Spor mezi Baníkem a Žižkovem téměř uhašen. Podle majitele Brabce je stabilita prioritou

Ostrava - Dlouholetý právní spor mezi Baníkem Ostrava a Viktorií Žižkov by se měl v nejbližších dnech vyřešit. To kromě jiného ve čtvrtek oznámil nový majitel ostravského klubu Václav Brabec. Ten také uvedl, že hlavním úkolem klubu v rámci jarní části této sezóny fotbalové Synot ligy bude stabilizace klubu, než zachrana klubu. V tu moc nevěří právě ani samotné vedení klubu. A to i proto, že nový majitel po svém příchodu do klubu objevil několika milionové dluhy a to navzdory tvrzení předchozího majitele Petra Šafarčíka, že klub předává v dobré kondici.

"Prvořadý úkol je celý klub stabilizovat, vybudovat infrastrukuru a vrátit áčko do ligy, pakliže spadne. A pak se rvát znovu o to, aby Baník zase patřil mezi českou fotbalovou elitu," uvedl konkrétně na tiskové konferenci před začátkem jarní části Synot ligy majitel ostravského Baníku Brabec.

Vzhledem k citlivostem informací nechtěl Brabec komentovat obchodní transakci, kterou provedl s Petrem Šafarčíkem, jehož tvrzení o dobré kondici moravskoslezského klubu se dle všeho nezakládalo na pravdě. "Současný dluh Baníku mám z 95 procent pod kontrolou. Pohybuje se v řádech desítek milionů korun," prozradil Brabec. A nejen tyto dluhy musel Brabec řešit, vyřešit musel i spory jednak s Viktorií Žižkov kolem přestupu Josefa Hušbauera, jednak kauzu týkající se Václava Svěrkoše či také spor s Hlučínem, jenž si říká o podíl z přestupu Jiřího Pavlenky.

Připomeňme, že spor s Žižkovem trvá celkem pět let a právě kvůli tomuto sporu měl Baník zablokované přestupy a tím pádem tak nemohl přivíítat do svých řad žádného nového hráče. "Můj právník je od rána v Praze a podle posledních zpráv je podepsána smlouva o narovnání. Táhlo se to tak dlouho, abych to jednou provždy sprovodil ze světa a po čase nevyskočily zase nějaké další úroky. Na 99 procent jsem přesvědčen, že ta kauza je dneškem uzavřena. Peníze odešly, Žižkov je dostal," oznámil Brabec. Kolik peněz konkrétně odešlo do žižkovského celku sice není oficiálně známo, spekuluje se však o devíti milionech korun.

Pro ostravský klub je také velkým problémem zázemí, ve kterém se nachází. Stadion Bazaly, kde působil v minulosti, je klub už jen v nájmu a problémem je i tréninkové centrum. "Baník dnes nemá vůbec žádný majetek, který by stál za zmínku. Nemá tréninkové centrum, důvěra ze strany města klesla na velmi nízkou úroveň. Výsledkem všech těchto problémů je, že po padesáti letech spadne velmi pravděpobně do druhé ligy. Budoucnost však vidím v našich mladých hráčích," řekl Brabec s tím, že by byl rád, kdyby byl rozpočet klubu někde kolem 80 milionů korun. "Alfa a omega ostravského fotbalu je ale tréninkové centrum. Bez něj Baník nemá budoucnost, o tom se začínáme bavit s radnicí," dodal.

Vzhledem k tomu, že má před začátkem jarní části Synot ligy ostravský celek na svém kontě pouhé čtyři body, je tak nejspíše pravděpodobné, že se nezachrání a sestoupí do druhé ligy. Mimochodem se může stát nejslabším týmem samostatné ligy v historii, tento nelichotivý primát zatím drží Lázně Bohdaneč, jenž opouštěl v minulosti první ligu s pouhými jedenácti body. To, že ostravský klub nemá prakticky žádnou šanci na udržení v nejvyšší soutěži, si je vědom i samotné vedení klubu. "Hráči mají vypsány prémie za záchranu, ale jsme realisté a budeme se snažit tým připravit co nejlépe už na působení ve druhé lize. Pan Petržela dostal jasný úkol a má to tak i ve smlouvě - vrátit Baník do první ligy," řekl Brabec.

Vlastimil Petržela vnímá první půlrok, který ho teď čeká ve své nové funkci kouče Baníku Ostrava, tak, že by měl během něho stabilizovat mladý a nezkušený tým, který má k dispozici. "Na zázraky nevěřím, není to možné zachránit se. Z tohoto kádru by měla vznikout osa týmu, který by za rok měl postoupit zpátky do ligy. Ale potřebujeme to doplnit ještě o tři zkušené hráče, hlavně na postu stopera," řekl Petržela.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Banik Ostrava Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy