Liga mistrů: Bayern dokázal otočit nepříznivý stav s Juventusem a výhra po prodloužení ho posunula do čtvrtfinále. Dál jde i Barcelona

Mnichov - Neuvěřitelný odvetný zápas se odehrál ve středu, v poslední hrací den osmifinálové fáze Ligy mistrů UEFA, v Mnichově, kde tamní Bayern hostil fotbalisty Juventusu Turín. Ten měl vzhledem k výsledku z úvodního duelu (2:2) také šanci na postup do čtvrtfinále a byla to právě Stará dáma, která začala odvetu v Bavorsku lépe. Neuběhla totiž ani první půlhodina hry a už celkem překvapivě vedla 0:2. Svěřenci kouče Pepa Guardioly však do konce základní hrací doby dokázali vyrovnat a to i přesto, že soupeř z Itálie měl hned několik příležitolstí k tomu, aby svůj náskok ještě navýšil a tím pádem o osudu tohoto osmifinále rozhodl. Nicméně se šlo do prodloužení a v něm německý velkoklub vstřelil dvě branky rychle za sebou, čímž tak obranu Juventusu rozložili a rozhodli o konečném výsledku této odvety. Poslední osmifinálová odveta se hrála v Barceloně, kde se na Nou Campu představil londýnský Arsenal, jenž v prvním zápase na svém stadionu prohrál 0:2. Katalánský celek byl tak v odvetě jasným favoritem a potvrdil to, když nad Londýňany vyhrál 3:1.

Takový začátek odvety v Mnichově domácí rozhodně nečekali. Už po pěti minutách totiž bavorský celek inkasoval a to poté, co se mezi sebou nedohodli gólman Neuer s bránícím Alabou. Tohoto nedorozumění pak plně využil Pogba a právě on otevřel skóre tohoto odvetného osmifinálového duelu, 0:1. Ze začátku byli zkrátka hosté lepší, než domácí celek, od kterého se čekalo, že to bude právě on, co bude po celý čas dominantním mužstvem na hřišti. A bylo to naopak. Byli to hráči z Turína, kteří měli navrch a kteří spoléhali jak na slušně zvládnutou defenzivu, tak i na organizaci hry. A zároveň také spoléhali na útočné výpady, jeden takový předvedli po necelé půlhodině hry, kdy dostal balón na půlící čáře Morata a ten následně obešel hned tři bránící hráče, pak předal balón svému spoluhráči Cuadradovi a ten tak nakonec zvýšil na 0:2. Klidně to mohlo být už o tři branky, kdyby pět minut před touto trefou Moratovu příležitost po další chybě gólmana Neuera nepřekazili sudí odmáváním a odpískáním ofsajdu. Po druhém gólu se viditelně zakočení mnichovští fotbalisté usadili před šestnáctkou hostí. Jejich tlak byl spíše statický a především kvůli nepřesnostem z něj moc možností k ohrožení Buffonovy svatyně nevytěžili. Zdlouhavá kombinace a žádný nápad, tak by se dala v tu chvíli charakterizovat hra Bayernu. Ani v osobních soubojích nebyli domácí úspěšní. K první větší šanci se nakonec dostali až tři minuty před přestávkou, kdy se do ní dostal Müller, jenže neuspěl, stejně jako na druhé straně Cuadrado, proti němuž zasáhnul Neuer.

A i díky tomuto zákroku tak mohli i po přestávce domácí stále pomýšlet na zdramatizování této odvety. V úvodu druhého dějství sice mohl třetí branky přidat Morata, jenž byl jasně nejlepším hráčem tohoto střetnutí, ovšem ani tato akce se nesetkala s úspěchem a po této příležitosti se Bayern Mnichov přeci jenom rozhodl, že bude hrát lépe, než v půli první a tak zahájil svvou jízdu ke srovnání nepříznivého stavu. V 73. minutě hlavičkoval Lewandowski a tento forvard tak snížil na 1:2, to všechno v době, kdy Juventus sázel na bránění dvougólového vedení. Především díky příchodu Comana na hrací plochu hráli bavorští poněkud živěji a protože se domácí rozhodli, že v závěru budou hrát důraznější, rychlejší a přesnější fotbal, dokázali v první minutě nastaveného času vyrovnat na 2:2, úspěšně hlavičkoval tentokrát Müller. Skvělý zápas tak mířil do prodloužení.

Krátce poté, co tato 2x15 minut dlouhá nadstavba začala, se do šance dostal hostující Manžukič, jenž v minulosti oblékal dres Bayernu Mnichov, jenže gólmana Neuera nedokázal překonat. Domácí však tehdy byli očividně  lepším mužstvem, než hosté a tak v závěrečné patnáctiminutovce zasadili hned dva rychlé hřebíky do turínské rakve. Jako první rozradostnil Allianz Arenu před tím střídající Thiago, krátce po něm rozvlnil síť Buffonovy branky Coman. Španělskému stratégovi ve službách mnichovského velkoklubu Pepu Guardiolovi tak střídání vyšla a i díky nim se Bayern Mnichov představí i ve čtvrtfinálové fázi.

Messi a spol. vyprovodili ze soutěže Arsenal

Že to na barcelonském Nou Campu nebude mít londýnský Arsenal vůbec jednoduché, tak to bylo celkem jasné od samého počátku. Díky dvěma úžasným zákrokům Davida Ospiny, jenž tak musí v těchto dnech chytat za zraněného Petra Čecha, jednak proti Suárezovi a jednak také proti Messimu, to neskončilo vyšším rozdílem, jakým to nakonec skončilo. V 17. minutě tu byla první přesná trefa, jejíž autorem byl Brazilec Neymar a stav byl tak 1:0 pro Barcelonu a v té době už bylo jasné, že Londýnané svou cestu za ušatou trofejí ukončí v osmifinále I přesto se ale svěřenci kouče Arséna Wengera rozhodli, že nebudou v žádném případě zalezlí a i oni budou vystrkovat růžky. Arsenal, jenž do Barcelony přijel značně oslaben, jelikož na marodce jsou kromě zmíněného Čecha i Wilshere, Ramsey, Oxlade-Chamberlain či Cazorla, hrál aktivně bez bázně a hany. A to hrálo do karet katalánského mužstva, které tak mohlo pomýšlet na své oblíbené útočné výpady. Například Elneny a později Sánchez mohli jako první srovnat nepříznivé skóre a rozradostnit alespoň trochu své fanoušky. Všechny možnosti Londýňanů však končily vždy nepřesným zakončením.

Výjimkou byla 51. minuta, kdy se na hranici šestnáctky rozhodl ke střele Elneny a vyrovnal tak na 1:1. I tak ale museli hosté odejít po konci této odvvety do kabin jako poražení, jelikož se v 65. minutě nejprve trefil svým volejem Suárez, střelecký účet pak uzavřel v 88. minutě svým lobem Messi. Barcelona tak doma vyhrála nad Arsenalem 3:1 a i ona pokračuje v cestě za vysněnou trofejí.

Konečné výsledky odvetných osmifinálových zápasů Ligy mistrů UEFA (16.3.2016):

Bayern Mnichov - Juventus Turín 4:2 (2:2, 0:2) po prodlouženíBranky: 73. Lewandowski, 90. + 1. Müller, 108. Thiago, 110. Coman - 5. Pogba, 28. CuadradoPrvní zápas: 2:2, postupuje Bayern Mnichov

FC Barcelona - Arsenal FC 3:1Branky: 18. Neymar, 65. Suárez, 88. Messi - 51. ElnenyPrvní zápas: 2:0, postupuje Barcelona

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Bayern Mnichov Fotbal

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

Události Petra Nutila: Rusko je stále bez hranic, Česko bez obrany proti propagandě

Dnes to, moji milí, bude monotématické. Sorry jako. Téma dnešního dílu Událostí je prostě příliš vážné. Jde totiž o stále pokračující válku na Ukrajině.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy