhře dopomohl vlastní gól Larsena a v závěru pak svým přízemním zakončením zpoza vápna Ryneš.

Více souvisejících

Liga mistrů Paris Saint-Germain FC Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy