Chorvaté jsou černými koni turnaje, tvrdí před duelem s nimi Čech

Tours - Po silném Španělsku, se kterými čeští fotbaloví reprezentanti zahájili své působení na letošním evropském fotbalovém šampionátu a to neúspěšně, neboť jsme s nimi prohráli 0:1, naše fotbalisty čeká v pátek neméně siliné Chorvatsko. Právě vzhledem k tomu, že se o tomto chorvatském výběru, ve kterém se nachází nejedna velká fotbalová hvězda, mluví se o něm jako o černém koni tohoto turnaje, tedy o skrytém favoritovi. Tohoto názoru je český gólman Petr Čech. I přesto ale věří, že i proti tomuto mužstvu tvořeným hráči působící jak v Realu Madrid, tak i v Barceloně, se dokáže Česko nakopnout a vybojuje tak důležité body potřebné k vysněnému postupu ze skupiny. I pro kouče národního týmu Pavla Vrbu je nejen následující zápas s Chorvaty zápasem pravdy.

Petr Čech se vrátil k úvodnímu duelu Chorvatska s Tureckem, který tým z  Jadranu vyhrál 1:0 a kde ukázal svou sílu. "Už dřív jsem říkal, že Chorvatsko má možná nejsilnější tým ve své historii a už před turnajem jsem ho pasoval do role černého koně. Na tom se nic nemění. V prvním zápase ukázali svou kvalitu," řekl konkrétně česká reprezentační brankářská jednička, která poukazuje především na několik individualit v týmu Chorvatska a hlavně pak na Luku Modriče a Ivana Rakitiče. "Ten tým je nabitý výbornými hráči, má obrovskou kvalitu. Modrič a Rakitič jsou vynikající fotbalisti, ostatní na ně spoléhají. Je to logické, když máte v kádru hráče ze základní sestavy Realu Madrid a Barcelony," pokkračoval v analýze nadcházejícího soupeře české reprezentace čtyřiatřicetiletý gólman.

Ten je rád, že úvodní těsná porážka od Španělů cestu ze skupiny do vytouženého osmifinále českému týmu nikterak nezkomplikovala. "Odehráli jsme jeden zápas, ve kterém byl soupeř lepší a nakonec se jeho kvalita ukázala. Teď máme před sebou dva zápasy, abychom se poprali o postup. V matematice se toho zase tolik nezměnilo," řekl český gólman působící v londýnském Arsenalu a dodal: "Jdeme zápas od zápasu a nekalkulujeme. Vůbec nekoukám na tabulky. Čekají nás dva zápasy, a když v nich získáme co největší počet bodů, nebudeme muset kalkulovat. Pokud bychom neuspěli s Chorvatskem, pak bychom už museli počítat. A to není situace, ve které bychom chtěli být. Chceme ideálně získat v každém z těch zápasů tři body, abychom nezáviseli na ostatních výsledcích."

Naposledy se česká reprezentace utkala s tímto jižanským soupeřem utkala v roce 2011, tehdy však z tohoto vzájemného souboje odešla s prázdnou, neboť prohrála 2:4. Na tento duel vzpomínal i Čech: "Když jsme přijeli do Chorvatska, tak byla taková mlha, že to vypadalo, že hrát vůbec nebudeme. Eduardo nám dal hned v úvodu zápasu gól a pak jsme doháněli skóre. To utkání se nám nepovedlo, ale tahle konfrontace není vzhledem k pátečnímu zápasu vůbec důležitá. Oba týmy se hodně změnily a těch hráčů, kteří v tom zápase nastoupili, zase tolik není."

K nadcházejícím dvěma duelům se vyjádřil i samotný kouč reprezentace Pavel Vrba: "Věřím, že jsme s Tureckem a Chorvatskem schopni hrát a myslím si, že to i ukážeme na hřišti. Samozřejmě také patří obrovská pochvala našim fanouškům. Chtěl bych moc poděkovat fanouškům, co za námi přijeli, a doufám, že nám také spousta fanoušků přeje u televize. Takže ještě jednou dík, byli jste fantastičtí, hodně si toho vážím," vzkázal domů do Čech. Sestavu na páteční důležitý duel s Chorvaty sice ještě neprozradil, nicméně alespoň naznačil, v čem bud odlišná od duelu se Španělskem. "Co se týče taktiky, budeme chtít hrát víc dopředu. V předchozím zápase jsme chtěli uhlídat úžasné obránce Španělska, tentokrát samozřejmě budeme chtít hrát více ofenzivně. Těch hráčů, kteří to mají v popisu práce, bude na hřišti víc, než bylo v zápase se Španělskem," uvedl konkrétně.

Kdo se však v pátek objeví v základní sestavě, to se samotní hráči dozví tradičně před obědem v den utkání.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Petr Čech

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 10 hodinami

USA: Putin svým posledním krokem dokázal, že je zoufalý

Spojené státy prohlásily, že změna ve vedení ruského ministerstva obrany nařízená šéfem Kremlu Vladimirem Putinem svědčí o jeho zoufalství v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy