Euro 2016: Belgičané útočili, Italové trestali jejich okénka v zadních řadách

Lyon - Při pohledu na soupisky obou týmů můžeme kvitovat, že bychom měli být svědky atraktivního fotbalu s množstvím dramatických situací. Ale to jsou jenom dohady - jak to bude ve skutečnosti, ukáže samotné utkání.

Před hledištěm Parc Olympique se představí týmy, které by si mohly dělat naděje na hodně vysoké umístění. Jak v italských tak v belgických řadách najdeme borce z nejlepších evropských klubů, a je vcelku lhostejné, že zrovna nejsou účastníky Ligy Mistrů. Právě proto by měla být účast na ME jejich motivací se prosadit na evropském fóru. 

Italy zdobí účast ve finále posledního Eura, i když pro ně mělo hodně hořkou příchuť, čtyřgólový příděl na takové úrovni dost bolí. Belgičané mají co napravovat, protože už 16 let na šampionátu chyběli - o důvod víc připomenout doby Muldera, van Himsta, Geretse, Pfaffa, Czernyatinskiho či van Moera.

Týmy Belgie a Itálie se střetly na ME v roce 2000, kdy se Belgičané dostali naposledy do závěrečných bojů šampionátu. Tehdy jim Totti a Fiore přichystali nemilý úděl ve znamení šestek - Totti dal branku v šesté, Fiore v 66. minutě. A malou perličku - oba trenéři současných reprezentací v tomto utkání byli na hřišti.

1. poločas: Belgičané aspoň střílí na branku, Italové neškodní

S ohledem na průtrž mračen před zápasem byl terén hodně mokrý, což mohlo znamenat pro hráče určité potíže. Výkop patřil Italům, ale první se do náběhu dostal Lukaku a zaznamenal první nebezpečí pro Buffonovu branku. Pak se postupně prokousali hřištěm Italové a Éder procedil první střelu na Courtoise, ale byla tak slabá, že k němu sotva doletěla. V první pětiminutovce ale Barzagli tlačil míč do ohně a Vermaelen na poslední chvíli ukopl míč do autu.

V 7. minutě se negativním způsobem předvedl Éder, který nasadil častými zraněními sužovanému Vermaelenovi lidově řečeno "šprajc", který ale u Clattenburga prošel jen s důrazným pohovorem. Fotbalovější akci předvedla o minutu později útočná dvojice - Lukaku sklepl nazpět, Fellaini posunul na nabíhajícího Nainggolana a jeho bomba přinutila Buffona k parádnímu skoku k levé tyči a vytěsnění míče na roh.

Tím se na delší dobu dramatičtější situace vyčerpaly. Většinou  se chybovalo v přihrávkách, nedařilo se dopravit míč nejlépe postavenému spoluhráči, hra se většinou přelévala od hranice pokutového území k té druhé, kde došlo ke zmíněné ztrátě míče. Navíc se hráči málo nabízeli, takže se nejeden "plejer" rozhodl pro individuální akci, vedoucí většinou do slepé uličky. Až ve 22 minutě se opět předvedl Nainggolan - Witsel vybojoval míč a po přistrčení Fellainiho se belgický středopolař opřel do míče opět ze střední vzdálenosti a tentokrát zamířil na pravou Buffonovu tyč, ale minul o metr a půl.

Na náznak šance čekali Italové do 29. minuty, kdy Bonucci vybojoval před Fellainim na polovině a našel Pellèho, který se pokusil obstřelit pravačkou Courtoise, ale minul levou tyč belgické branky o dobré dva metry. Ale o tři minuty později už mohli řádit, protože nachytali belgickou obranu na švestkách. Míč, který Bonucci poslal ze středové čáry, podskočil Alderweireld a ocitl se na Ciaccheriniho kopačce. Emanuele zachoval naprostý klid a vybíhajícího Courtoise obstřelil.

Italové zůstali při chuti, už v 35. minutě Candreva slabší levou nohou zpoza šestnáctky přinutil Courtoise k zákroku, ale po minutě už mohl belgický brankář vytahovat míč z branky. Vysoký míč, snášející se do belgického pokutového území podcenili Fellaini a Witsel, Parolo oba přeskočil a poslal míč k nekrytému Pellèovi a ten hlavou jen těsně minul levou tyč belgické svatyně. Belgičané v 39. minutě po Fellainiho přistrčení zkusili překvapit Buffona ranou Witsela, ale míč se stočil také mezi tyče.

2. poločas: Oba týmy přiložily pod kotel, přišly gólové šance

Belgičané by se měli tlačit do útoku, ale byli to dvakrát Italové, kteří se dostali na dosah Courtoisovy branky - Parolo už už mohl hledat někoho před brankou, ale na poslední chvíli mu zkazil Vertonghen radost obranným skluzem. Dalších několik minut se opět hráči proháněli sem a tam a marně hledali ideální přihrávku. Ta se povedla až v 53. minutě, kdy Éder našel na křídle Candrevu a Vertonghen musel zopakovat úspěšný zásah ze začátku poločasu. Z protiútoku se konečně podařilo Belgičanům upláchnout, Hazard našel De Bruyneho, ten na milimetr přesně předložil míč Lukakovi. Buffon ale rychle vyběhl a zmenšil střelecký úhel, takže Lukaku těsně minul levý růžek Buffonovy branky. Na druhé straně vzápětí Candreva našel na malém vápně Pellèho a jeho umístěnou hlavičku skvělým skokem k pravé tyči vyrazil do pole Courtois. První desetiminutovka druhého poločasu byla opravdu hodně výživná.

Hra se sice znatelně zrychlila, ale nepřesnosti pokračovaly. Výjimkou byla 60. minuta, kdy perfektní Bonucci našel dlouhým pasem Édera, jemuž před Courtoisem na poslední chvíli ukopl míč Alderweireld. Belgičané v tomto časovém úseku několikrát marně zkoušeli zaútočit, zrazovala je ale přesnost přihrávek. Když už dostali Italy pod tlak a přinutili je setrvat ve vlastním pokutovém území, marně se pokoušeli dostat do šance zhuštěným středem.

Série střídání přinesla zvýšený tlak Belgie, ale stále se nedařilo najít to správné okénko, centry odvracela stoperská trojice, blokovala střely a dařilo se jí i narušovat rozehrávku Belgičanů. Ti bušili do sevřeného bloku, ale nedařilo se dlouho najít klíč k Buffonově brance. Až v 82. minutěD De Bruyne našel Origiho, jenže belgický útočník byl prakticky obrácen zády k brance, tak jeho hlavička skončila nad břevnem.

Rozhodnout mohl v 85. minutě prchající Immobile, který využil nedorozumění stoperské dvojice Vermaelen-Vertonghen, ale jeho ránu pravačkou s přehledem vyrazil Courtois. Po následném rohu měl namále, když zblokovanou střelu doprovodilo jeho uklouznutí, ale dokázal se zvednout a míč lapit.

Poslední minuta znamenala pro Belgii jednu z největších příležitostí, De Bruyne dobře nacentroval před branku, ale Origimu se nepovedlo trefit a poskakující míč se nakonec kulečníkovým způsobem od Fellainiho dostal k Barzaglimu a odtud do Buffonovy náruče. "Rudí Ďáblové" jak se také Belgičanům říká, dostali ještě tři minuty naděje, ale místo očekávaného tlaku se pohybovali spíš na vlastní polovině. Nakonec se Italům podařilo zaútočit po ztrátě Mertense do otevřené obrany, Immobile našel Candrevu, ten si počkal, až Courtois vyběhne a poslal míč doleva na zcela volného Pellèho a ten pravačkou prostřelil na brankové čáře bránícího Vermaelena.

Italům zahrál výborně Bonucci, ale celá obrana zaslouží pochvalu za způsob, jakým obstála ve chvílích belgického tlaku. Solidní výkon podal i Candreva, který svými centry přiváděl Belgičany do úzkých. Na straně poražených se postupně rozehrával Hazard, svěží vítr přinesli Mertens i Origi, naproti tomu velice slabě hrál De Bruyne - kazil přihrávky a ani individuálně se mu nedařilo.

Itálie - Belgie:    2 : 0  (1:0)

Branky: 32. Ciaccherini, 90. + 3. Pellè

Žluté karty: 65. Chiellini, 75. Éder, 78. Bonucci, 84. Motta - 90. + 1. Vertonghen

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, De Rossi (78. Motta), Ciaccherini, Darmian (58. de Sciglio) - Pellè, Éder (75. Immobile). Trenér: Antonio Conte.

Belgie: Courtois - Ciman (75. Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - De Bruyne, Nainggolan (62. Mertens), Witsel, Hazard - Fellaini, Lukaku (73. Origi). Trenér: Marc Wilmots.

Rozhodčí: Mark Clattenburg (Anglie)

Držení míče: 45 % - 55 %Střely na branku: 11 - 18 (6 - 2)Rohové kopy: 6 - 8Počet faulů: 12 - 10Diváků: 55 408

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Gianluigi Buffon

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy