Liga mistrů: V Paříži se konala demolice Barcelony, Benfika doma porazila Dortmund

Paříž - Po zimní přestávce se o tomto týdnu opět hlásí nejprestižnější evropská klubová fotbalová soutěž Liga mistrů UEFA, která tedy již vstoupila do vyřazovacích fází. Nyní se tedy hrají osmifinále a o prvním hracím dnu této soutěže v tomto kalendářním roce se představila v Paříži v Parku princů katalánská Barcelona, Benfica Lisabon pak před svým publikem hostila Borussii Dortmund. Největší radost měli v úterý večer asi fanoušci Paris Saint Germain, neboť právě fotbalisté tohoto klubu celkem překvapivě jasně zdecimovali Barcelonu, která se po celý tento duel trápila tak nějak ve všem. Nevýrazní Katalánci nakonec prohráli zaslouženě 0:4. Veselo pak je určitě i v Lisabonu, když tamní Orli, tedy Benfika, porazili Borussii Dortmund, jež navíc v duelu neproměnila penaltu, těsně 1:0.

Především díky mnohočetným zkušenostem hned z několika vzájemných soubojů s barcelonským velkoklubem, které nabyl současný trenér Paris Saint Germain Emery ve svém bývalém působení ve španělské lize. Dosud sice nad Barcelonou zvítězil pouze jednou, nyní se tak pokoušel o druhé vítězství nad katalánským celkem. Už od první minuty bylo vidět, že Pařížané nic jiného, než výhru z tohoto utkání nechtějí a ihned tak vyrukovali na trochu více favorizovaného soupeře s aktivní a zároveň i agresivní hrou, díky které tak nepouštěli Messiho a spol. k jejich typickému kombinačnímu fotbalu. Útočné trio Neymar, Messi, Suárez nebylo zkrátka vůbec vidět. Vedle této praktikované hry se pak domácí dostávali k rychlým brejkovým situacím.

V 18. minutě pak přišla pro Pařížany odměna za aktivitu v podobě branky, kterou vstřelil nádhernou střelou z volného přímého kopu, který byl zahráván Di María. Tato standardka jen těsně za šestnáctkou, jen pro úplnost, byla nařízena po nedovoleném zákroku na Juliana Draxlera. Střela z místa přestupku proletěla až do branky díky Luisi Suárezovi, jenž sice byl ve zdi, ovšem vůbec nevyskočil. Ještě před odchodem do kabin na poločasovou přestávku pak zvýšili Pařížané na 2:0 a to poté, co se Rabitovi podařilo uzmout balón Messimu uprostřed hřiště, čímž tak vznikla další brejková příležitost domácích, na jejíž konci byl úspěšný zakončovatel Draxler. Zanedlouho po začátku druhého dějství pak domácí přidali gól na 3:0 a to zásluhou střely z dálky z kopačky Di Maríi.

K vidění tak tedy byla skutečná demolice Barcelony, která nikterak nestíhala a ve zbytku zápasu se tento obrázek hry také nijak nezměnil. Fotbalisté PSG pokračovali ve svých brejkových výpadech a právě po jednom z nich vstřelil v 72. minutě gól na konečných 4:0 Edison Cavani, jenž tak zaznamenal svůj sedmý gól v sedmém zápase Ligy mistrů.

Pro Barcelonu je tak tak vyrovnání nejhorší prohry v historii Ligy mistrů. Naposledy totiž takto, tedy výsledkem 0:4, Katalánci prohráli před čtyřmi lety, kdy nestačili na Bayern Mnichov. Dodejme, že jen třikrát v historii této soutěže se nějakému klubu podařilo v minulosti dostat se do čtvrtfinále i přesto, že v první osmifinálovém zápase prohrál o čtyři branky. Barcelona při tom byla ve čtvrtfinále pokaždé od sezóny 2006/2007.

Dortmund i kvůli neproměněné penaltě prohrál v Lisabonu

Druhým osmifinálovým soubojem, jenž měl v úterý na programu svůj první zápas, byl souboj mezi Benficou Lisabon a Borussií Dortmund. Právě posledně jmenovaný vestfálský klub jakoby si převedl trápení z posledních týdnů v německé Bundeslize do první jarního duelu tohoto evropského poháru. Připomeňme, že o posledním víkendu v německé lize prohrál Dortmund s posledním Darmstadtem 1:2 a i proto se aktuálně nachází až na čtvrtém místě s patnáctibodovou ztrátou na čelo.

Jen jedna přesná střela stačila portugalskému celku k tomu, aby zařídil své vítězství v tomto úvodním osmifinále. Stalo se tak krátce po změně stran, konkrétně ve 48. minutě, kdy domácí zahrávali rohový kop, po němž nejpve hlavičkoval Luisao, balón se však následně dostal k nikterak nehlídanému Kostasi Mitrogluovi přítomnému v malém čtverci, jemuž se tak nakonec podařilo překonat jíž ležícího gólmana, jenž tak reagoval na předešlu hlavičku, na dorážku už ale nedosáhl. Pro Mitroglua to byla mimochodem 13. branka v posledních 13. duelech.

I když měl v zápase německý klub celkově převahu, přes všechnu jeho snahu se mu nakonec vyrovnat nepodařilo a to především díky výtečně chytajícímu gólmanovi Edersonovi. Ten se pak nejvíce zaskvěl díky zákroku proti Aubameyangovi, jenž tak neproměnil penaltu a domácí brankář se stal následně hrdinou. Dortmund tedy prohrál v Lisabonu 0:1.

Konečné výsledky úvodních osmifinálových duelů Ligy mistrů UEFA (14.2.2017):

Paris St. Germain - FC Barcelona 4:0Branky: 18. a 55. Di María, 40. Draxler, 72. Cavani

Benfica Lisabon - Borussia Dortmund 1:0Branka: 48. Mitroglu

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Paris Saint-Germain FC Fotbal

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy