Pelta: Vše fungovalo, nepovedl se jen duel s Turky a Vrba má mou podporu

Praha - Poté, co česká fotbalová reprezentace v čele s koučem Pavlem Vrbou skončila na letošním evropském šampionátu ve Francii již po základní skupině, neboť během tří zápasů vybojovala pouhý bod za remízu s Chorvaty 2:2 a vzhledem k tomu, že poprvé v historii samostatné České republiky nevyhrál český tým na Euru ani jeden zápas, připsal si nejhorší výsledek na evropských šampionátech vůbec, se Vrbova družina vrátila zpět domů. Ve čtvrtek pak absolvoval reprezentační kouč společně s předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslavem Peltou tiskovou konferenci, na které se hodnotilo neúspěšné vystoupení českých fotbalistů ve Francii. Podle Pelty se nepovedlo akorát závěrečné utkání s Tureckem, které tedy rozhodlo o našem nepostupu mezi nejlepších šestnáct celků Evropy, jinak ale podle něj v týmu vše fungovalo. Odmitl i hlasy, že by měl kouč Pavel Vrba rezignovat na svou funkci.

"Mám absolutní zájem, aby pan Vrba byl u týmu i v další kvalifikaci. Mužstvo fungovalo. Jediné, co jsme nezvládli, byl zápas s Tureckem, který rozhodl o úspěchu a neúspěchu. Byl jsem s mužstvem přímo v Tour, takže vím, že tam všechno fungovalo a nebyl jediný problém," uvedl konkrétně Pelta na čtvrteční tiskovce a pokračoval o tom, že právě duel s Tureckem bylo to jediné, co se českému týmu na Euru nepovedlo.

"Španělsko má fantastické mužstvo, trenér zvolil taktiku, která nebyla hezká na oko, ale dávala nám šanci dál. Chorvati mají nejkvalitnější mužstvo v historii, jako my v roce 2004, kdy jsme sahali po nejvyšší metě. Prohrávali jsme, přesto jsme dokázali vyrovnat. Sahali jsme i po třech bodech. Proti Turecku jsme odehráli nejlepší zápas, ale bohužel jsme dostali první gól, který rozhodl," řekl a dodal: "Jsem si jistý, že kdybychom první gól dali my, tak by to Turecko psychicky neustálo a my bychom teď hodnotili postup do play-off. Říkali bychom, jak to bylo fantastické. Tým by si pak začal víc věřit. Já si pamatuji Euro 1996, kde to v českém týmu strašně skřípalo, zachraňoval se postup na poslední chvíli a najednou jsme ožili. Nakonec se došlo až do finále. Nebylo to tak jednoduché, jak to vypadalo. Teď to mohlo být podobné, jen se to s Tureckem nepovedlo."

Podle nejvyššího bosse tuzemského fotbalu udělal realizační tým vedený Pavlem Vrbou maximum možného. S mužstvem byl totiž v Tours, kde byl reprezentační výběr ubytován, osobně. "Z hlediska pozorování hráčů, jejich výběru, vytvoření zázemí a přípravy se odvedla stoprocentní práce. Tisíciprocentní. Výsledkově to byl neúspěch, ale se vším, co se udělalo, souhlasím. Nemám s trenérem žádný názorový rozdíl," ujistil veřejnost Pelta. "Musím na obranu trenéra říct, že neprožíváme nejsilnější hráčskou generaci. Nejsme pupek světa a musíme mít rozum, na co stačíme. Byly tu samozřejmě generace v letech 1976 či 1996, které na ten úspěch dosáhly. Ale fotbal jde hodně dopředu a není slabých soupeřů," pokračoval.

Hlavním důvodem letošního propadáku prý spočívá ve špatné výchově tuzemské mládeže, ve které se podle něj v minulosti zaspalo. "Okolní země jako Polsko, Maďarsko, Rakousko měly obrovské investice do mládeže a ukazují na Euru obrovský progres. My jsme stagnovali a až s příchodem pana Vrby, který s Dušanem Fitzelem rozpohyboval mládež, se začalo něco dělat. Začali jsme dělat reálný fotbal. Do té doby tu byl boj o moc a o vliv a neřešil se fotbal. Kroky, které se udělaly v posledním roce, by měly pomoci. Není před námi ale jednoduchá práce," okomentoval situaci kolem mládežnického fotbalu Pelta.

Ten nyní věří, že i přes letošní neúspěch a přes veškeré problémy, ze kterých tento neúspěch vyústil, dokáže česká fotbalová reprezentace projít i nadcházejícím kvalifikačním cyklem, jenž směřuje ke světovému šampionátu v Rusku v roce 2018. "Nechci být pesimista do budoucna. Někteří hráči se rozhodli skončit, další to zvažují. Já se s nimi snažím komunikovat a udělám vše pro to, abychom na startu nové kvalifikace byli co nejsilnější. Nevzdáváme se, budeme chtít být týmem, který bude usilovat o postup," zakončil Pelta.

Podle Vrby je dost pravděpodobné, že právě na tyto kvalifikační boje povolá do týmu mladé hráče, například Patricka Schicka či Václava Černého.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Pavel Vrba (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy