Liga mistrů: Ibrahimovičův gól ukončil působení Chelsea v této soutěži, Benfica otočila duel v Petrohradě a postupuje dál

Londýn - Svými dalšími dvěma odvetnými zápasy pokračovala osmifinálová fáze nejprestižnější klubové fotbalové soutěže Ligy mistrů UEFA. Svou pouť po středečním dni v této fázi ukončila londýnská Chelsea, která stejně jako před rokem vypadla právě v této fázi soutěže s Paris Saint Germain a to poté, co vítězný gól Pařížanů vstřelil v Londýně Zlatan Ibrahimovič. Ve druhém zápase hostil Zenit Petrohrad Benficu Lisabon. Ruský celek v tomto střetnutí šel do vedení jako první, ovšem ten portugalský dokázal do konce zápasu výsledek otočit a tak se mohl nakonec radovat z postupu do čtvrtfinále.

Fotbalisté Paris Saint Germain začali odvetný duel na londýnském Stamford Bridge, domácím stánku Chelsea, celkem svižným tempem. Vždyť hned po šesti minutách hry dokázali domácí, konkrétně Ibrahimovič, rozvlnit domácí síť, tehdy ale tento gól naštěstí pro domácí neplatil, neboť byl před tím švédský reprezentant chycen v ofsajdové pozici. Stejný důvod měl i konec další akce Zlatana Ibrahimoviče, který se do šance dostal opět o osm minut později. Třetí příležitost byla už ze strany hostujících Pařížanů rozhodně úspěšnější, tentokrát se Ibrahimovič vtělil do přihrávajícího a zaskočil tak tím jak Cahilla, tak Ivanoviče, když předal balón Rabiotovi, jenž skluzem otevřel skóre tohoto utkání, 0:1. Od úvodních minut tak tedy bylo celkem jasné, že budou hosté plnit pokyny kouče Blanca, jenž před tímto utkáním tvrdil, že rozhodně nebudou předvádět žádný pasivní fotbal, se kterým by na Stamford Bridge - dle jeho slov - neuspěli. Domácí do tohoto utkání nastoupili značně oslabeni, když museli proti lídrovi francouzské ligy opět vyrukovat bez zraněného Johna Terryho, i bez něj však dokázali na inkasovaný gól odpovědět a to po devíti minutách. Ve 27. minutě totiž domácí kombinovali tak dobře, že tím obelstili bránícího Luize a také tak dobře, že na konci toho všeho byla přesná trefa Diega Costy, 1:1. Následně měl tým Blues hned několik příležitostí k tomu, aby duel otočili ve svůj prospěch, to by ale tyto příležitosti museli postupně proměnit Fábregas, Hazard a Diego Costa.

Až ve druhé půli však bylo více jasné, kdo bude po tomto duelu šťastnější. Po parádní přihrávce Ángela di Maríi se v 67. minutě k míči dostal kdo jiný, než největší hvězda hostujícího celku Zlatan Ibrahimovič a byl to právě on, kdo rozhodl o vítězi tohoto zápasu a tím pádem i o postupujícím do čtvrtfinále. Svěřenci kouče Guuse Hiddinka už na to nedokázali odpovědět. Chelsea tak doma s PSG prohrála 1:2, tedy stejným výsledkem jako v Paříži.

O vítězství Benfiky se rozhodlo v Petrohradě až v samotném závěru

Už v úvodních minutách bylo na portugalském klubu Benfice Lisabon, že se ruských klimatických podmínek, na které před utkáním mimo jiné spoléhal i kouč Zenitu Villas-Boas, bát nebude a především díky gólmanovi Lodiginovi mohl být tento portugalský stratég v petrohradských službách rád, že jeho svěřenci neprohrávají. Gólman Lodigin se například zaskvěl při trestném kopu Jonase, když ho vytáhl nad břevno. Hosté do tohoto odvetného duelu vstoupili aktivněji, než domácí a to i přesto, že v dosti pozměněné sestavě, při čemž například do branky nasadil dvojku Edersona. Petrohrad se tak nadále snažil o vymazání jednobrankového manka z prvního zápasu, ruskému celku se ale prosadit nedařilo. Smazat ho mohl například Dzjuba, jehož střela skončila těsně vedle a ani jeho druhý pokus nebyl příliš úspěšný.

První velká domácí příležitost tu pak byla až ve druhém dějství. To se tehdy do ní dostal o poločase střídající Smolnikov, který se dostal po standardce před gólmana hostujícího celku, jenže na konci celé této akce byla slabá střela, se kterou Ederson neměl vůbec žádný problém. Od té doby hrál zenit rozhodně lepší fotbal než doposud. Ovšem poté se soustředili na útočení natolik, že v jednu chvíli zapomněli na Jonase, jenž se objevil před Lodiginem, ale ve své příležitosti selhal. A zanedlouho ho to mrzelo. Protože pak poslal výtečnouj přihrávku Žirkov na Hulka a ten hlavičkou v 69. minutě otevřel skóre, 1:0. Poté mohl rozradostnit domácí publikum Dzjuba, který absolvoval veliké sólo, hosty však zachránil pádem pod útočníkovy nohy Ederson. Skvělý zákrok předvedl na druhé straně i Lodigin, jenž pro změnu Jiménezovu střelu dokázal vytáhnout na horní tyč, jelikož se ale následně stopeři Zenitu zapomněli a nepomohli tak svému gólmanovi, mohl tak v klidu Gaitán vyrovnat na 1:1. Na konečných 1:2 pak otočil v šesté minutě nastavení střídající Talisca. Dál tak jde portugalský klub.

Konečné výsledky odvetných osmifinálových zápasů Ligy mistrů UEFA (9.3.2016):

Zenit Petrohrad - Benfica Lisabon 1:2Branky: 69. Hulk - 85. Gaitán, 90.+6. TaliscaPrvní zápas: 0:1, postupuje Benfica Lisabon

Chelsea - Paris St. Germain 1:2Branky: 27. Diego Costa - 16. Rabiot, 67. IbrahimovicPrvní zápas: 1:2, postupuje Paris Saint Germain

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Zlatan Ibrahimović Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 23 minutami

před 56 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy