Evropská liga: Sparta přehrála Krasnodar, vítěznou branku vstřelila náhrada za Lafatu Juliš. Rudí ďáblové selhali v Dánsku

Praha - Po Lize mistrů se ve čtvrtek ke slovu přihlásila i druhá evropská fotbalová soutěž Evropská liga UEFA. Na pořadu dne byli úvodní zápasy play-off a na evropských hřištích se tento den představilo hned 32 klubů a to včetně pražské Sparty. Ta ve svém úvodním zápase na domácím stadionu na Letné hostila celek od Černého moře ruský Krasnodar. A letenští před svým publikem předvedli velmi slušný výkon a byli to právě oni, kdo měl balón po většinu času na svých kopačkách. Do tohoto duelu nemohl kvůli zranění nastoupit kanonýr domácích David Lafata a tak ho nahradil mladík Lukáš Juliš a tento tah se kouči Zdeňkovi Ščasnému vydařil. Právě Juliš byl totiž tím, kdo vstřelil jediný a tudíž vítězný gól tohoto zápasu. Do Ruska, kde se odehraje příští týden odveta, tak pojedou Pražané s celkem nadějným výsledkem. Čtvrteční večer však nabídl i překvapivé výsledky. Ten největší byl k vidění v dánském Midtjyllandu, kde se představil Manchester United. Ten opět potvrdil, že se mu v poslední době příliš nedaří a s tímto dánským celkem, za který nastoupil i Václav Kadlec, nakonec prohrál 2:1.

Kouč pražské Sparty Zdeněk Ščasný vyrukoval na ruský celek z Krasnodaru s následujícím rozestavením: 3-5-2. A tak byl kromě zmíněného jednadvacetiletého forvarda Lukáše Juliše od samotného začátku v sestavě přítomen i Kehinde Fatai. A právě tento útočník pocházející z Nigérie se ocitl v první příležitosti. Stalo se tak ve 3. minutě, kdy tento Afričan trefil tyč. Pro tohoto fotbalistu to však byla šance, se kterou se rozhodně nechtěl spokojit a tak se dostával i do dalších šancí. Z té následující dokonce dokázal dopravit míč do sítě, gól však nakonec neplatil a to  kvůli přísně odpískanému předchozímu faulu na hostujícího Granqvista. Zatímco hosté prakticky pouze vyčkávali, domácí čím dál více tlačili na krasnodarskou obranu. První gól mohl například vstřelit i Krejčí, jeho jedovku však gólman Dykan vyrazil a i s následnou Fataiovou dorážkou si tento brankář poradil. I Býci z Krasnodaru dopravili balón do sítě a i oni se museli smířit s tím, že jejich gól neplatil. Tentokrát nebyl uznán kvůli ofsajdu, ve kterém se ocitl hlavičkující Granqvist. Poté se letenským stadionem nesl pokřik "Pavel Srníček!", čímž tak uctili domácí fanoušci předčasně zesnulého trenéra brankářů pražského klubu a bývalého reprezentanta. Toto skandování jakoby vlilo sparťanským hráčům více krve do žil a do další šance se tak dostal pro změnu Lukáš Vácha, jehož dalekonosnou střelu ze střední vzdálenosti nakonec gólman hostů vyrážel na roh.

Na hostech bylo vidět, že v žádném případě nepočítali s tím, že Pražané nastoupí s tím zmiňovaným rozestavením 3-5-2 a byli po celý první poločas očividně zaskočeni. Prakticky se k balónu nedostávali a tím pádem ani do žádných větších příležitostí. Spíše to tak chtěli hosté dohhrát do konce s bezbrankovým  skóre, tato taktika se jim však zhroutila v 64. minutě. Právě tehdy centroval zprava Dočkal na vzdálenější tyč, kde si na míč vyskočil Juliš a tento nadějný útočník tak zařídil vedení 1:0. Poté začali hosté více hrát a sparťané spíše bránili, nic z toho ale nevzešlo a jelikož gólem neskončila ani akce, kterou začal Matějovský svým skvělým pasem na rozběhnutého Fataie, tak se po závěrečném hvizdu mohli z těsné, ale ze zasloužené výhry radovat domácí.

Midtjylland si i s Kadlecem v sestavě poradil s Manchesterem United

Vzhledem k tomu, že Manchester United nyní připomíná spíše lazaret, jelikož tomuto celku, jenž je veden koučem Louisem van Gaalem, chybí kvůli zranění celkem 14 hráčů. Mezi těmito hráči můžeme nalézt i Waynea Rooneyho, který si v posledním ligovém zápase se Sunderlandem poškodil vazy a podle posledních informací bude historicky nejlepší střelec anglické reprezentace klubu chybět až šest týdnů. A kromě tohoto kanonýra se manchesterskému celku těsně před tímto pohárovým zápasem zranil i gólman De Gea a v zápase ho tak nahradil Romero. Co se týče dánsého Midtjyllandu, za něj nastoupili hned dva čeští fotbalisté a to Václav Kadlec a Filip Novák. A právě Novák zahrával v 11. minutě rohový kop, míč poslal na Hansena, jenž nakonec hlavičkoval. Gólman Romero si však s tímto zakončením poradil. Do střeleckých listin se mohl jako první v tomto zápase zapsat Václav Kadlec, ten ale ve 36. minutě Romera nepřekonal, následně se z gólu radovali hosté, když se trefil po Lingardově centru Depay. Pro tohoto nizozemského fotbalistu to byl mimochodem první gól od 21. listopadu. Krátce před pauzou pak vyrovnal Sisto. Běžela 59. minuta, když obránce hostů Love zfauloval Nováka, ten pak po ošetření opět pokračoval ve hře. V 77. minutě nakonec přišel vítězný gól, jenž vstřelil střídající hráč Onuachu. V Dánsku se tak mohli radovat z nečekaného vítězství Midtjyllandu nad Rudými ďábly 2:1.

Odvety se odehrají příští týden 25. února.

Konečné výsledky úvodních duelů play-off Evropské ligy UEFA (18.2.2016):

Sparta Praha - FC Krasnodar 1:0Branka: 64. Juliš

Fiorentina - Tottenham 1:1Branky: 59. Bernardeschi - 37. Chadli (z pen.)

Dortmund - Porto 2:0Branky: 6. Piszczek, 71. Reus

Anderlecht - Olympiakos Pireus 1:0Branka: 68. Mbodji

Midtjylland - Manchester United 2:1Branky: 44. Sisto, 77. Onuachu - 37. Depay

Sevilla - Molde 3:0Branky: 35. a 49. Llorente, 72. Gameiro

Villarreal - Neapol 1:0Branka: 82. Suárez

St. Etienne - Basilej 3:2Branky: 9. Sall, 39. Monnet-Paquet, 77. Bahebeck - 44. Samuel, 56. Janko (z pen.)

Valencie - Rapid Vídeň 6:0Branky: 4. a 25. Mina, 10. Parejo, 29. Negredo, 35. Gomes, 89. Rodrigo

Augsburg - Liverpool 0:0

Galatasaray - Lazio Řím 1:1Branky: 12. Sarioglu - 21. Milinkovič-Savič

Sion - Braga 1:2Branky: 53. Konaté - 13. Stojiljkovič, 61. R. Silva

Šachtar Doněck - Schalke 0:0

Marseille - Bilbao 0:1Branka: 54. Aduriz

Sporting Lisabon - Leverkusen 0:1Branka: 26. Bellarabi

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) AC Sparta Praha Manchester United

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy