Definitivní prohra Pavla Vrby: Zvolil cestu odepsaného chlapa

Praha - Pavel Vrba se odepsal. Bohužel. Chlap, kterého uznávala fotbalová republika díky senzačnímu tažení Plzně v pohárové Evropě, nejenže nezvládl vystoupení reprezentace na mistrovství Evropy. To by mu ještě fandové odpustili. Bohužel selhal jako člověk. Stal se z něj lhář.

Pavel Vrba byl patent na fotbalový úspěch. Kdysi nedávno podceňovaná Viktoria Plzeň začala vládnout české lize, na poměry uspěla i v pohárové Evropě. Trenér, který se pod úspěchy podepsal, se culil. Nakonec ho šéf českého fotbalu Miroslav Pelta posadil do křesla šéfa nároďáku.

Nebylo to nelogické. Vrba byl opravdu kouč podle moderního střihu. Uměl týmu vtisknout svůj styl, povětšinou ofenzivní. Národní tým i díky jeho práci vyhrál kvalifikační skupinu, vyřadil třeba Nizozemce, předčil Island, nechal za sebou i Turecko.

Pak se ale stalo něco, co nikdo nechápe. Kdoví proč. Čert vem výsledky, vyřazení se čekalo v konkurenci Španělů a Chorvatů tak 50 na 50. Na Vrbův fotbal se jednoduše vůbec, ale vůbec nedalo koukat. Najednou byl pryč ten odvážný trenér, který tak rád hrál dopředu. Proč?

Pavla Vrbu zřejmě pomalu ale jistě ničilo české fotbalové prostředí. Zodpovídal se šéfovi, pro kterého je důležitější výsledek, než způsob, jakým se k němu dojde. Bylo zřejmé, že Miroslav Pelta svého podřízeného koučoval a Vrba pomalu ale jistě ztrácel svou jistotu i kontrolu nad týmem.

Pak přišly osudné chyby:1) postoj ke kauze Davida Limberského, kterého naoko vyřadil z reprezentace, ale nakonec na něj znovu vsadil2) rutinní nominace, ve které vůbec nedal šanci mladým hráčům, Češi byli třetí nejstarší tým turnaje, jejich hra pak postrádala drajv3) zbabělá hra proti Španělsku a následně i Chorvatsku, přesto všechno byl šéf svazu Pelta spokojený a čekal na zápas s Tureckem4) prohra s Tureckem po pohříchu nejlepším výkonu na turnaji - jenže tady už asi působila karma, Vrbův tým si jednoduše nezasloužil

Přes to všechno měl Pavel Vrba pořád ještě šanci, fanoušky si usmířit. Stačilo chlapské vystoupení po turnaji, kde se mohl omluvit a uznat chyby. Ty přece dělá každý. Vrbovi by je český fotbalový národ jistě rád prominul, vždyť ještě před pár měsíci byl spasitelem a králem.

Jenže přišla ta největší Vrbova chyba: LEŽ!

Lež je opravdu to, co fanoušek nikdy nepromine. Opravdoví chlapi nelžou. Pavel Vrba však namísto pokorného vystoupení spustil podrážděnou scénu. Nedokázal odpovídat na otázky ohledně chystaného odchodu do Ruska. Tvrdil, že chce pokračovat, snad by mu to i lidé věřili, vždyť odchod od nároďáku po takovém výprasku si snad nikdy nepředstavoval. Bylo by hezké napravit chyby a třeba dostat tým na mistrovství světa. Tu šanci Vrba měl.

Jenže pár dnů poté už předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta přiznal, že se opravdu jedná o podmínkách odchodu do Ruska. Naplnily se prognózy, podle nichž má ještě před časem uznávaný trenér namířeno do Anži Machačkala.

Pokud vše proběhne vše podle spekulací, dovrší se trapnost celé story. A to, že sebou vezme i asistenta Karla Krejčího, i když ten při odchodu z Plzně místopřísežně prohlásil, že se chce věnovat 100 procentně reprezentaci.

Pavel Vrba možná chtěl trénovat klub, asi mu je to bližší, jen tu cestu odchodu od repre měl zvolit jinou. Bohužel v Machačkale už nepotká ani věhlasného Samuela Eto´o nebo Jana Holendu. Tým Anži se v uplynulé sezoně zachránil až v baráži, v ruské lize je průměrným týmem.

A tak Pavel Vrba zůstane pro českého fotbalového příznivce mužem, který neunesl neúspěch a kterému nestačí půl milionu měsíčně za práci snů - být trenérem nároďáku. V Dagestánu zřejmě vydělá víc... A také zmizí z očí...

Související

Pavel Vrba, český fotbalový trenér, který v současnosti působí jako trenér v prvoligovém celku FC Viktoria Plzeň.

Zlín po čtrnáctigólovém bizáru s Mladou Boleslaví odvolal Vrbu, nahrazuje ho Červenka

Trápící se fotbalový Zlín se rozhodl po posledním ligovém víkendu pro změnu trenéra. Dosavadnímu stratégovi Pavlu Vrbovi se stal osudným domácí duel s Mladou Boleslaví, kdy se psal historický rekord české ligy, když padlo hned čtrnáct branek a Zlín nakonec prohrál 5:9, přestože ještě krátce po začátku druhé půle vedl 3:1. Odvolat trenéra se klubové vedení rozhodlo v úterý a ve středu převzal kormidlo nový trenér Bronislav Červenka, pro nějž se tak bude jednat o první prvoligovou štaci v kariéře.
Pavel Vrba, český fotbalový trenér, který v současnosti působí jako trenér v prvoligovém celku FC Viktoria Plzeň.

Pavel Vrba už si nejspíš našel angažmá. Povolali ho do potápějícího se Zlína

Za necelé dva měsíce od konce v Baníku Ostrava už se zase kouč Pavel Vrba pomalu chystá na každodenní práci s dalším týmem. Poněkud možná překvapivě se jedná o tým Zlína nacházející se až na předposledním místě ligové tabulky po podzimní části sezóny. Tuto informaci potvrdil veřejnosti samotný klubový majitel Zdeněk Červenka s tím, že smlouva mezi oběma stranami bude podepsána až příští týden v pondělí.

Více souvisejících

Pavel Vrba (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy