"Červená bestie" prý už má to nejlepší za sebou. Odejde Del Bosque?

Madrid - I na Pyrenejském poloostrově se v těchto dnech řeší, budoucnost jednoho fotbalového trenéra. Tentokrát se mluví o tom, zda by neměl skončit kouč španělského národního týmu Vincente del Bosque. Podle španělského deníku AS sice tento stratég dokázal dovést "Červenou bestii", jak se španělské reprezentaci nazývá, k zlatu jak na světovém šampionátu roku 2010, tak i na evropském šampionátu roku 2012. Na brazilském mistrovství světa ale Del Bosqueho výběr skončil hned ve skupině a na právě probíhajícím Euru ve Francii byl vyřazen v osmifinále Itálií. „Čtyři roky byly úspěšné, čtyři špatné,“ napsal konkrétně deník.

Samotný španělský kouč Del Bosque krátce po neúspěšném osmifinále s Itálií, se kterou jeho svěřenci prohráli 0:2, uvedl následující: „Nebudu jednat v emocích a pod tlakem. Zatím nejsem rozhodnutý, zda zůstanu, nebo odejdu. Především si o tom promluvím s prezidentem asociace." Ángel María Villar Llona, jenž je právě šéfem španělského fotbalu, ho ve funkci hlavního trenéra podržel. „Bylo by ode mě zbabělé hned utéct. Mužstvo má potenciál, aby se znovu vrátilo na vrchol," dodal zkušený kouč.

Jenže s tím nesouhlasí španělská média. Například list Marca připomněl, že to samé říkal už po posledním mistrovství světa: „Říkal to už po brazilském fiasku a kde nic tu nic." Tento deník pak dodal, že mužstva, která pomýšlejí v tutnaji na příčky nejvyšší a nyní jsou ve čtvrtfinále hrají daleko lépe, než současný španělský národní tým. „Porazit Čechy a Turky byla povinnost. S Chorvaty jsme prohráli, ale ti už jsou také doma. Nehráli jsme ve skupině smrti, byl to pouhý strašák a bublina pro alibi," napsal konkrétně.

Novináři pak mluví o tom, že v nejbližší budoucnosti bude veřejnost svědkem hned několika konců v reprezentaci. Nejvíce v tomto směru mluví o gólmanovi Ikeru Casillasovi. Ten byl sice ve Francii přítomen, mezi tři tyče se ale ani v jednom duelu neukázal. Svou reprezentační kariéru nejspíše ukončí i Ramos s Iniestou. „Ke změnám v mužstvu musí dojít. Španělsko má dobré fotbalisty, ale ve Francii nefungovali v kritické chvíli jako dobrý tým," přiznal Sergio Ramos, jenž nosil na turnaji kapitánskou pásku. Prakticky ve stejném duchu pokračoval jeho spoluhráč Gerard Piqué: „Tohle mužstvo nedosahuje úrovně týmů z let 2010 a 2012. Přišli noví hráči, ale ty, kteří skončili, nedokázali nahradit, natož tým ještě zvednout. Něco se musí změnit, ale citlivě. Není důvod hledat chyby jen v trenérovi," řekl.

Jakk píše deník AS, právě Pigué by se měl stát vůdcem nového národního týmu v případě, že by se předpoklady o odchodu jak Ramose, tak i Iniesty naplnily. „Na šampionátu se usmířili a nyní by mohli společně táhnout reprezentaci směrem ke světovému šampionátu v Rusku," píše El País pod fotkou, na které je vidět, jak se celkem vřele objímá se svým parťákem ze stoperké  dvojice národního týmu, ale jinak velkých rivalem Ramosem (Piqué hraje za Barcelonu, Ramos za Real Madrid). Nikdo ze zmiňovaných hráčů uvažujících o konci reprezentační kariéry ale zatím nic bližšího ke své budoucnosti neuvedli. „Všichni mlčí, zřejmě čekají i na rozhodnutí kouče," uvádí španělská média.

Ta pak odmítají mínění zahraničního tisku, že španělský národní tým má už ty nejlepší léta za sebou. „Ve finále evropských pohárů jsme měli tři týmy a obě trofeje vyhráli. Kde jsou Premier League, Serie A a Bundesliga... Španělský fotbal znovu ukáže sílu i na poli národních týmů," věří například deník Marca.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy