Evropská liga: Liberec prohrou v Soluni přišel o možnost zahrát si v EL i na jaře, Sparta v Miláně prohrála díky dvěma gólům Édera. Plzeň se soutěží rozloučila výhrou

Soluň - Poslední 6. kolo základních skupin má za sebou nejen Liga mistrů UEFA, ale i druhá evrropská klubová fotbalová soutěž Evropská liga UEFA. A i v rámci posledního hracího dne skupinové fáze této soutěže se představili všichni tři čeští zástupci, na jaře se z nich ale ve vyřazovací fázi Evropské ligy představí pouze jeden a to pražská Sparta. Ta už měla před tímto kolem postup z prvního místa ze skupiny jistý a tak ji nakonec ani nemuselo zrovna dvakrát mrzet, že v Miláně s tamním Interem prohrála 1:2 a to především díky dvěma přesným trefám Édera. Naopak o postup do jarní fáze soutěže mohl stále pomýšlet Liberec, musel však ale vyhrát na hřišti PAOK Soluň. Řecký celek všal vyhrál 2:0 a to i proto, že svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského nepředvedli zrovna svůj nejlepší výkon a tak jejich působení v této soutěži skončilo. To skončilo i pro Viktorii Plzeň, u které už bylo jasné, že ze skupiny šanci postoupit nemá. Přesto v domácím duelu s Austrií Vídeň dokázali vyhrát a to i o deseti lidech na hřišti. Sice Západočeši nejprve prohrávali 0:2, nepříznivý stav ale dokázali otočit na konečných 3:2.

Gólman PAOK Soluň Glikos se tedy v duelu se Slovanem Liberec moc nepřetrhl a to především proto, že na něj během celého zápasu z libereckých kopaček zamířila pouze jedna jediná střela. To domácí praktikovali o dost aktivnější hru a nejednou tak zaměstnali hostujícího gólmana Dúbravku, ten však i přes několik výtečných zákroků nakonec během první půle inkasoval a to tehdy, když ho překonal svým zakončením hlavou Rodrigues. Ve druhé pětačtyřicetiminutovce se obraz hry nezměnil a v ní se taktéž několikrát blýskl svými zákroky Dúbravka, přesto i v tomto dějství musel jednou vytahovat balón ze své sítě a to když ho v 67. minutě překonal Pelkos, jenž tak tedy využil centr z levé strany. Zanedlouho se přesné trefy mohl dočkat i Liberec, kdyby ovšem Komličenkovu hlavičku nevyrazil domácí brankář na tyč. I proto tedy tento duel skončil prohrou Severočechů 0:2 a stejně jako v loňském ročníku této soutěže, tak i letos si fotbalisté z pod Ještědu nezahrají její jarní fázi.

To v jarní fázi Evropské ligy bude rozhodně k vidění pražská Sparta, která měla postup ze skupiny jistý už před tímto závěrečným kolem skupinové fáze. Nic se na tom nezměnilo ani po jejím zápase na milánském San Siru s tamním Interem, který prohrála a nenavázala tak na svou senzační výhru nad tímto italským celkem na domácím hřišti 3:1. Bylo zkrátka znát, že oběma celkům už o nic nešlo, letenští se prezentovali spíše defenzvní hrou a přestože bylo před tímto duelem jasné, že Inter Milán skončí ve skupině na posledním místě, byl to právě on, kdo jako první skóroval. Poté, co se aktivní útočník brazilského původu, jenž je však italským reprezentantem, Éder dostal do několika příležitostí, se mu podařilo ve 23. minutě otevřít skóre. Právě tehdy se mu nadvakrát podařilo překonat gólmana Koubka. Pražané dokázali v zápase vyrovnat a stalo se tak až po změně stran v 54. minutě, kdy se hlavou trefil Mareček, 1:1. Svěřenci kouče Davida Holoubka mohli v duelu dokonce i vést, kdyby však Dočkal proměnil pokutový kop nařízený po faulu na Lafatu. Poslední slovo tak tedy měli domácí a to v 90. minutě. To se totiž dostal do své další šance Éder, jemuž se povedlo obtočit se kolem Kadlece a vstřelit tak gól na konečných 1:2 pro Inter Milán.

Z vítězství se tak v rámci posledního hracího dne, co se tedy skupinové fáze Evropské ligy týče, radoval pouze jediný český klub a to Viktoria Plzeň, o které ale už nic nešlo, neboť už před jejím zápasem s Austrií Vídeň bylo jasné, že Západočeši už šanci na postup nemají. Přesto to ale zprvu na vítězný večer pro Západočechy nikterak nevypadalo, protože jednak po čtyřiceti minutách prohrávali 0:2 a navíc již od 19. minuty hráli o deseti hráčích, když byl tehdy vyloučen Hejda za to, že stáhl unikajícího Pirese a kromě toho, že tedy uviděl červenou kartu, zahrávala se proti Kozáčikovi i penalta. Tu Holzhauser proměnil a otevřel skóre, 0:1. Druhou branku hostů pak pět minut před odchodem do kabin na poločasovou pauzu přidal Rotpuller. Naštěstí pro domácí však ještě v první půli stihl snížit po rohovém kopu na 1:2 Hořava. V půli druhé pak už úřadoval plzeňský Ďuriš, který přišel na hřiště až po hodině hry a právě on díky svým dvěma hlavičkám dokázal  otočit skóre a Plzeň tak tedy ve svém posledním vystoupení v rámc tohoto ročníku Evropské ligy vyhrála nad Austrií Vídeň 3:2.

Konečné výsledky zápasů 6. kola základních skupin Evropské ligy UEFA (8.12.2016):

SKUPINA A:

Luhansk - Manchester United 0:2Branky: 48. Mchitarjan, 88. Ibrahimovic

Feyenoord Rotterdam - Fenerbahce Istanbul 0:1Branka: 22. Sow

SKUPINA B:

APOEL Nikósie - Olympiakos Pireus 2:0Branky: 19. Da Costa (vl.), 83. De Camargo

Young Boys Bern - Astana 3:0Branky: 63. Frey, 66. Hoarau, 71. Schick

SKUPINA C:

Anderlecht Brusel - St. Étienne 2:3Branky: 21. Chipciu, 31. Stanciu - 62. a 67. Söderlund, 74. Monnet-Paquet

Mohuč - Gabala 2:0Branky: 30. Hack, 40. De Blasis

SKUPINA D:

Alkmaar - Zenit Petrohrad 3:2Branky: 7. Rienstra, 43. Haps, 68. Tankovic - 58. Giuliano, 80. Wuytens (vl.)

Maccabi Tel Aviv - Dundalk 2:1Branky: 21. Ben Haim II. (z pen.), 38. Miha - 27. Dasa (vl.)

SKUPINA E:

Viktoria Plzeň - Austria Vídeň 3:2Branky: 44. Hořava, 72. a 84. Ďuriš - 19: Holzhauser (z pen.), 40. Rotpuller

Astra Giurgiu - AS Řím 0:0

SKUPINA F:

Rapid Vídeň - Bilbao 1:1Branky: 72. Joelinton - 84. Saborit

Sassuolo - Genk 0:2Branky: 58. Heynen, 80. TrossardDuel byl nejprve odložen kvůli mlze, hrál se pak v pátek odpoledne.

SKUPINA G:

Standard Lutych - Ajax Amsterodam 1:1Branky: 85. Raman - 27. El Ghazi

Panathinaikos Atény - Celta Vigo 0:2Branky: 4. Guidetti, 76. Orellana (z pen.)

SKUPINA H:

Konyaspor - Gent 0:1Branka: 90. + 4. Coulibaly

Braga - Šachtar Doněck 2:4Branky: 43. Stoiljkovič, 89. Vukčevič - 22. a 62. Kryvcov, 39. a 66. Taison

SKUPINA I:

Nice - FK Krasnodar 2:1Branky: 64. Bosetti (z pen.), 77. Le Marchand - 52. Smolov

Salcburk - Schalke 2:0Branky: 22. Schlager, 90. + 4. Radoševič

SKUPINA J:

PAOK Soluň - Slovan Liberec 2:0Branky: 29. Rodrigues, 67. Pelkas

Karabach - Fiorentina 1:2Branky: 73. Reynaldo - 60. Vecino, 76. Chiesa

SKUPINA K:

Inter Milán - Sparta Praha 2:1Branky: 23. a 90. Éder - 54. Mareček

Southampton - Hapoel Beer Ševa 1:1Branky: 90. + 1. Van Dijk - 79. Buzaglo

SKUPINA L:

Osmanlispor - FC Curych 2:0Branky: 73. Delarge, 89. Kilicaslan

Villarreal - Steaua Bukurešť 2:1Branky: 16. Sansone, 88. Trigueros - 55. Achim

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) FC Slovan Liberec Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 7 hodinami

Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy