Po Euru skončím v reprezentaci a budu z ní odcházet hrdý, prohlásil Švéd Ibrahimovič

Nice - Zatím je na právě probíhajícím fotbalovém Euru ve Francii střelecky nevýrazný, stejně jako celá švédská reprezentace. Ta se ani jednou ve dvou dosavadních zápasech netrefila do prostoru mezi tři tyče branky soupeřů. Tato střelecká mizérie je podtržena navíc tím, že o jedinou trefu do soupeřovy branky, díky které se tak mohli Švédové na tomto turnaji radovat, vstřelil v zápase s Irskem Ir. Nyní hvězdný útočník, jenž po uplynulé sezóně ukončil angažmá v Paris Saint Germain a podle všeho zamíří za koučem José Mourinhem do Manchesteru United, Zlatan Ibrahimovič oznámil, že po tomto šampionátu ukončí svou reprezentační kariéru. Ve středu večer se bude snažit o to, aby se s ní neloučil právě po večerním utkání s Belgičany, které potřebují Seveřané vyhrát.

"Poslední zápas Švédska na turnaji bude i mým posledním, takže doufám, že to nebude už zítra. V žádném případě však nebudu končit zklamaný, ale jenom hrdý," uvedla švédský útočník, který není jedinou hvězdou podobného evropského formátu, co má na tomto turnaji zatím zvlhlý střelecký prah. Podobně se totiž trápí i Portugalec Cristiano Ronaldo. "Jsem velmi hrdý na to, čeho jsem dosáhl a že jsem mohl být kapitánem Švédska. Chci poděkovat všem fanouškům, kteří mi k tomu pomohli," prohlásil Švéd, který nastoupil celkem ke 115 zápasům v reprezentačním dresu a který během těchto duelů dokázal nastřílet celkem 62 branek, čímž se tak nejlepším kanonýrem Švédska vůbec. Ibrahimovič také mimo to uvedl, že nehodlá svou zemi reprezentovat na nadcházejících Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Podle švédského lodivoda Erika Hamréna, pro něhož je mimochodem letošní Euro ve Francii taktéž poslední velkou mezinárodní akcí v roli kouče švédského národního týmu, tím tak ztratí švédská reprezentace klíčového hráče, který se může srovnávat s evropskou špičkou. "Máme jednoho reprezentanta, který je na stejné úrovni jako Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, a tím je Zlatan Ibrahimovic. Myslím, že Švédsko má před sebou zářnou budoucnost, ale odchod Zlatana Ibrahimovice bude velkou ztrátou. Jako střelec i jako osobnost opravdu pomohl švédskému fotbalu," komentoval prohlášení Ibrahimoviče o svém odchodu z reprezentace osmapadesátiletý stratég.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Zlatan Ibrahimović

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 17 minutami

před 25 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy