Liga mistrů: Messiho komplex se nedostavil, Argentinec překonal Čecha hned dvakrát. Juventus vyrovnal dvougólový náskok Bayernu

Londýn - I tento týden se přihlásila ke slovu nejprestižnější evropská klubová soutěž Liga mistrů UEFA. Hned osm mužstev ještě neodehrálo svá úvodní osmifinálová střetnutí. Polovina z těchto týmů ke svým úvodním zápasům nastoupila v úterý. Mezi nimi například londýnský Arsenal, jenž na Emirates Stadium hostil katalánskou Barcelonu. V tomto zápase byli Londýňané outsidery, ovšem tak nějak před tímto duelem spoléhali na tu skutečnost, že argentinský forvard Lionel Messi ještě Petru Čechovi - jako jednomu z mála gólmanů - gól nevstřelil a i proto mluvil kouč Kanonýrů Arséne Wenger o možném komplexu LM10 vůči českému reprezentačnímu brankáři. Ten se ale do Londýna nedostavil a Lionel Messi překonal rodáka z Plzně hned dvakrát. Zajímavý zápas se odehrál také v Turíně, kde tamní Stará dáma hostila další celek, jenž myslí na mety nejvyšší, tedy Bayern Mnichov. Svěřenci kouče Pepa Guardioly sice v tomto utkání vedli už 0:2, domácí ale do konce zápasu dokázali vyrovnat na konečných 2:2.

Ze strany katalánské Barcelony se jednalo o duel dvou rozdílných poločasů. Zatímco v tom prvním mohl být český gólman ve službách londýnského celku celkem v klidu, jelikož se jednak Lionel Messi ani jednou nedostal ke střele a jednak ani jednou žádný hráč favorizované Barcelony nezamířil mezi tři tyče, v tom druhém už přeci jenom předváděli lepší fotbal. V první pětačtyřicetiminutovce probudily Petra Čecha z mírné letargie maximálně tak centrované balóny. I vzhledem k vysokému presingu Londýňanů se nesetkávala tradiční hra Barcelony, tedy kombinační ťukes, příliš s velkým úspěchem. Ve 22. minutě mohli domácí dokonce i vést, když se v šanci po zblokované ráně ocitl Oxlade-Chamberlain, ten však uvedl do praktičnosti rčení "Práce kvapná, málo platná." Z bezprostřední blízkosti totiž tento hráč míč napálil přímo do gólmana Ter Stegena. Poté si Katalánci řekli, že by také mohli trochu více potrápit domácí defenzivu, ovšem do dvou větších příležitostí se hosté dostali až v samotném závěru prvního dějství. A do obou těchto šancí se dostal Suárez. Nejprve proti jeho střele Petr Čech skvěle vyběhnul, následně pro změnu nebezpečně hlavičkoval, ale těsně mimo.

Krátce po pauze se barcelonští dostali do další příležitosti. Tentokrát se do ní dostal Neymar, ovšem ani tento Brazilec vyběhnuvšího Čecha nepřekonal. Po hodině hry tu byl se svou hlavičkou domácí Olivier Giroud, ten však nechal vyniknout německého gólmana ve službách Katalánců Ter Stegena. Dvacet minut před koncem byl k vidění výpad útočného tria hostů Neymar-Suárez-Messi, při čemž právě posledně jmenovaný hráč po spolupráci se svými dvěma kolegy v útoku vstřelil gól a skončil tím tak pro něj nelichotivou bilanci, tedy, že doposud nedal českému brankáři gól. A nebyl to jediný gól, jenž Messi o tomto večeru vstřelil do sítě Petra Čecha. Stalo se tak ještě v 83. minutě, krátce poté, co svou příležitost nevyužil Ramsey, kdy si Mertesacker nerozuměl s Flaminim a ten tak v šestnáctce fauloval. Následnou penaltu pak Messi proměnil a ustanovil skóre na konečných 0:2 pro Katalánce.

Bayern dominoval, přesto ztratil dvougólové vedení

To, že to pro domácí Juventus Turín nebude s Bayernem Mnichov úplně jednoduchý zápas, bylo už celkem všem jasné po necelých čtyřech minutách hry, kdy italská brankářská legenda Buffon musela hned předvést jeden ze svých skvělých zákroků. Tehdy se tak dělo po tvrdé a nepříjemné ráně z kopačky Vidala. Bavorská mašina praktikovala v Turíně svoji typickou kombinační hrou a díky ní tak držela balón na svých kopačkách a dokázali tím tak Starou dámu přehrávat. Deset minut po Vidalově střele tu byla další mnichovská příležitost, ve které se tentokrát představil Müller, ovšem ten v pádu příliš úspěšný nebyl. Zatímco tento moment nijak zásadně řešit Buffon nemusel, italský gólman se musel ukázat opět až po půlhodině hry, kdy vychytal jak Bernata, tak i Lewandowského. Převaha Bayernu byla k vidění ve všech měřitelných paramatrech. První půli vyhrál jak na střely (10:3), tak i na držení míče (71:29 procentům).  Krátce před pauzou pak svou převahu vyjádřil i gólově. To se totiž po Robbenově centru trefil Müller.

Jak první dějství skončilo, tak stejným způsobem začalo i to druhé. V 50. minutě totiž Bayern vstřelil svůj druhý gól v tomto utkání, tentokrát se mezi střelce zapsal Robben poté, co mu balón nahrál Lewandowski. Zpoza vápna svou levačkou vyprodukoval přesně mířený projektil k tyči. Černobílí to ale v žádném případě nevzdali a v 63. minutě dokázali snížit. Konkrétně se to povedlo Dybalymu. Následně se mohli z gólu radovat Cuadrado i Pogba, ale ani jeden z nich svou příležitost neproměnil. Nakonec ale přeci jenom domácí srovnali a to zásluhou střídajícího Sturara v 76. minutě. Zápas tak skončil nerozhodně 2:2 a Juventus tak neprohrál svůj již sedmnáctý domácí duel v řadě za sebou.

Konečné výsledky úvodních osmifinálových duelů Ligy mistrů UEFA (23.2.2016):

Arsenal - Barcelona 0:2Branky: 71. a 83. (z pen.) Messi

Juventus Turín - Bayern Mnichov 2:2Branky: 63. Dybala, 76. Sturaro - 44. Müller, 55. Robben

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Lionel Messi Petr Čech

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

před 3 hodinami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy