Otec si přál, abych proti Čechům hrál, řekl chorvatský kapitán Srna poté, co se vrátil z pohřbu

St. Étienne - V těchto dnech nemyslí pouze na fotbal, ale i na rodinu. Kapitán Chorvatů, tedy nadcházejícího soupeře českého národního týmu na právě probíhajícím fotbalovém Euru ve Francii, Darjo Srna neprožívá zrovna nejlehčí období života, neboť mu před pár dny zemřel otec a musel tak poté, co odehrál první zápas proti Turkům, odletět domů na jeho pohřeb. Dlouho se v zákulisí spekulovalo o tom, zda vůbec proti Čechům v pátek nastoupí, nakonec se tak stane a to i proto, aby splnil poslední otcovo přání. Jak sám Srna prozradil na čtvrteční tiskové konferenci v St. Étienne. „Bavil jsem se s rodinou a poslední přání mého otce bylo, abych hrál za Chorvatsko a vyhrával. Chtěl to tak celý život. Takže všichni budou rádi, když mě uvidí na hřišti,“ řekl konkrétně.

Dojatý čtyřiatřicetiletý kapitán Chorvatů pak na tiskovce ještě pravil: „Ano, bude to pro mě těžké. Jsou to pro mě těžké chvíle. O smrti otce jsem se dozvěděl hned po skončení zápasu s Tureckem a všichni za mnou stojí. Realizační tým, spoluhráči, přátelé. Chci všem poděkovat za podporu."

Pak už se zaměřil přímo na páteční zápas. „V zápase jsme považování za favority, to je ošemetné. Tuto roli musíme potvrdit na hřišti. S Českem to ale bude těžké. Nemají žádný bod, a pokud chtějí postoupit, musí nějaký získat s námi," ví Srna, jehož tým nastoupí podle něj s patřičným respektem proti české reprezentaci. „Češi jsou silní. Velmi dobře brání a chodí do nebezpečných brejků. Svoji kvalitu ukázali v utkání se Španěly, kdy přišli o bod v samém závěru. V mužstvu mají velmi dobré hráče. Především Rosického, který organizuje jejich hru a útočné akce. Rosický znamená pro Čechy tolik, jako Modrič pro nás," řekl.

Srna se vyjádřil i k tomu, jak veřejnost pasuje Chorvaty na skryté favority tohoto turnaje. „U nás se vzpomíná na rok 1998, kdy chorvatská reprezentace přivezla z mistrovství světa bronz. Jsem v národním týmu už patnáctým rokem, ale žádný podobný úspěch jsem nezažil. Máme tu velmi kvalitní tým, sešla se dobrá fotbalová generace. Samozřejmě chceme dojít co nejdále a nejlépe navázat na úspěch našich předchůdců," přeje si kapitán Chorvatů, jenž se na tuto otázku na tiskové konferenci pousmál.

Jak uvedl samotný kouč Ante Čačič, věří, že Srnu úmrtí v rodině nikterak zvlášť nepoznanmená a podá proti Čechům nejlepší výkon. „Je fyzicky i psychicky připravený. Utkání určitě zvládne. Cítí s ním celý tým, ale Darijo je zkušený a silný," komentoval situaci Čačič, pro kterého budou Češi stejně těžkým soupeře, jakými byli Turci, se kterými střetli Chorvaté jako první na tomto šampionátu. „Respektujeme jejich kvalitu. Češi nejsou horší než Turci. Každý zápas je ale jiný. My jsme na jejich hru dobře připravení. Známe jejich silné i slabší stránky. Všichni věříme, že uděláme v tomto utkání rozhodující krok k postupu. O tom, že bychom mohli vyhrát i naši skupinu, teď ale nepřemýšlíme. Klademe si postupné cíle," řekl, při čemž klíčového hráče českého mužstva označil Tomáše Rosického.

Pro Čačiče to nebude první duel proti jeho kolegovi trenéru Pavlu Vrbovi. Už se s ním setkal totiž na klubové úrovni v rámci play-off o Ligu mistrl a to před třemi lety. Tehdy vedl slovinský NK Maribor proti Viktorii Plzeň. Ta nejprve v prvním duelu vyhrála 3:1, v odvetě pak 1:0 a byl to tak český celek, kdo byl nakonec úspěšnější. „Samozřejmě si ty zápasy pamatuji. K trenéru Vrbovi chovám jako ke kolegovi velký respekt," řekl diplomatickou řečí chorvatský kouč.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Dario Srna (fotbalista)

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy