Liga mistrů: Na Nou Campu nejprve skóroval později vyloučený Torres, stav otočil dvěma góly Suárez. Bayern hubenou výhrou zvítězil nad Benfikou

Barcelona - Po delší pauze se opět na evropské fotbalové trávníky vrátila Liga mistrů UEFA, která měla v úterý na programu první dva úvodní duely čtvrtfinálové fáze. První úvodní zápas byl k vidění na Nou Campu, kde domácí Barcelona hostila další tým hrající španělskou ligu a to Atlétiko Madrid. I když duel začal celkem nečekaně, vedoucí brankou madridského celku. Později však šel hostující tým do deseti, když byl po druhé žluté kartě ještě v první půli vyloučen střelec gólu Atlétika Fernando Torres. Ve druhém dějství pak Katalánci otočili a to díky hned dvěma gólům Luise Suáreze. Barcelona tak vyhrála nad Atlétikem 2:1. Z vítězství se v úterý radovali i svěřenci kouče Pepa Guardioly, tedy fotbalisté Bayernu Mnichov, kteří na svém stadionu hostili portugalskou Benficu Lisabon. Zatímco v předešlých zápasech v rámci minulých ročnících této soutěže vždy mnichovští vyprášili kožich portugalským celkům (s Portem doma vyhráli 6:1, se Sportingem Lisabon pak doma 7:1), nyní zůstalo jen u jednoho gólu, což v poslední době není u Bayernu žádné překvapení. Gólem hned ze 2. minuty Bayern Mnichov vyhrál nad Benfikou 1:0.

Poté, co v sobotu v rámci španělské ligy sehráli na svém stadionu fotbalisté Barcelony slavné El Clásico s Realem Madrid a co tento ostře sledovaný duel prohráli, se v úterý představil na domácím stánku tohoto katalánského celku další madridský klub, tentokrát Atlétiko Madrid. A není to poprvé v této prestižní soutěži, co se právě s tímto madridským klubem Barcelona v této fázi Ligy mistrů a pro fanoušky Barcelony to rozhodně nejsou příjemné vzpomínky. Tyto týmy se totiž utkaly ve čtvrtfinále již v roce 2014, tehdy nejprve na hřišti Barcelony remizovalo Atlétiko 1:1, doma pak zvítězilo 1:0 a pozdější finalista se tak dostal do další fáze. A i tento letošní vzájemný duel nezačal pro favorita z Katalánska nejlépe. Přitom jprvní šanci měli domácí, když po dvaceti minutách hry dokázali přejít přes důslednou obranu Atlétika, které se rozhodlo od úvodní minuty své soupeře napadat. Na konci této akce se pak ocitl v tutovce Neymar, ovšem jeho hlavička cestu do sítě nenašla. Tato neproměněná šance pak po pěti minutách domácí mrzela. Hostující Koke totiž dokázal vyšachovat svým prostrčením na unikajícího Torrese stoperskou dvojici Barcelony, která v tu chvíli zrovna dvakrát jistá v kramflecích nebyla a španělský forvard hostujícího celku tak v klidu prostřelil gólmana Ter Stegena, 0:1. Duel tak začal pro Atlétiko nejlépe jak mohl. Jenže samotný střelec Torres svému týmu cestu k úspěchu zkomplikoval, když během sedmi minut uviděl dvě zbytečné žluté karty a tudíž i červenou a musel tak předčasně opustit hrací plochu. I tak se mohli hosté poté dočkat druhé branky. V první půli se do dvou šancí dostal hostující Griezmann, když nejprve střílel mimo, podruhé měl Ter Stegen co dělat, aby jeho zakončení vyrazil na roh.

Ve druhém poločase se však projevilo to, že Atlétiko má na hřišti o jednoho hráče méně. K vidění byl dvacetiminutový vysoký tlak Katalánského mužstva, v jedné pětiminutové sekvenci si Barcelona vyrobila tolik šancí, kolik si jich nevyrobila za celou první půli. Například Messi zkoušel zakončení nůžkama, jen těsně branku Oblaka netrefil. Neymar se dostal hned ke dvěma střeleckým příležitostem, jednou trefil břevno, podruhé střílel těsně vedle. Gól zkrátka visel ve vzduchu. Ten přišel v 63. minutě, když se poté, co domácí přepli na vyšší obrátky a hosté se bránili pouze odkopy, trefil Suárez, 1:1. Nutno dodat, že to byla šťastná trefa, stalo se totiž poté, co ho prakticky trefil Alba. Suárez pak dokonal obrat v 74. minutě, kdy zleva centrovaný balón našel právě Suárezovu hlavu a tou tak otočil stav na konečných 2:1.

Z vítězství se radoval i Bayern, opět vyhrál nejhubenějším výsledkem

V poslední době platí, že pokud vyrazíte na fotbal do Allianz Areny, kde své domácí zápasy hraje Bayern Mnichov, můžete si být celkem jisti, že více, než jeden gól za zápas neuvidíte. A nejinak tomu bylo i v úterním úvodním duelu čtvrtfinále Ligy mistrů, v rámci kterého navštívila Mnichov portugalská Benfica Lisabon. A jediný gól zápasu padl celkem brzo, již ve 2. minutě. Tehdy centroval z pravé strany Bernat, jenž přesně našel hlavu Vidala a právě on otevřel skóre tohoto zápasu, 1:0. V úvodní čtvrthodině bylo vidět, že mnichovští měli více ze hry a byli to spíše oni, kteří měli v tu dobu po většinu času balón na svých kopačkách. Díky svému presingu dokázali vyhrávat osobní souboje. Postupem času se hra vyrovnala, když domácí už nevydrželi být neustále v tlaku a portugalský celek se dostával čím dál více do hry. Bayern tak spíše bránil a pouze čekal na to, až se nějaká příležitost vyskytne. A vyskytla. V příležitosti se tak například ocitl Lewandowski, narazil však na připraveného gólmana Edersona. Neuspěla ani dělovka Müllera, která si taktéž na výtečného Edersona nepřišla, do šance se dostal i Vidal, tentokrát však hlavičkoval pouze do země.

Ve druhé půli si šance připsali na své konto i hosté z Lisabonu. Po jednom z protiútoků měl šanci na vyrovnání skóre Jonas. Autor 32 branek z 28 soutěžních duelů však tentokrát neuspěl. Jonas se neradoval ani v další své příležitosti a stejně na tom byl později i Mitroglu. Počet šancí lisabonského mužstva se pochopitelně zvyšoval, čím více se blížil konec zápasu. Jenže ani domácí nepřestali s útočením. Zvýšit skóre mohl například Ribéry, ve své obrovské příležitosti se ale neprosadil a to opět díky Edersonovi. V samotném závěru pak Lewndowski taktéž neproměnil svou velkou šanci a tak tedy nakonec Bayern zvítězil jen 1:0.

Konečné výsledky úvodních duelů čtvrtfinálové fáze Ligy mistrů UEFA (5.4.2016):

FC Barcelona - Atlético Madrid 2:1Branky: 63. a 74. Suárez - 25. F. Torres

Bayern Mnichov - Benfica Lisabon 1:0Branka: 2. Vidal

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Fernando Torres Fotbal

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy