Vrba oznámil konečnou nominaci na EURO. Do Francie nepojedou Schick s Marečkem

Kranzach - To, o čem se před soustředěním v rakouském Kranzachu mluvilo, se nyní potvrdilo. Na nadcházejícím fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii se nepředstaví v českém reprezentačním dresu mladíci, kteří během právě probíhajícího soustředění působí jako náhradníci, Lukáš Mareček (Sparta) a Patrick Schick (Bohemians 1905). Oba tito hráči už věděli dopředu, že se s největšší pravděpodbností do konečné nominace nedostanou, přesto si ale dvacetiletý Patrick Schick připsal svůj vůbec první start za seniorskou reprezentaci v duelu proti Maltě. Co se týče Lukáše Marečka, tak ten už měl před tímto soustředěním na svém kontě dva duely za reprezentační "áčko", které odehrál letos v březnu.

Do Francie se tak vypraví tři gólmani, osm obránců, devět záložníků a  tři forvardi. V konečné nominaci tak není nikdo, kdo by se do mužstva dostal, aniž by nehrál předchozí kvalifikaci, tudíž se v ní objevuje i Tomáš Rosický, jenž tedy bude nosit kapitánskou pásku, nebo také Josef Šural s Davidem Pavelkou, kteří na jaře nebyli taktéž úplně stoprocentně fit.

Pro celkem devět hráčů bude blížící se evropský šampionát vůbec první velká mezinárodní akce. Například se na svůj první takovýto turnaj těší Daniel Pudil a to i přesto, že už o premiérový start na takovéto akci usiloval v minulosati hned dvakrát. Stalo se tak v letech 2008 a 2012, kdy se na tehdejší evropské šampionáty vždy nakonec nedostal. Prémiérový start na mistrovství Evroy si pak připíšou i gólmani Tomáš Vaclík a Tomáš Koubek, bek Pavel Kadeřábek, záložníci Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí, Jiří Skalák, David Pavelka a Josef Šural a také forvard Michal Škoda. Vedle těchto premiantů se v týmu samozřejmě objevují i veteráni Petr Čech, Tomáš Rosický a Jaroslav Plašil. Posledně jmenovaný si tak zahraje již na čtvrtém evropském mistrovství.

Pro český tým nadále pokračuje soustředění v rakouském Krazachu, ve kterém si už zahrál přípravný duel s Maltou, ve středu na něj čeká Rusko. Generálka je pak naplánována 5. června, kdy si v pražském Edenu česká reprezntace zahraje s Jižní Koreou.

Do dějiště šampionátu odletí Vrbova družina 8. června. Ve skupině se pak Češi střetnou postupně se Španěly, Chorvaty a Turky.

Konečná nominace ČR na ME ve Francii 2016:

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), Tomáš Sivok (Bursaspor), Roman Hubník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), David Limberský (Plzeň)

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Tomáš Rosický (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Daniel Kolář (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Jiří Skalák (Brighton), Josef Šural (Sparta)

Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia)

Trenér: Pavel Vrba

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Pavel Vrba (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy