Fotbalového bosse Starku čeká exekuce, stát chce 47 milionů

Praha - Příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starku čeká exekuce. Stát z něj tak chce dostat 47 milionů korun za směnky, které před lety podepsal uprchlému Radovanu Krejčířovi a policie je našla v roce 2006 v Krejčířově vile v Černošicích, píší v sobotním vydání Lidové noviny.

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových, který má vymáhání pohledávky na starosti, hodlá podle informací Lidových novin poslat příští týden příbramskému soudu dopis, ve kterém jej požádá o obstavení Starkových účtů. "Žádost o nařízení exekuce už je připravená. Je pouze potřeba, aby ji podepsal generální ředitel. Stát by se tak mělo příští týden," uvedla mluvčí úřadu Jana Rennerová. Pokud proti tomu nebude mít soud žádné výhrady a s exekucí se ztotožní, skončí hotovost za několik měsíců na účtu státu. Otázkou ale zůstává, kolik peněz na Starkových účtech reálně je.

Stát mámí miliony z příbramského podnikatele už pět měsíců. Již v květnu úřad požádal soud o to, aby zjistil, jaké má Starka bohatství. Na odpověď ale čekal až do letošního října, kdy podnikatel poslal soudu informace o svých příjmech a bankovních účtech. Zároveň ale také oznámil, že už není předsedou ani členem představenstva fotbalového klubu Marila Příbram, jež je na směnkách uvedena jako ručitel. A tudíž po něm stát nemůže chtít, aby objasňoval i majetek klubu, popisují Lidové noviny.

Dvě směnky, jedna na 44 milionů, druhá na 3,2 milionu sice oficiálně patří uprchlému podnikateli Krejčířovi, ale fakticky jsou státu. Uprchlík má totiž v Česku zabavený majetek. Směneční platební rozkazy na jejich zaplacení vydal Krajský soud v Praze v roce 2006 a jejich platnost následně stvrdil Vrchní soud. Starka pravost směnek zpochybňuje. Podle něj měly být součástí obchodu, který se nakonec neuskutečnil, a Krejčířovi tedy nic nedluží. Starka podal dovolání k Nejvyššímu soudu a zároveň požádal o odklad splacení. Soud ale dosud nerozhodl, píší Lidové noviny.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Fotbal

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy