Španělská fotbalová liga skončila, titul obhájila Barcelona

Granada, La Coruňa - Ačkoliv poslední kolo jedné z nejlepších fotbalových evropských soutěží ještě nezná výsledky všech zápasů posledního 38. kola, o titulu už je rozhodnuto.

Na rozdíl od průzračně čisté a nezkorumpované české ligy, kde už Plzeň dávno oslavila titul, čekali Španělé až do posledního kola, zda se Realu Madrid podaří spanilá jízda až do vítězného závěru. Jenže madridský "Bílý balet" neměl vše ve svých rukou. Musel vyhrát a doufat, že už zachráněná Granada připraví "Blaugranas" o tolik důležité body. Barcelona se v případě výhry nemusela ohlížet na jakékoli další výsledky. 

Oba favorité splnili své úkoly, Madrid dvěma góly Cristiana Ronalda zdolal Deportivo La Coruňu, ale bylo to Pyrrhovo vítězství. Barcelonští třemi zásahy "El Pistolera" Suáreze rovněž na venkovním hřišti nedali šanci Granadě a obhájili mistrovský titul. Hned na hřišti mohli hráči v kroužku slavit, ale velice rychle prchli do šatny, protože hřiště zaplavili jejich příznivci a novopečeným šampionům Španělska začalo být poněkud těsno.

Zaváhání Barcelony skončilo včas

FC Barcelona vyhlásila před sezónou sebevědomý útok na šest trofejí, ale o dvě už přišla - neobhájí prvenství v Lize mistrů, odkud ji vyprovodil díky gólu na hřišti soupeře odvěký rival Atlético Madrid, v domácím poháru Supercopa (který hraje úřadující mistr ligy s vítězem španělského poháru, případně s poraženým finalistou) podlehla Barcelona Athleticu Bilbao po úvodní porážce 0:4. K triumfu v Superpoháru UEFA (vítěz LM proti výherci Evropské ligy) přidala Barcelona už v prosinci 2015 další trofej v podobě vyhraného mistrovství světa klubů. A 21. května ještě může získat španělský pohár Copa del Rey.

Blaugranas přitom nezačali sezónu nijak oslnivě, po dvou porážkách se dokonce po 7. kole ocitli až na páté ligové příčce. Pak ale přišla fenomenální šňůra 39 zápasů v mistrovských soutěží bez porážky a o triumfu Barcelony pochyboval jen málokdo. Jenže přišla reprezentační přestávka, po ní porážka v El Clásicu na domácí půdě a další dva prohrané zápasy najednou přitiskly Barçe nůž na krk. S hrozbou se však katalánský tým vypořádal skvěle - v posledních pěti zápasech nastřílel soupeřům celkem 24 branek! S náskokem jediného bodu tak barcelonští obhájili loňský mistrovský titul, takže trenér Luiz "Lucho" Enrique má v tomto směru u Barcelony stoprocentní bilanci.

Smrtící "trojzubec"

Většinou se říká, že Barcelona má nejlepší útok na světě. Trio Luis Suárez - Lionel Messi - Neymar da Silva jr. opravdu ničilo soupeře, ale rozhodně ne vždy a na potkání. Messi například absentoval od konce září do samotného závěru listopadu kvůli svalovému zranění, takže se do hry vrátil až po pětizápasové pauze právě v prvním El Clásicu, které Barcelona na stadionu San Bernábeu vyhrála 4:0. Nejčastěji hrál Suárez, který za celou ligovou sezónu nenastoupil pouze dvakrát (odehrál tedy 36 zápasů). Zejména díky strhujícímu finiši, kdy v pěti zápasech nastřílel soupeřům 14 branek se stal vítězem trofeje Pichichi pro nejlepšího střelce španělské ligy. Potřeboval k tomu rovných 40 branek, zatímco druhý Cristiano Ronaldo dal o pět méně. Třetí i přes zápasovou pauzu skončil Messi s 26 zásahy. Suárez se rovněž může pyšnit šesti hattricky a rovněž nesobeckým přístupem. Svým spoluhráčům asistoval v 15 případech, což bylo jen o dvě přihrávky méně než u Lionela Messiho.

Celkem tato famózní trojice nastřílela v lize 90 branek! Když vezmeme v úvahu, že Barcelona jich v lize dala 112 (což je letošní nejvyšší počet, o dva více než Real), snadno si spočítáme, co El Tridente pro Blaugranas znamená. A k tomu je nutno přičíst dalších 27 gólů v domácím poháru, Lize mistrů a Mistrovství světa klubů. 

V sídle Barcelony na Camp Nou se může slavit (zdroj: Petr Zelinka, EuroZprávy.cz)

Trocha statistiky

Kriticky je nutné uznat, že Barcelona zdaleka nedominovala ve všech směrech, v tomto případě jí byl Real tvrdým soupeřem a ještě odolnějším oříškem. Tak například v domácím prostředí byl o chloupeček lepší, protože o jeden gól Barcelonu porazil. Ta zase byla úspěšnější na hřištích soupeřů, kde by v tabulce vyhrála nad Realem o jediný bod. Pokud vezmeme v úvahu dvě ligové části - podzimní a jarní (třebaže se ve Španělsku hraje vlastně celý rok), první polovinu ovládla o bod Barcelona, ve druhé byl o čtyři body lepší Real. A ještě si spočítejme poločasy. Začátky zápasů jednoznačně vycházely lépe Realu, který v nich nasbíral o 9 bodů více, Barcelona byla zase lepší ve finiši, kdy za sebou nechala madridské "Pusinky" o osm bodů. 

Z toho plyne, že liga byla letos až do konce vyrovnaná, třebaže se po dvou třetinách tvrdilo, že jde o jednoznačnou záležitost Barcelony. Zaváhání, remíza a tři porážky v řadě však znamenaly zdramatizování ročníku 2015/16, v němž se nakonec definitivně radoval katalánský klub. A nezapomínejme, že 21. května ještě může přidat poslední trofej - Copa del Rey, o níž bude bojovat s letošním finalistou Evropské ligy FC Sevillou.

Související

Lionel Messi

Messimu brzy vyprší smlouva s PSG. Údajně je v kontaktu i s Barcelonou

Vzhledem k tomu, že jednomu z nejslavnějších současných fotbalistů světa Argentincovi Lionelu Messimu se blíží konec dvouleté smlouvy s jeho současným zaměstnavatelem, tedy s Paris Saint Germain, není divu, že se v zákulisí začínají rozbíhat spekulace o tom, kam povedou jeho další kroky. Olej do ohně jako první přilil viceprezident FC Barcelona Rafa Yuste. Právě on se totiž nechal slyšet, že mistr světa z loňského roku je se svým bývalým zaměstnavatelem v kontaktu. 

Více souvisejících

FC Barcelona Real Madrid Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

včera

včera

včera

včera

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

včera

včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

včera

včera

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

včera

Aktualizováno včera

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

včera

včera

Počasí: Nové varování před bouřkami. Hrozit budou i během víkendu

Bouřky hrozí po celém Česku nejen v pátek, ale také v sobotu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes aktualizoval příslušnou výstrahu. Bouřky budou ojediněle i silné, uvedli meteorologové na sociální síti X.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy