Evropská liga: Sparta po gólu Frýdka nad Laziem vedla, brankou po rohu však italský soupeř vyrovnal. Z vítězství se radoval Liverpool s Dortmundem

Praha - Ve čtvrtek pokračovala svou osmifinálovou fází Evropská liga UEFA, konkrétně byly na programu úvodní duely všech osmifinálových duelů včetně toho, jenž se odehrál na pražské Letné, kde domácí Sparta hostila aktuálně osmý celek italské ligy Lazio Řím. Pro Letenské to rozhodně nikterak jednoduchý soupeř nebyl a tak mohlo domácí publikum potěšit to, že právě Pražané šli jako první do vedení, když se parádně trefil Frýdek. Ještě do poločasové pauzy však hosté dokázali vyrovnat a to poté, co se po rohovém kopu trefil Parolo. Úvodní duel tohoto osmifinále tak skončil nerozhodně 1:1. Tento den se také odehrálo dalších sedm utkání, například Liverpool hostil na svém Anfield Road Manchester United a jen se opět potvrdilo to, že se Rudým ďáblům poslední dobou příliš nedaří a prohráli tak 2:0 a nedařilo se ani dalšímu anglickému celku, konkrétně Tottenhamu, jenž ke svému zápasu musel cestovat do Dortmundu. Hosté zde šetřili některé opory a i kvůli tomu s Borussií prohráli 0:3.

Do duelu Sparta Praha vs. Lazio Řím nezasáhnul na straně hostů asi jejich nejzvučnější fotbalista, jenž se může pyšnit titulem nejlepšího střelce v historii světových šampionátů, Miroslav Klose. Za to kouč domácích Zdeněk Ščasný mohl do základu po zranění opět nasadit sparťanského kanonýra Davida Lafatu. Že to nebude s italským celkem vůbec jednoduché a že to tedy bude soupeř úplně jiného kalibru, než jaký byl Krasnodar, o tom se přesvědčili Sparťané hned v úvodních minutách. Už v 5. minutě se dostali hosté z Apeninského poloostrova do první velké příležitosti, konkrétně se k zakončení dostal Parolo, jeho střelu však Zahustel dokázal zblokovat. Zanedlouho kopal italský celek rohový kop, z něhož se dostal k hlavičce Milinkovič-Savič, ovšem naštěstí ani on netrefil zařízení. Krátce na to se do první šance dostali i domácí. To se po autovém vhazování povedlo uvolnit Lafatovi, jeho křižná střela však postrádala přesnost. To ho ale nemuselo vůbec mrzet zvlášť ve chvíli, kdy za pár chvil, konkrétně ve 13. minutě, sám poslal přesný balón dopředu na nabíhajícího Frýdka a ten velmi povedenou ranou dostal Sparťany do vedení 1:0. Sparta tak nadále ukazovala, že v rámci tohoto evropského poháru předvádí velmi kvalitní fotbal. Například Krejčí se poté dostal do šestnáctky a na konci toho všeho byla přízemní střela, se kterou měl sice gólman Marchetti i přes menší potíže poradil. A protože se tedy Spartě nepodařilo zvýšit svůj jednogólový náskok, snažili se hosté o to, aby do poločasu vyrovnali a to se jim nakonec povedlo. Zahrávali totiž rohový kop, které se tedy ukazovaly být nebezpečné ze strany hostů, Hoedtova střela ještě do branky neprošla, jelikož se skvělým zákrokem předvedl Bičík, následná dorážka Parola však už síť rozvlnila, 1:1.

Ve druhém dějství byl k vidění vyrovnaný souboj, časem se však letenským nedařilo dostat se jakýmkoli způsobem k nějaké příležitosti. Naopak se mohli strachovat o tom, že by tento duel mohli i prohrát, naštěstí ale v 58. minutě trefil svým pokusem Candrev břevno. Do jediné příležitosti se dostali domácí ve druhém poločase. Dostal se do Mareček, jenž předvedl přízemní střelu, gólman hostů ji dokázal zneškodnit a nedal Frýdkovi možnost tuto střelu dorazit. První duel tak skončil remízou 1:1 a odveta se odehraje příští týden ve čtvrtek v Římě.

Van Gaal si pátou výhru nad Liverpoolem v řadě nepřipsal, Tottenham šetřil v Dortmundu své hvězdy

Od začátku měli na Anfield Road více ze hry domácí, tedy fotbalisté Liverpoolu, kteří na svém hřišti hostili Manchester United. Jednalo se tak o první vzájemný zápas na evropské scéně. Ve 20. minutě šli domácí do vedení, když Sturridge proměnil penaltu nařízenou po faulu Depaye a to i přesto, že gólman hostů De Gea směr střely vystihl, při čemž si na balón také sáhl. Ještě v prvním poločase mohli svěřenci kouče Jürgenna Kloppa své vedení zvýšit, jenže ani Sturridge, ani Coutinho, jenž se dostal hned do dvou příležitostí, se neprosadili. Až v době, kdy do konce tohoto střetnutí chybělo 15 minut, padl druhý gól domácích a trefil se Firmino poté, co udělal hrubku při bránění Carrick. Tím pádem se tak mimo jiné nepodařilo kouči Rudých ďáblů Louisi van Gaalovi vyhrát popáté v řadě nad Liverpoolem.

Ani Kane, ani Lamela nenastoupili do duelu s Dortmundem. Kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino, pro nějž to byl mimochodem již 100. duel ve funkci kouče tohoto londýnského celku, je totiž šetřil, naopak domácí celek nastoupil v nejsilnější možné sestavě a zde byl asi tedy vidět ten největší rozdíl. V prvním dějství měli domácí několik šancí, po půlhodině hry se přesně trefil Aubameyang, jedna z největších domácích hvězd. Na tohoto rreprezentanta Gabonu mířil před tím svůj centr Schmelzer, který tak tedy svému kolegovi dopomohl k jeho již 33. soutěžní brance v této sezóně. Stejným způsobem pokračoval zápas i po poločase. Na 3:0 dokázal svými dvěma góly zvýšit Reus. Ke konci zápasu se na hrací plochu za hosty dostal Kane, jenže ani ten nikterak zápas nezdramatizoval. Duel tak skončil jasným vítězstvím Dortmundu 3:0.

Konečné výsledky úvodních osmifinálových zápasů Evropské ligy UEFA (10.3.2016):

Sparta Praha - Lazio Řím 1:1Branky: 13. Frýdek - 39. Parolo

Šachtar Doněck - Anderlecht 3:1Branky: 21. Taison, 24. Kucher, 79. Eduardo - 68. Acheampong

Basilej - FC Sevilla 0:0

Dortmund - Tottenham Hotspur 3:0Branky: 61. a 70. Reus, 30. Aubameyang

Fenerbahce Istanbul - Braga 1:0Branka: 82. Topal

Villarreal - Leverkusen 2:0Branky: 4. a 56. Bakambu

Bilbao - Valencie 1:0Branka: 20. García

Liverpool - Manchester United 2:0Branky: 20. Sturridge (z pen.), 73. Firmino

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) AC Sparta Praha Liverpool FC

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy